Πολιτικη & Οικονομια

Αιχμές Αχτσιόγλου περί τοξικής αρρενωπότητας - «Δεν είμαστε με τα τζάκια, αλλά με τους πολλούς»

«Θα βάλουμε τέλος στη δυστοπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έφη Αχτσιόγλου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έφη Αχτσιόγλου: Η ομιλία της υποψήφιας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του κόμματος

Το όραμά της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας, καθώς και τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη, με αλφαβητική σειρά, από τους υποψηφίους προέδρους, στο διαρκές συνέδριο του κόμματος.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να εμφανιστεί σαν συνέχεια και παράλληλα τομή στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε με αναδρομή στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε και εμείς, ένα μικρό αλλά δυναμικό κόμμα της Αριστεράς, εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που έφθασε στην κυβέρνηση το 2015. Αυτή η συναρπαστική διαδρομή θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, γιατί ήταν εκείνος που έβαλε σαν στόχο την Αριστερά στην κυβέρνηση και ηγήθηκε ενός ρεύματος. Οι αντίπαλοί μας είχαν και έχουν έναν και μόνο στόχο: να μην μας επιτρέψουν να ξαναβγούμε στην κυβέρνηση. Έκαναν τα πάντα και συνεχίζουν. Αυτό που βιώσαμε στις εκλογές είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία στρατηγική φθοράς για την εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, μία στρατηγική που θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ανήκει πάντα στους νόμιμους, παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της χώρας. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: μην περιμένετε να κάνουμε πίσω, να δειλιάσουμε. Είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Υπήρξαν λάθη και συμβιβασμοί, αλλά υπήρξε η μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας μας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής μας ελευθερίας. Με τους πολλούς και για τους πολλούς».

«Δεν είμαστε με την ελίτ και τα τζάκια, είμαστε με τους πολλούς»

Ακολούθως έδωσε το δικό της στίγμα: «Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες. Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Όχι δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση και με την βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για την χώρα».

Αναφέρθηκε στην συγκυρία μετά τις εκλογές: «Είμαστε υπό το βάρος μίας μεγάλης εκλογικής ήττας. Στις εκλογές ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που προχώρησε με έπαρση και αλαζονεία και καταπάτησε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτά δεν τα ακυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά και παραγωγικά για το εκλογικό αποτέλεσμα για να δούμε τι κάναμε λάθος και να το διορθώσουμε».

Τέσσερα στρατηγικά πεδία

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η πρότασή μου ξεκινά από το όχι στην Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει καλύτερα» και ανέπτυξε «τα τέσσερα στρατηγικά πεδία που πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα μεγάλα επίδικα της εποχής, καθώς δεν περιοριζόμαστε στην εικόνα του καλού ή κακού διαχειριστή.

  1. Το κράτος της νέας εποχής. Μετά την πανδημία και τις οικονομικές κρίσεις, το δίλημμα δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο κράτος. Αυτά τα έχει απαντήσει η εποχή. Το δίλημμα είναι κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου που σχεδιάζει και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Εμείς απαντούμε κράτος που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό, στην υπηρεσία των πολλών. Με υπηρεσίες υγείας, με δωρεάν υψηλού επιπέδου παιδεία και θα κάνει τις απαραίτητες τομές. Αλλά και ένα κράτος διαφάνειας με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  2. Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Το δίλημμα είναι: συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι να εισάγουμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες του τουρισμού ή αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο. Εμείς απαντούμε ότι αλλάζουμε ριζικά, διευρύνουμε την βάση παραγωγής, δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάπτυξης για δημόσιες πολιτικές και σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση. Διευρύνουμε τα κοινά αγαθά αλλά και την επιστημονική γνώση.
  3. Η εργασία μπροστά. Δύο αντιλήψεις συγκρούονται: μία οπισθοδρομική που εκφράζει η ΝΔ και μία προοδευτική. Εμείς προτείνουμε εργασιακό και αναπτυξιακό άλμα, να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας. Να πετύχουμε, να πείσουμε ότι η καθημερινότητά του πολίτη μπορεί να γίνει καλύτερη. Είναι απαραίτητη η διεύρυνση των δικαιωμάτων, οι αυξήσεις μισθών, η μείωση του χρόνου εργασίας, ενιαίοι κανόνες για όλους τέρμα στις διακρίσεις στο καθεστώς εργασίας που κρύβουν την ανομία εις βάρος των μισθών.
  4. Η μάχη για τα ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα. Είναι δύσκολη, γιατί την μάχη αυτή την παρουσιάζουν σαν πολυτέλεια. Όμως η μάχη αυτή είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή, αν οι πολίτες φοβούνται την αλλαγή τότε δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο. Εμείς θέλουμε μία χώρα που θα μπορεί να διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο ότι οι ζωές όλων έχουν αξία. Το δίλημμα είναι δικαιώματα των ισχυρών ή δικαιώματα για όλους».

Έκανε αναφορά στις επιθέσεις που δέχθηκε ο συνυποψήφιός της Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας: «Τα ομοφοβικά παραληρήματα δεν θα βρουν μόνο την χλεύη μας αλλά και όλους μας μπροστά σαν ένα σώμα».

Αναφέρθηκε στα εξωτερικά θέματα: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι κεντρικός πυλώνας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Δύναμη που παίρνει πρωτοβουλίες και λύνει προβλήματα. Με μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Με σαφείς κόκκινες γραμμές για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Και είναι σ' αυτή τη γραμμή που αταλάντευτα θα κινούμαστε χωρίς να μετατρέψουμε ποτέ την εξωτερική πολιτική σε εργαλείο επικοινωνιακών σχεδιασμάτων και προπαγάνδας».

Αιχμές περί τοξικής αρρενωπότητας

Έθεσε σαν ορόσημο τις ευρωεκλογές: «Ο πρώτος σταθμός για αυτό είναι οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024. Να είναι η βραδιά επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά. Να είναι η βραδιά που θα δούμε χειροπιαστά τα αποτελέσματα της κοινωνικής μας διεύρυνσης, της αναγεννημένης σχέσης μας με τις λαϊκές διεκδικήσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου δεν έκρυψε την συγκίνησή της, ενώ αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε - χωρίς πάντως να κατονομάζει κάποιον.

Συγκεκριμένα, είπε: «Σήμερα καταθέτω εδώ και επίσημα την πρόθεσή μου να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Δεν χρειάζεται να σας κρύψω ότι είμαι συγκινημένη. Όπως δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του "συστήματος" μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ