Πολιτικη & Οικονομια

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αποζημίωση για πρώτη φορά στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Ποια τα ποσά που θα λάβουν - Τι θα ισχύσει για τον πρώτο γύρο και τις επαναληπτικές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Για πρώτη φορά αποζημίωση στα μέλη εφορευτικών επιτροπών - Αναλυτικά τα ποσά σε πρώτο γύρο και επαναληπτικές.
Για πρώτη φορά σε εκλογές θα υπάρξει αποζημίωση σε μέλη εφορευτικών επιτροπών © Eurokinissi

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Για πρώτη φορά αποζημίωση στα μέλη εφορευτικών επιτροπών - Αναλυτικά τα ποσά σε πρώτο γύρο και επαναληπτικές.

Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους επιλεγούν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, καθώς για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν χρηματικά.

Μέχρι και τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν λάμβαναν καμία αποζημίωση. Ωστόσο, σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έκανε γνωστό πως για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές τα μέλη θα λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Όπως είπε ο Μάκης Βορίδης, το ποσό για την πρώτη Κυριακή στις 8 Οκτώβρη θα είναι στα 40 ευρώ, ενώ όπου υπάρξει και δεύτερη Κυριακή (στις 15 Οκτώβρη) το μέλος της εφορευτικής θα παίρνει 30 ευρώ.

«Για πρώτη φορά θα υπάρξει αποζημίωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, με 40 ευρώ για κάθε μέλος την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ την δεύτερη Κυριακή όπου υπάρχει δεύτερος εκλογικός γύρος», δήλωσε ο υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο λόγος για αυτή την ανατροπή είναι πως, «πρώτον, γιατί υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνει και δεύτερον, γιατί έχει παρατηρηθεί πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να διεξάγουν τις εκλογές συνήθως ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ένα γραμματέα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvxprt1w2ly9)

Παράλληλα επεσήμανε, ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν αυξημένες απαιτήσεις γιατί είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι, πάρα πολλοί οι συνδυασμοί».

Εφορευτικές επιτροπές - Αναλυτικά το ΦΕΚ με τις αποζημιώσεις

Άρθρο 1 Δικαιούχοι Αποζημίωσης και Οδοιπορικών εξόδων

  1. Στους διοριζόμενους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, και αναπληρωτές αυτών, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας, του άρθρου 74 του ν. 5043/2023 (Α’ 91), για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών της 15ης Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται αποζημίωση και οδοιπορικά έξοδα,
    σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσης.
  2. Για τον καθορισμό του χρόνου, για τον οποίο καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κ.λπ., λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ημερών απασχόλησης που είναι απαραίτητες:
  • Για τη μετάβαση και επιστροφή τους μέσω της συντομότερης οδού και
  • Για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
  1. 3. Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα,δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ., δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Άρθρο 2 Αποζημίωση μελών εφορευτικών επιτροπών

Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών του άρθρου 38 του ν. 4648/2019 (Α’ 205) για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών της 15ης Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3 και 7 της παρούσης.

Το καταβαλλόμενο ποσό είναι ακατάσχετο, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Άρθρο 3 Καθορισμός Αποζημίωσης (Α’ Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023)

Στους δικαιούχους αποζημίωσης των άρθρων 1 και 2 που θα εκτελέσουν καθήκοντα την Α’ Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:

Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140,00 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 120,00 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό εκατό ευρώ (100,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 40,00 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Άρθρο 7 Καθορισμός Αποζημίωσης (Β’ Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023)

Στους δικαιούχους αποζημίωσης των άρθρων 1 και 2 που θα χρειαστεί να εκτελέσουν καθήκοντα σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:

Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140,00 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 100,00 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 100,00 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 30,00 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ