Πολιτικη & Οικονομια

«Παναγιά η Γκέισα»: Επιμένει ο Βελόπουλος και ζητά απόσυρση των Θρησκευτικών Γ' Δημοτικού

«Άρωμα» Μεσαίωνα στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Παναγιά η Γκέισα»: Επιμένει ο Βελόπουλος και ζητά απόσυρση των Θρησκευτικών Γ' Δημοτικού
H Γιαπωνέζα Παναγία και το παιδί της - Μία από τις δημοφιλέστερες χριστουγεννιάτικες κάρτες δημιουργημένη από Γιαπωνέζα καλόγρια © SLmedia.org / Etsumi Sakaguchi

Βελόπουλος: Ζητά από το υπουργείο Παιδείας την απόσυρση βιβλίου Θρησκευτικών για την «Παναγιά την γκέισα».

Επανέρχεται στην «Παναγιά τη Γκέισα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ´ Δημοτικού, ερώτησή του στη Βουλή.

Στο debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Βελόπουλος είχε δείξει δύο φωτογραφίες από το σχολικό βιβλίο που απεικόνιζαν την Παναγία ως Ινδιάνα και γκέισα.

«Αυτές οι φωτογραφίες είναι σε βιβλία Γ΄ Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη – συγγνώμη για τη φράση – Παναγιά» είχε πει τότε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι η πίστη του εκείνη που ορίζει την ατζέντα της «Ελληνικής Λύσης».

Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας εκ των συγγραφέων του σχολικού εγχειριδίου είχε μιλήσει στην «Καθημερινή» και είχε απαντήσει στους ισχυρισμούς του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, σημειώνοντας τα εξής:

«Έχουμε ένα μάθημα για τη γέννηση του Χριστού, την ενανθρώπισή του, το οποίο είναι γεμάτο από εικόνες και παραστάσεις για το πώς την απεικόνισαν διάφοροι λαοί που είναι χριστιανοί ή έγιναν μέσα στην Ιστορία. Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είναι αναπαραστάσεις της Παναγίας με το βρέφος από την Ιαπωνία και από τη Λατινική Αμερική.

» Ο Ιερός Φώτιος, πατριάρχης και σημαντική προσωπικότητα που έζησε τον 9ο αιώνα και έπαιξε ρόλο στην αναγέννηση των γραμμάτων, λέει τα εξής: “Οι Ελληνες νομίζουν ότι ο Χριστός φάνηκε όμοιος με αυτούς στη Γη. Οι Ρωμαίοι το ίδιο. Οι Ινδοί το ίδιο. Το ίδιο επίσης νομίζουν και οι Αιθίοπες. Αρα πολύ νωρίς το Βυζάντιο ήξερε ότι η πίστη έπρεπε να σαρκωθεί στις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.

» Συνεπώς, είναι μακρά παράδοση της Ορθοδοξίας να χρησιμοποιεί τα ήθη, τα έθιμα και στοιχεία από τον πολιτισμό λαών, ώστε να εκφράσει τη νέα πίστη σε ένα λαό. Το ίδιο έγινε και στην εικονογραφία”. Παρόμοιες εικόνες υπάρχουν και σε άλλα βιβλία, δείχνοντας ότι ο Χριστός δεν ανήκει σε μία ράτσα, φυλή, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Ποια είναι η «Παναγία η Γκέισα» και τι γράφει το βιβλίο

Στη σελίδα 56 του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ' Δημοτικού, οι μαθητές συναντούν τις δύο απεικονίσεις της Παναγίας, στην ενότητα για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, για την «Παναγία την Ινδιάνα», το βιβλίο συνοδεύει τον πίνακα με ένα υπέροχο ποίημα του Τζιάνι Ροντάρι «Φλυαρίες ανάμεσα στον ουρανό και τη γη», το οποίο λέει:

«Να ένας Ινδιάνος μες στη φάτνη.

Περίεργο. Πώς βρέθηκε εδώ;

Ανάμεσα στα πρόβατα, στους μάγους,

Κάτ’ απ’ τ’ αστέρι, δίπλα στον βοσκό;

– Γκρίζε αητέ, να φύγεις απ’ τη φάτνη.

Πάρ’ το τσεκούρι σου και δρόμο από δω.

Τι θέση μπορεί να ’χει ένας Ινδιάνος

πλάι στο θείο, νιογέννητο μωρό;

Μα εκείνος δεν ακούει, δεν απαντάει.

Κουράστηκε. Ταξίδι μακρινό…

Γυρίζει, τους κοιτάει, χαμογελάει,

χαμόγελο αγάπης, τρυφερό.

Ίσως να άκουσε το μήνυμα της φάτνης

κι έτρεξε να ’ρθει τόσο βιαστικά,

να πει σε όλους μας μ’ αυτό το χαμογέλιο:

«Ειρήνη, αδέλφια, κι αγάπη στην καρδιά».

Οι στόχοι του μαθήματος το βιβλίο της Γ' Δημοτικού

Οπως αναφέρεται στην εισαγωγή του μαθήματος, «στην Γ΄ Δημοτικού που αποτελεί μέρος του Α΄ θεματικού κύκλου οι θεματικές ενότητες αφορούν την γνωριμία με σύμβολα, εικόνες, γιορτές, τελετουργίες και έθιμα, και την προσέγγιση ιερών προσώπων που οργανώνονται, μέσω βιβλικών αφηγήσεων και θρησκευτικών ιστοριών, γύρω από τις καθημερινές εμπειρίες των παιδιών τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συσχετίσουν σε προσωπικό επίπεδο.

Το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται ένα ταξίδι στον κόσμο της θρησκείας με οδηγό τις εικόνες, τις περιγραφές, τα πρόσωπα και τις ιστορίες που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του Φακέλου Υλικού. Στην πορεία των μαθημάτων οι μαθητές θα ανακαλύψουν την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αλλά και κάποια στοιχεία από την παράδοση άλλων θρησκειών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μαζί στον όμορφο κόσμο που μας χάρισε ο Θεός».

«Άμεση απόσυρση»

«Με ερώτηση-παρέμβαση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, ζητά από τον υπουργό Παιδείας την άμεση συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και την αντικατάσταση του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ´ δημοτικού», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.

Η ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

«Κύριε Υπουργέ, όπως έχει αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η απεικόνιση της Παναγίας, ως γκέισας ή Ινδιάνας κλπ στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ’ τάξης του Δημοτικού απηχεί μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η παιδαγωγική επιστήμη και η Ορθόδοξη Θεολογία, όσον αφορά στην υποχρεωτική, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκπαίδευση των νέων παιδιών για τα θέματα της Ορθόδοξης Πίστης. Το ανωτέρω βιβλίο Θρησκευτικών, κρίθηκε ακατάλληλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αρ. 1749/2019 & 1750/2019 Αποφάσεις του, ως μη νόμιμο, μη θεολογικό και μη παιδαγωγικό. Παρ’ όλα αυτά, έχοντας υποστεί κάποιες μη επουσιώδεις επεμβάσεις, δόθηκε προς χρήση εκ νέου το ανωτέρω βιβλίο στους μαθητές, παρά το ότι το κρίθηκε απορριπτέο, τόσο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, όσο και από το ΣτΕ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεσθε να αποσύρετε το ανωτέρω βιβλίο Θρησκευτικών της Γ’ τάξης του Δημοτικού, δεδομένων των ως άνω Αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας;».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ