Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Λάρισα: Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για δάνειο με ευνοϊκούς όρους

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Daniel - Μητσοτάκης: «Συνομιλίες για δάνειο με ευνοϊκούς όρους»
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κακοκαιρία Daniel - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για δάνειο με ευνοϊκούς όρους»

Δηλώσεις για την κακοκαιρία Daniel έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Συντονιστικό στη Λάρισα.

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος τόνισε «θέλω να ζητήσω από όλους να είμαστε ενωμένοι και σε αυτή την πρόκληση. Δεν το βάζουμε κάτω. Να προσπαθήσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά που η φύση με τόση μανία κατέστρεψε».

Στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, επιχειρούν 15 ελικόπτερα και όπως εξήγησε, το ακραίο και επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, αλλά στις συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία) «έχουμε πρόβλημα γιατί έχουν κατέβει τα νερά», επισημαίνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός είναι στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση.

Στη συνέχεια, τόνισε πως η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών ξεκινά άμεσα και ότι η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει και να στηρίξει τους πολίτες, επαναλαμβάνοντας πως είναι «πρωτοφανής η κακοκαιρία και η προσπάθεια των διασωστικών συνεργείων».

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του το μεσήμερι της Παρασκευής (8/9), «έχω ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την Ε.Ε. Έχω στείλει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν για πρόσθετη αργή. Να μην είναι η ευρωπαϊκή στήριξη στα λόγια μόνο αλλά και στις πράξεις», συμπληρώνοντας πως έχει έρθει σε επαφή ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να λάβει η χώρα δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής.

Τέλος, έκλεισε τις δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες με ένα μήνυμα ενότητας: «Να είμαστε ενωμένοι. Είμαστε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdk6att61ch)

Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί - Είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα»

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε σήμερα το πρωί πάνω από τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία και προσγειώθηκε, λίγο μετά τις 10:30, στο στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με πλημμυροπαθείς.

Μίλησε επίσης, με τους διασώστες της Πυροσβεστικής και του Στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο της Καρδίτσας για τη σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής.

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε περιοχές της Θεσσαλίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε στο δημαρχείο της Καρδίτσας με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, αφού νωρίτερα έκανε αυτοψία με ελικόπτερο και μίλησε με διασώστες και πλημμυροπαθείς.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του με συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων, τόνισε, μάλιστα, ότι «θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Συμπλήρωσε δε ότι «Η ελληνική οικονομία είναι πια αρκετά ισχυρή για να μπορεί να αντέξει μία τέτοια καταστροφή».

Όπως ανακοίνωσε «θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», ενώ ως προτεραιότητα έθεσε και την αποκατάσταση των υποδομών και των δικτύων.

«Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι «θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ξανά ότι «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει –να το τονίσω αυτό– ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ