Πολιτικη & Οικονομια

Fake news Βελόπουλου τα περί ρωσικής βοήθειας για τις φωτιές

Δεν υπήρξε ποτέ αίτημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fake news Βελόπουλου τα περί δήθεν ρωσικής βοήθειας
© EllinikaHoaxes

Κυριάκος Βελόπουλος: Fake news στη Βουλή για δήθεν προσφορά της Ρωσίας τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών

Ως fake news χαρακτηρίζονται από τα Ellinikahoaxes τα περί ρωσικής βοήθειας με την παροχή δωρεάν πυροσβεστικών αεροσκαφών που ανέφερει ο Κυριάκος Βελόπουλος στη Βουλή την 24η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής αναρωτήθηκε «για ποιον λόγο η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός δεν πήραν ρωσικά αεροσκάφη», ισχυριζόμενος τα ακόλουθα: «Ακούστε τώρα, η Dana Levi, μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ γράφει αυτούσια και περιμένω διάψευση του πρωθυπουργού: "Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μέσω της διπλωματικής οδού, εξέφρασε την πρόθεση να στείλει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Ιλιούσιν στη χώρα μας, στην Ελλάδα για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά". Σχόλιο της δημοσιογράφου: "Λάθος τεράστιο". Πού είναι ο πρωθυπουργός που μιλάει για πατριώτες της φακής να μας πει πόσο πατριώτης είναι αυτός που αφήνει να καίγεται η Ελλάδα και δεν παίρνει ρωσικά αεροσκάφη;».

Όπως αναφέρουν τα  Ellinikahoaxes, ο ισχυρισμός αυτός έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνοντας χιλιάδες κοινοποιήσεις. Μάλιστα εξίσου μεγάλη διάδοση γνώρισε και ένα βίντεο στο Tik Tok, του αυτοαποκαλούμενου ως δημοσιογράφου, Θάνου Κόκκαλη, ο οποίος διαβάζει μπροστά στην κάμερα ανύπαρκτη δήλωση του Πούτιν.

Ρωσική βοήθεια: Τι ισχύει

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, δήλωσε σε συνομιλία με τα Ελληνικά Hoaxes ότι: «Η Ελλάδα δεν δέχθηκε κανένα αίτημα από τη Ρωσία για συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών». Ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, απάντησε για το θέμα: «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι απόλυτα ψευδές».

Επιπλέον, καμία διπλωματική πηγή τόσο από τη ρωσική πλευρά όσο και από την ελληνική δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για επικοινωνία των δύο χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, διέψευσε τους ισχυρισμούς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 26 Ιουλιου. «Δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα από την Αθήνα για βοήθεια», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ