- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα τρολ φουντώνουν τον «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ
Αριστερά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τους «υπονόμους του διαδικτύου»
ΣΥΡΙΖΑ: Ο «εμφύλιος» μεταφέρεται από τους δύο διεκδικητές στα τρολ και τα «φιλικά» προς την Κουμουνδούρου ΜΜΕ
Νέα επεισόδια στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόλις ώρες πριν την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.
Ο «πόλεμος» έχει αρχίσει να μεταφέρεται από τα στρατόπεδα των δύο διεκδικητών, στα social media και τη διαμάχη των τρολ με τα προσκείμενα στο κόμμα ΜΜΕ. Σήμερα (22.9) «Αυγή» και «Κόκκινο» εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι η «ανοχή στα fake news και τη συκοφαντία» τελείωσε.
«Τις τελευταίες ημέρες η ΑΥΓΗ και ο Ρ/Σ Στο Κόκκινο 105.5 δέχονται συντονισμένη επίθεση, επωνύμως μα κυρίως ανωνύμως, από γνωστά κέντρα με αφετηρία τους υπονόμους του διαδικτύου. Τελευταίο επεισόδιο στο κακοπαιγμένο αυτό θέατρο Τραμπικής έμπνευσης ότι δήθεν η ΑΥΓΗ υποδεικνύει στους ψηφοφόρους ποιον υποψήφιο να ψηφίσουν», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και τονίζουν ότι «η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο 105,5 έχουν μπει στο επίκεντρο μιας οργανωμένης επιχείρησης κατασυκοφάντησης και απειλών ακόμα και κατά εργαζομένων σε αυτά σε καθημερινή βάση».
H ΑΥΓΗ και το Κόκκινο 105,5 - Ανοχή στα fake news και στην συκοφαντία τέλος https://t.co/kyvozCmM8k
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 22, 2023
Μετά την Εφημερίδα των Συντακτών που καταγγέλλει τη δράση (των γνωστών) τρολ -αυτή τη φορά όχι εναντίον της κυβέρνησης, αλλά κατά εκείνων που, όπως και η εν λόγω εφημερίδα, τάσσονται υπέρ της ανάγκης να συζητηθεί το πολιτικό πρόγραμμα Κασσελάκη-, τη σκυτάλη των καταγγελιών έλαβαν οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο».
Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του σταθμού καταγγέλλουν ότι δέχονται επιθέσεις είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. «Σε σειρά αναρτήσεων στοχοποιούμαστε συνολικά ή επιλεκτικά ότι υποστηρίζουμε τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, μαζί με χαρακτηρισμούς που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την κουλτούρα του προοδευτικού κόσμου και οι οποίοι προέρχονται εμφανώς από ανθρώπους που δεν ακούν τον σταθμό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι γράφτηκε πως μεροληπτεί συνάδελφος που εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού! Πιθανότατα για κάποιους δεν αποτελεί πρόβλημα, προκειμένου να οξύνουν το κλίμα, να παίζουν με τις δουλειές ανθρώπων», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Την άμεση αντίδραση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε η καταγγελία των εργαζομένων του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», ο οποίος δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας να επιληφθεί της κατάστασης. «Η καταγγελία των εργαζομένων είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Το πάσης φύσεως bullying κατά των εργαζομένων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και θα ζητήσω η Επιθεώρηση Εργασίας να επιληφθεί αυτής της κατάστασης. Οι Εκλογές τους δεν είναι λόγος να παρανομούν» έγραψε στο Χ ο υπουργός Εργασίας.
Η καταγγελία των εργαζομένων @stokokkino1055 είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Το πάσης φύσεως bullying κατά των εργαζομένων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και θα ζητήσω η Επιθεώρηση Εργασίας να επιληφθεί αυτής της κατάστασης. Οι Εκλογές τους δεν είναι λόγος να παρανομούν https://t.co/uY5nqgl1ug
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) September 21, 2023
Τα τρολ καλά κρατούν
Κοινός «εχθρός» φαίνεται ότι είναι τα τρολ του διαδικτύου. Πριν από λίγες ημέρες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» μιλούσε για «bots του Κασσελάκη», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες 3 εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φιλοτεχνείται με μαεστρία και επιτυχία το επικοινωνιακό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, διεξάγεται ένας παράλληλος άγριος πόλεμος κατά της Εφης Ατσιόγλου από επώνυμους λογαριασμούς, δηλωμένους ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και από μερικές δεκάδες τρολ και bots, που όλοι υποστηρίζουν τον Κασσελάκη».
Ποια είναι, όμως, τα τρολ και bots;
Όπως σημειώνει η ΕΦΣΥΝ, στο Χ «κεντρικό ρόλο στην ακατάπαυστη προώθηση του Κασσελάκη διαδραματίζει ο ανώνυμος "επαγγελματικός" λογαριασμός Πεν Νταλαούρα@ntalaoura (16.300 ακόλουθοι), πασίγνωστος στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτικός του κόμματος παλιάς "προεδρικής απόχρωσης". Αυτός ο λογαριασμός-"κόμβος" (με έντονη αλληλεπίδραση με τους γνωστούς ανώνυμους λογαριασμούς Marka2, Areti Athanasiou, kokkaliara) δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει πάνω από 150 αναρτήσεις την ημέρα, στοιχείο που δείχνει αυτοματοποιημένη συμπεριφορά (bot/semi-bot)».
«Με λένε Ναζί τα πιστόλια της Αχτσιόγλου»
Φυσικά βολές υπάρχουν και από την άλλη πλευρά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Νίκου Μωραΐτη.
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέβηκε το πρωί της Τετάρτης άρθρο με τίτλο: «Οι "αρουραίοι" του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη», στο οποίο ο συντάκτης του σχολιάζει: «Τις τελευταίες 3 εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φιλοτεχνείται με μαεστρία και επιτυχία το επικοινωνιακό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, διεξάγεται ένας παράλληλος άγριος πόλεμος κατά της Έφης Ατσιόγλου από επώνυμους λογαριασμούς, δηλωμένους ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και από μερικές δεκάδες τρολ και bots, που όλοι υποστηρίζουν τον Κασσελάκη. Δεν αναφερόμαστε σε ανταλλαγή επιχειρημάτων, ακόμα και με έντονο τρόπο, αλλά σε επιθέσεις λάσπης».
Ειδική αναφορά γίνεται στον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη για τον οποίον η «Εφημερίδα των Συντακτών» γράφει: «Στο ίδιο κλίμα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα και ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, φανατικός υποστηρικτής και συνομιλητής του Στέφανου Κασσελάκη (αλλά και του Νίκου Παππά), ο οποίος πυροδότησε το κλίμα μία μέρα πριν από τις εκλογές με την ανατριχιαστική φράση: "Αύριο δεν ψηφίζουμε απλώς. Κάνουμε φασίνα, ξαράχνιασμα και αποπαρασίτωση". Πρόκειται ακριβώς για τις φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τους Εβραίους, οι οποίοι παρομοιάζονταν με μολυσματικές κατσαρίδες και ψύλλους που αντιμετωπίζονται με "αποπαρασίτωση" ή με τσουκνίδες που "ξεριζώνονται" ή με δέντρα που θέλουν "κλάδεμα", με αποστήματα που χρήζουν "καυτηριασμού". Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος και σε ακόμα μία ανάρτησή του χαρακτηρίζοντας "φίδια" και "τρωκτικά" εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Κασσελάκη».
Την αντίδρασή του για το συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου και την αναφορά στο πρόσωπό του, εξέφρασε στα social media ο Νίκος Μωραΐτης. «Πολεμώ τον Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα. Συχνά προσπάθησαν από το Μαξίμου να με τελειώσουν. Ποτέ τόσο ανήθικα, όσο τα μιντιακά πιστόλια της Έφης Αχτσιόγλου σήμερα. Με λένε ναζί στην ΕφΣυν! Μίλησα για καθαριότητα στο «σπίτι» μας. Μιλούν για Εβραίους και καθαρότητα. Είμαι σε σοκ», έγραψε ο στιχουργός.
Φυσικά υπήρξε υπονόμευση. Νόμιζα ότι είχα δικαίωμα να το πω αφού το πιστεύω. Κι έπεσε το σύστημα Τζανακόπουλου να με...
Posted by Nikos Moraitis on Wednesday, September 20, 2023
Τελικά, ο Νίκος Μωραΐτης επανήλθε:
Βλέπω την κυρία Αχτσιόγλου πώς πηγαίνει σε όλους μα όλους τους τηλεοπτικούς υβριστές του Τσίπρα, με το σεις και με το...
Posted by Nikos Moraitis on Friday, September 22, 2023
Βρήκαν νέα στέγη τα αριστερά τρολ
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Νίκος Μωραΐτης όπως και άλλοι επώνυμοι είτε ασκούν κριτική, είτε αφήνουν υπονοούμενα κατά της Έφης Αχτσιόγλου το κάνουν στο «φως της ημέρας», δηλαδή με το όνομά τους, κάτι που επιτρέπει στην άλλη πλευρά να απαντήσει -ή όχι- με όποιον τρόπο νομίζει.
Το πρόβλημα, που άλλωστε καταγγέλλουν -πλέον- και τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι με εκείνους τους εκατοντάδες λογαριασμούς τρολ και bot που λειτουργούν ως οργανωμένος στρατός εναντίον στόχων· από την «υπόγα».
Στο παρελθόν διέπρατταν δολοφονίες χαρακτήρων και εξαπέλυαν πόλεμο λάσπης εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των επικριτών του Αλέξη Τσίπρα, πλέον έχουν βρει νέους στόχους για να εξαπολύσουν χολή και μίσος, καθώς όπως φαίνεται βρήκαν νέα στέγη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.