Πολιτικη & Οικονομια

Στέλιος Αγγελούδης, Σταύρος Κωνσταντινίδης: Μια συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη του αύριο

Όταν ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε στην Athens Voice

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλιος Αγγελούδης, Σταύρος Κωνσταντινίδης: Μια συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη του αύριο
© Λάζαρος Γραικός

Στέλιος Αγγελούδης: Όλα όσα είχε μοιραστεί για την πόλη και την πολιτική ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη συνέντευξή του στην Athens Voice.

Ο Στέλιος Αγγελούδης μετά τη θριαμβευτική του εκλογή με ποσοστό 67,33% στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου θα είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. Μαζί γυρίζουμε σελίδα. Τώρα είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στη Θεσσαλονίκη αυτά που της χρωστάμε. Δεν περισσεύει κανείς» τόνισε στην πρώτη του δήλωση ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος. Λίγες μέρες πριν την εκλογή του, ο Στέλιος Αγγελούδης είχε μοιραστεί το όραμά του ως Δήμαρχος για τη Θεσσαλονίκη μέσα από μία συζήτηση με τον Πολιτικό Μηχανικό και Συγκοινωνιολόγο Σταύρο Κωνσταντινίδη στην Athens Voice.  

Στις φετινές δημοτικές εκλογές και στις δύο μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μόνο ένα υποψήφιος Δήμαρχος που δεν ζήτησε, αλλά ούτε και πήρε κάποιο κομματικό χρίσμα. Θέλει να αναφέρεται και να λογοδοτεί στην κοινωνία των πολιτών, όπως είπε και τελικά το εννόησε. Έφτιαξε έναν ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό, αδέσμευτο συνδυασμό. Την «ΟΜΑΔΑ για τη Θεσσαλονίκη». Ο Στέλιος Αγγελούδης διεκδικεί τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, με σθένος και μαχητικότητα εδώ και έξι μήνες. Η αυτοδιοικητική μάχη της Θεσσαλονίκης είναι πάντα εθνικά  σημαίνουσα. Η πόλη ταυτόχρονα χρειάζεται πάντα ένα ισχυρό πρόσωπο στο τιμόνι. Ο ίδιος δηλώνει σεμνά τιμονιέρης αν το θελήσουν οι πολίτες, Διευθυντής Ορχήστρας λέει συχνά, κόουτς τον λένε οι συνεργάτες του. Δεν παριστάνει τον Μεσσία εξ’ ουρανού, συνομιλεί εξαντλητικά με την πόλη, μαθαίνει από αυτή. Δικηγόρος, μπαρουτοκαπνισμένος της πολιτικής, αλλά και προσηνής, εγκάρδιος  με έμφυτο λαϊκό ένστικτο, συνδυάζει ένα σπάνιο μείγμα τεχνοπολιτικού που ξέρει την Αθήνα ως κέντρο εξουσίας εξίσου καλά με την πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη. Ως Πρόεδρος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προώθησε πριν χρόνια την ανάπλαση της πρώτης προβλήτας και έφτιαξε έναν εμβληματικό δημόσιο χώρο για την πόλη. Ως άνθρωπος του αθλητισμού και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πιστεύει στα ιδεώδη του αθλητικού πνεύματος, στην άμιλλα, στον μεγάλο συμβολισμό του αγωνίζεσθαι. Τον συναντήσαμε στο στρατηγείο του συνδυασμού στην ιστορική οδό Βενιζέλου. Μας υποδέχεται ζεστός και χαμογελαστός έτοιμος να ξετυλίξει τη στρατηγική και το όραμα για την πόλη. Έντονη διακόσμηση με πυκνό πράσινο φύλλωμα, ως ένα ελάχιστος συμβολισμός για τον πράσινο προσανατολισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη που υπόσχεται το προγράμμά του για ολόκληρη την πόλη. 

Στέλιος Αγγελούδης, Σταύρος Κωνσταντινίδης: Μια συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη του αύριο
© Λάζαρος Γραικός

Κε Στέλιο Αγγελούδη περιοδεύετε έξι γεμάτους μήνες στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Μιλήσατε με χιλιάδες πολίτες. Τι ακούσατε; Τι συναισθήματα σας γεννήθηκαν; Τι μάθατε; 
Πράγματι τους τελευταίους έξι μήνες περιοδεύω μαζί με τους συνεργάτες μου, συνεχώς, αδιάλειπτα και επίμονα σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Είναι μία χρονική περίοδος που η Θεσσαλονίκη επιχειρεί να θεραπευτεί από μία παρατεταμένη εγκατάλειψη. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις και εξαντλητικές πολλές φορές συζητήσεις με τους πολίτες επιθυμούσα πραγματικά να διαισθανθώ την αντίληψη των ανθρώπων για την «μεγάλη» πόλη τους, και να αφουγκραστώ τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τα όνειρα. Να αποκρυσταλλώσω το κεντρικό αίτημα. 
Αισθάνθηκα ότι οι πολίτες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους κουρασμένοι, πιστεύουν πως η πόλη είναι παραμελημένη, η καθημερινότητα δυσβάσταχτη και κουραστική, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια ότι λείπει ο κινητήριος μύθος ενός οράματος, που θα τους κινητοποιήσει. 
Από την άλλη, γνωρίζοντας καλά την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, διαπίστωνα ότι οι μεγάλες πόλεις διαμόρφωναν μία αυτόνομη πολιτική, πέραν της εθνικής τους πολλές φορές, σε μια εντυπωσιακή παγκόσμια άμιλλα, που εισήγαγε ήδη από καιρό νέες έννοιες: την κλιματική κρίση ως υψίστης σημασίας πρόβλημα, την κλιματική ουδετερότητα ως στόχο του 2050, την ανθεκτικότητα, την συμμετοχική και συμπεριληπτική πόλη, την ανάδειξη του δημοσίου χώρου, την ανθρωποκεντρική αναδιάταξη της λειτουργίας των πόλεων. 
Όμως έπρεπε να ακούσω, να συζητήσω, να επικοινωνήσω. Βλέποντας εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά, κατέληγα  συμπερασματικά στο τέλος της ημέρας πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα: ότι τρεις ήταν οι βασικές κατηγορίες των πολιτών. Οι απογοητευμένοι, που θεωρούσαν ότι η Θεσσαλονίκη έχει χάσει το παιχνίδι ως μεγαλούπολη της Ευρώπης, οι άνθρωποι της παραγωγής που επιζητούσαν άμεσες παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας, και οι νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι, που είχαν ταξιδέψει και διατύπωναν έναν οραματικό λόγο για το μέλλον. Ήθελαν αυτά που βλέπουν και μας εντυπωσιάζουν όλους, σε ευρωπαϊκές πόλεις, να γίνουν πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη. 

Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιο, η φιλοσοφία σας, η στρατηγική σας; 
Ήμουν βέβαιος πια πως μετά απο αυτόν τον διάλογο που έγινε δρόμο - δρόμο και γειτονιά - γειτονιά θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα και παράλληλα, τα τρία κεντρικά αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών: την ανάταξη της καθημερινότητας, τη διαμόρφωση ενός οράματος με φαντασία και ρεαλισμό, και τον μετριασμό της απαισιοδοξίας και της ψυχικής παραίτησης πολλών συμπολιτών μας. 

Στέλιος Αγγελούδης, Σταύρος Κωνσταντινίδης: Μια συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη του αύριο
© Λάζαρος Γραικός

Ποιες είναι λοιπόν οι προγραμματικές προτεραιότητες, πώς θα κινηθείτε τις πρώτες 100 ημέρες, πού θα επικεντρώσετε; 
Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε στην κοινωνία της πόλης, της Θεσσαλονίκης μας, περιλαμβάνει τα αναγκαία έργα της επίμονης καθημερινότητας και την οραματική διάσταση των μεγάλων παρεμβάσεων μίας πράσινης, συνεκτικής και βιώσιμης πόλης. 
Κυκλοφοριακό, Καθαριότητα και δημόσιοι χώροι είναι οι αιχμές μας. 
Στο οραματικό επίπεδο, προτείνουμε στο πρόγραμμά μας ένα μεγάλο πλέγμα έργων επέκτασης, αναζωογόνησης και αναδιανομής του δημοσίου χώρου κατά το πρότυπο πετυχημένων εγχειρημάτων των πρωτοπόρων οικουμενικών μητροπόλεων της Ευρώπης. Γραμμικές ή δικτυακές παρεμβάσεις, νέοι ή αναζωογονημένοι δημόσιοι χώροι, έργα μεγάλης κλίμακας και πρότυπα σημειακά έργα αρχιτεκτονικής και ενεργειακής αναβάθμισης που όπως φαίνεται θα το συγκροτήσουν. Ως Δήμος Θεσσαλονίκης θα σχεδιάσουμε και εκτελέσουμε πια κλιματικά και περιβαλλοντικά το σύνολο των έργων, είτε πρόκειται για μια νέα πλατεία είτε για την ανάπλαση ενός δρόμου, είτε ακόμη για την ανακαίνιση ενός σχολείου ή ενός δημοσίου κτιρίου.
Στο επίπεδο της καθημερινότητας θα ανατάξουμε πλήρως το σύστημα καθαριότητας της πόλης, με νέους ρυθμούς, μοντέρνες πρακτικές και κουλτούρα όχι απλής αποκομιδής αλλά περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης. Θα ανανεώσουμε τις υποδομές σε μικρούς και μεγάλους δρόμους, θα εκτελέσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης πεζοδρομίων, δημιουργίας νέων, και υποδομές για ΑΜΕΑ. Θα αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό με τη δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Συντονισμού της κυκλοφορίας, θα απομακρύνουμε την παράνομη στάθμευση, θα επαναφέρουμε το νοικοκύρεμα στις φορτοκεκφορτώσεις, θα ξεκινήσουμε το μεγάλο ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκης και θα φτιάξουμε νέους υπόγειους χώρους στάθμευσης. Θα τετραπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό για το πράσινο της πόλης. Θα φυτέψουμε 10.000 νέα δένδρα. Θα τετραπλασιάσουμε τις παιδικές χαρές. Θα κατασκευάσουμε νέα pocket park, θα ανακαινίσουμε και θα συντηρήσουμε την Νέα Παραλία, θα ανανεώσουμε τον αστικό εξοπλισμό στις πλατείες μας και στους ελεύθερους χώρους, θα στηρίξουμε τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι η κριτική σας απέναντι στην πολιτική του σημερινού Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα; 
Το λέω με λύπη αλλά ο κ. Ζέρβας πλήγωσε περισσότερο μια ήδη πληγωμένη πόλη. Το έργο του είναι μηδαμινό, σε μερικές περιπτώσεις αρνητικό ακυρώνοντας πρωτοβουλίες και της διοίκησης Μπουτάρη. Ο σημερινός Δήμαρχος εμφανίζει ως έργο τις ασφαλτοστρώσεις που είναι υποχρέωση και όχι αναπτυξιακή πρωτοβουλία, και διαστέλλοντας μόνο εξαγγελίες εμφανίζει δήθεν ώριμα τεχνικά έργα. Η δημοκρατική διοίκηση της πόλης υποβαθμίστηκε. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτούργησε ποτέ ουσιαστικά, και η Δημοτική Τηλεόραση δεν στέκεται στο ύψος της αποστολής της. Όλα αυτά θα αλλάξουν από τη δική μας διοίκηση. Δημοτικό Συμβούλιο κάθε εβδομάδα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην Αθήνα κάθε Δευτέρα, δημοτικά μέσα τηλεόραση και ραδιόφωνο με νέο πλουραλισμό. Η πόλη θα επανεκκινήσει σύγχρονα, βιώσιμα, ευρωπαϊκά με την μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια. 

Στέλιος Αγγελούδης, Σταύρος Κωνσταντινίδης: Μια συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη του αύριο
© Λάζαρος Γραικός

Τι σημαίνει για εσάς η τουριστική εξωστρέφεια, αλλά και η επένδυση στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που όμως εγκαταλείπει την πόλη; 
Με αυτές τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο ευελπιστούμε από τη μια να τονώσουμε το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον στους τομείς της καινοτομίας και του τουρισμού, και από την άλλη να επαναπροσελκύσουμε τους νέους μας, με νέες θέσεις εργασίας. Τα παιδιά και τους επιστήμονες που εγκατέλειψαν την πόλη μέσα στη δεκαετία της κρίσης, αλλά συνεχίζουν να οδεύουν και προς μια εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα. Διαθέτοντας το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας έχουμε τη δυνατότητα να κρατούμε στην πόλη τους νέους μας. Αντίθετα με αυτό, τους χάνουμε. 
Τα έργα και οι βιώσιμες υποδομές εμπεριέχουν για την πολιτική μας και μια νέα κοινωνική υπεραξία. Δηλαδή η αναβάθμιση της απλής τεχνικής υποδομής σε εξωτερικευμένο στοιχείο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο ανθρωποκεντρικός αστικός σχεδιασμός που θα δίνει έμφαση στην συναποδοχή, τη συνεύρεση, τη συναναστροφή, τη συνεννόηση και τη συμπερίληψη. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας της παράδοσης ή της καινοτομίας.
Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη που θα θέλαμε μετά την παρατεταμένη και δεκαετή κρίση, αλλά και την εγκατάλειψη των τελευταίων ετών. Είναι μία Θεσσαλονίκη που θα μπορούσε να ανοίξει μία νέα εποχή, τοπικά και ευρωπαϊκά, με ορίζοντα το 2030. Μια πόλη που λειτουργεί ως συνισταμένη του συλλογικού συμφέροντος, και όχι ως πεδίο σύγκρουσης των ατομισμών και της εγωκεντρικότητας των άκρων. Η Θεσσαλονίκη θα σχεδιαστεί συζητώντας με τους πολίτες.

Θα ήθελα να κλείσουμε με την πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι εκλογές θα κριθούν στον β’ γύρο. Κάνω την έκκληση μίας μεγάλης πανστρατιάς αλλαγής. Η «Η ΟΜΑΔΑ της Θεσσαλονίκης» θα κερδίσει το στοίχημα. Την επόμενη ημέρα θα διοικήσουμε την πόλη με όλους τους πολίτες χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς κομματικές ταμπέλες, όπως ακριβώς ξεκινήσαμε τον όμορφο αυτό αγώνα.

Καλή επιτυχία λοιπόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ