Πολιτικη & Οικονομια

Για να κάνουμε την Αθήνα ανθρώπινη, πράσινη, βιώσιμη, δεν μας φτάνει να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα που μας πλασάρει ο κ. Μπακογιάννης

«Έχουμε και τις γνώσεις και την πολιτική βούληση για να κάνουμε την Αθήνα Τώρα καλύτερη»

54424-119414.jpg
Νίκος Χρυσόγελος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα Τώρα: προτάσεις και δράσεις για τον Δήμο Αθηναίων

Οι προτάσεις και οι δράσεις του συνδυασμού Αθήνα Τώρα αν οι πολίτες δώσουν την εντολή διακυβέρνησης του Δήμου Αθηναίων.

Είμαι (πράσινος) υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Αθηναίων, με τον συνδυασμό Αθήνα Τώρα και υποψήφιο δήμαρχο τον Χάρη Δούκα, όχι από ψώνιο για την καρέκλα αλλά γιατί η πόλη χρειάζεται βαθιές και δίκαιες αλλαγές για να γίνει βιώσιμη.

Προς το παρόν εμείς που ζούμε στην Αθήνα βιώνουμε την υποβάθμιση στην καθημερινότητά μας, ενώ την ίδια στιγμή ζούμε μια εικονική πραγματικότητα, λες και ζούμε σε άλλη πόλη ή άλλο πλανήτη, βλέποντας τις πληρωμένες διαφημίσεις του νυν Δημάρχου και ξανά υποψήφιου κ. Μπακογιάννη.

Αν πιστεύαμε τις ανακοινώσεις και αναρτήσεις του δημάρχου, η Πανεπιστημίου έχει… τελειώσει εδώ και καιρό, είναι υπέροχη, πρότυπο κλιματικού επανασχεδιασμού και δεν κόστισε… ούτε ένα ευρώ, ούτε χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια από κωδικούς για αντιπλημμυρικά έργα! Πίστευε και μην περπατάς στο κέντρο της Αθήνας.

Τα προβλήματα όμως είναι μεγάλα στις γειτονιές, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν μπορείς να περπατήσεις στα πεζοδρόμια – ανύπαρκτα, διαλυμένα, κατειλημμένα. Αλλά η διαφήμιση μας ενημερώνει για δεκάδες χιλιόμετρα πεζοδρομίων και μια κοσμογονία έργων για τους πεζούς! Ούτε παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε αυτά, ούτε διαλυμένες πλάκες, ούτε βουνά από σκουπίδια σε αυτά. Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης θα ευχόταν να γεννηθεί και ένα κίνημα για την απελευθέρωση των πεζοδρομίων, λες και δεν έχει αρμοδιότητα και ευθύνες ως δήμαρχος για την σημερινή κατάσταση!

Αν πιστέψουμε τις διαφημίσεις του κυρίου Μπακογιάννη, η ανακύκλωση έχει εκτοξευθεί στα ουράνια, παντού γίνεται εξαιρετική δουλειά, με επιπλέον κάδους για ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Σε λίγο θα μας πει ότι τα ματάκια μας είναι που κάνουν… σκουπίδια, αυτή η πόλη είναι πρότυπο ανακύκλωσης! Για τα δημοτικά τέλη δε, τι να πει κανείς, φαίνεται ότι επειδή δεν πληρώνει ο ίδιος πιστεύει ότι με αυτά τα χρήματα που πληρώνουμε ως τέλη καθαριότητας και γενικά ανταποδοτικά τέλη έχουμε την πόλη που μας αξίζει.

Ας αφήσουμε βέβαια στην άκρη τις… εξαιρετικές κοινωνικές δομές –όπως θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε– που έχουν αντιμετωπίσει ριζικά τα πολύπλευρα –και δύσκολα είναι η αλήθεια– κοινωνικά προβλήματα: ευρύτατη χρήση ναρκωτικών, αστεγία, ενεργειακή και εισοδηματική φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός. Η Αθήνα τα αντιμετωπίζει, ενδυναμώνει τους ευάλωτες πολίτες, τους μαθαίνει να ψαρεύουν για να βγουν από το πρόβλημα! Δεν είναι δομές υπνωτήρια, αλλά δομές κοινωνικής ενδυνάμωσης και ένταξης, θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε! Αν έχουμε φαντασία, μπορεί και να το …πιστέψουμε!

Η κριτική όμως δεν δίνει λύσεις, αν δεν συνοδεύεται και από εναλλακτικές προτάσεις και δράσεις. Ας πούμε όμως εμείς –ως παράταξη που θέλει να διαχειριστεί μαζί με τους πολίτες τα προβλήματα της πόλης και να τα λύσει–, πώς θα κινηθούμε αν οι πολίτες μας δώσουν την εντολή διακυβέρνησης του Δήμου Αθηναίων:

  • Το πρώτο ζήτημα είναι η ειλικρίνεια. Οι πολίτες ξέρουν, βιώνουν στην καθημερινότητα και δεν μπορείς να τους ξεγελάς συνεχώς με επικοινωνιακές φούσκες. Η Αθήνα Τώρα έχει επιλέξει να πει την αλήθεια και να προσκαλέσει τους πολίτες να εργαστούμε μαζί για την επίλυση των σοβαρών και πολύπλοκων προβλημάτων της πόλης. Για να γίνει η πόλη πράσινη, καθαρή, κοινωνικά ασφαλής, προσβάσιμη σε όλες και όλους χωρίς αποκλεισμούς, μια πόλη φιλική στο κλίμα αλλά και ανθεκτική στις νέες κλιματικές συνθήκες, υγιής χωρίς ρύπανση, με κοινωνική συνοχή, όχι με τεράστιο χάσμα μεταξύ περιοχών της πρέπει να συνεργαστούμε στενά Δήμος, επιστημονικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί – περιβαλλοντικοί φορείς για μια γιγαντιαία προσπάθεια που πρέπει να ξεκινήσει από τις γειτονιές. Ακόμα και ένας δήμος και μια δημοτική αρχή που θέλουν, χρειάζονται τη συνεργασία για διαμορφώσουν, να προτεραιοποιήσουν και να υλοποιήσουν σχέδια αναβάθμισης της πόλης. Για αυτό και ο Χάρης Δούκας και η παράταξή μας συνολικά μιλάμε για ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για αναγέννηση της Αθήνας.
  • Ο προϋπολογισμός του Δήμου που είναι τεράστιος –1,08 δισ. ευρώ– πρέπει να στοχεύει σε αποτέλεσμα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές, με ενίσχυση ταυτοχρόνως της περιβαλλοντικής, κλιματικής και κοινωνικής απόδοσης του Δήμου. Ο Δήμος σπαταλάει πολλά χρήματα χωρίς να πετυχαίνει την δημιουργία μιας καλύτερης πόλης. Λες και βάζει νερό σε ένα τρύπιο βαρέλι. Ξοδεύει τεράστια ποσά (π.χ. λέγεται για 28 εκατομμύρια ευρώ για την Πανεπιστημίου) χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων και χωρίς στόχευση σε αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. Αυτά τα χρήματα από τον δημοτικό προϋπολογισμό –αντί για υπερ-κοστολογημένες εργολαβίες– θα πρέπει να οδηγούν σε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στις γειτονιές. Επιδιώκουμε, λοιπόν, διαφάνεια, συμμετοχικότητα, αποτέλεσμα, λογοδοσία, για τον τρόπο αξιοποίησης του τεράστιου προϋπολογισμού που έχει ο Δήμος Αθηναίων στη διάθεσή του. Αλλά επιδιώκουμε αξιοποίηση επιπλέον ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, ώστε όλες οι γειτονιές να αναζωογονηθούν, να γίνουν πράσινες και κοινωνικά – κλιματικά – υγειονομικά ασφαλείς και καθαρές. Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας παραμένει αναντικατάστατος. Εδώ είναι μια τεράστια διαφορά μας με τον κ. Μπακογιάννη. Εκείνος επικεντρώνει σε εργολαβίες, επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, εμείς προσκαλούμε τους πολίτες να εργαστούμε μαζί, από κοινού στις γειτονιές για να αυξήσουμε το πράσινο, να το συνδέσουμε, να βελτιώσουμε τα πεζοδρόμια και να πεζοδρομήσουμε περισσότερες περιοχές, να φέρουμε πίσω τη φύση μέσα στην πόλη για το καλό μας, να κάνουμε τη μετακίνηση με ποδήλατο ασφαλή και άνετη, βασικό μέσο μετακίνησης για τις δουλειές μας, την αναψυχή, την εκπαίδευση, τις αγορές μας σε συνδυασμό με αξιόπιστα μέσα συγκοινωνιών (και προσθέτοντας δημοτική συγκοινωνία όπου χρειαστεί).
  • Θα στηρίξουμε τους πολίτες που προστατεύουν το πράσινο αλλά και το αυξάνουν, φυτεύοντας δέντρα με αγάπη και μεράκι. Ο Δήμαρχος δίνει εργολαβίες για το πράσινο τις οποίες έχουν σχεδιάσει κυρίως οι ίδιοι οι εργολάβοι, που κλαδεύουν μέσα στο κατακαλόκαιρο, καλεί τα ΜΑΤ για να διώξει τους κατοίκους που απλώς υπερασπίζονται το πράσινο, νοιάζεται πιο πολύ για τα …πράσινα χαρτονομίσματα αντί για την ανάσα μας, το πράσινο στις γειτονιές. Εμείς θα υποστηρίξουμε τις κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών με όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες μας γιατί είμαστε από την ίδια πλευρά, ζούμε στις γειτονιές, εκπροσωπούμε τις ίδιες αρχές, είμαστε μαζί στην μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για την αναγέννηση της Αθήνας.
  • Για εμάς οι πράσινες πολιτικές δεν είναι λόγια του αέρα, πράσινα… άλογα αλλά εργαλεία μετασχηματισμού της πόλης με δίκαιο, βιώσιμο και δημοκρατικό τρόπο.
  • Πολιτισμός και τέχνη δεν βρίσκονται μόνο στα μουσεία και τις γκαλερί. Στοχεύουμε στην πολιτιστική και καλλιτεχνική αναζωογόνηση των γειτονιών, ενισχύοντας παντού την τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι πολιτιστικές δράσεις δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα ή για τουριστικούς λόγους.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλά άλλα για τις δεσμεύσεις του συνδυασμού για μια πράσινη, ανοιχτή, δημοκρατική, κοινωνική, ζωντανή πόλη. Στην ιστοσελίδα της παράταξης Αθήνα Τώρα μπορεί να βρει όποιος/α θέλει πολλά. Όμως να τονίσουμε το πιο σημαντικό. Γειτονιές που σήμερα υποφέρουν, μπορούν να αναζωογονηθούν, δεν λείπει η γνώση και οι καλές πρακτικές. Ούτε έστω τα χρήματα (αρκεί να μην τα σπαταλάμε κάθε φορά για να αποζημιώνουμε μετά τις καταστροφές, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση). Χρειάζεται πολιτική δέσμευση, να διαμορφώσουμε, σε διάλογο με τους πολίτες, συνεκτική πολιτική που αφήνει πίσω την εξάρτηση από εργολαβικά και άλλα ιδιοτελή συμφέροντα. Έχουμε και τις γνώσεις και την πολιτική βούληση για να κάνουμε την Αθήνα Τώρα καλύτερη.

Για να κάνουμε την Αθήνα ανθρώπινη, πράσινη, βιώσιμη, δεν μας φτάνει να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα που μας πλασάρει ο κ. Μπακογιάννης

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.