- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε βασικά καταναλωτικά αγαθά
Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Πληθωρισμός: Ψηφίστηκε η τροπολογία για βασικά καταναλωτικά αγαθά - Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Η τροπολογία προβλέπει:
1. την υποχρέωση των σουπερμάρκετ να ανακοινώνουν οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών ή παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση,
2. την επισήμανση προϊόντων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και
3. την ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΑ, της Ελληνικής Λύσης και της ΚΟ Σπαρτιάτες, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η πρωτοβουλία για τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024 και οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023.
Πιο αναλυτικά η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά στις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών)» προβλέπει τρεις ρυθμίσεις. Την υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, την επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» καθώς και την δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή εκείνων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και στόχος του μέτρου είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων για τον έγκαιρο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών αντιμετώπισης των ατελειών της αγοράς.
Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, το πρόστιμο θα είναι 50.000 ευρώ για κάθε απόκρυψη στοιχείων.
Επίσης, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνουν για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, καθώς και του «e-katanalotis». Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ, εκτός αν η παράλειψη της ανακοίνωσης τιμών οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ή αντικειμενικούς λόγους τεχνικής αδυναμίας.
Επιπλέον, θεσμοθετείται η σήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και οι χονδρέμποροι καταναλωτικών προϊόντων θα μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» εφόσον μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023, στείλουν έγγραφη δέσμευση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για μείωση τιμών, τουλάχιστον 5% - εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών - για τους επόμενους έξι μήνες. Η δέσμευση των επιχειρήσεων για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» περιλαμβάνει: τον μοναδικό κωδικό («barcode»), την επωνυμία, το είδος και το περιεχόμενο του προϊόντος, ανά μονάδα μέτρησης, την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και τη δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης.
Τα προϊόντα που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, θα φέρουν ετικέτα με ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι ενώ οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν πλήρως τις μειωμένες τιμές πώλησης των προμηθευτών τους στον τελικό καταναλωτή. Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Η χρήση του ειδικού σήματος, από σούπερ μάρκετ σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «θα τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρόποι πληρωμής, ποιοι δικαιούχοι κόβονται
«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Πότε εμφανίζονται τα χρήματα, όλες οι ημερομηνίες
Η προθεσμία για την υποβολή, ποιοι εξασφαλίζουν τη μέγιστη έκπτωση 4%
Πώς πληρώνω με IRIS, κάρτα και web banking
Στις 24 Μαρτίου η σχετική εισήγηση της Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο
Θεραπεύουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε παθογένειες που χρόνια τώρα εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς οικονομικής παιδείας στη χώρα.
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.