Πολιτικη & Οικονομια

Ποια είναι η «Παναγιά η Γκέισα»

Ένα σόου στο debate για μια απεικόνιση στην Τέχνη

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Γιαπωνέζα Παναγία και το παιδί της - Μία από τις δημοφιλέστερες χριστουγεννιάτικες κάρτες δημιουργημένη από Γιαπωνέζα καλόγρια
H Γιαπωνέζα Παναγία και το παιδί της - Μία από τις δημοφιλέστερες χριστουγεννιάτικες κάρτες δημιουργημένη από Γιαπωνέζα καλόγρια © SLmedia.org / Etsumi Sakaguchi

Εκλογές 2023 - Debate: Η αναφορά Κυριάκου Βελόπουλου στην «Παναγία την Γκέισα» και η απεικόνιση στην Τέχνη

Στα περίπου 300 ονόματα της Παναγίας, το βράδυ της Τετάρτης προστέθηκε ακόμη ένα. Με τη Βρεφοκρατούσα, τη Γλυκοφιλούσα, τη Γαλακτοτροφούσα και την Οδηγήτριας ενώθηκε η «Γκέισα» – ή μπορεί και η Παναγιά η Ποκαχόντας. 

Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, η έμπνευση στην ονοματοδοσία δεν προήλθε από τη θρησκευτική λατρεία αλλά από την απέχθεια για τις απεικονίσεις της Παναγίας στην Τέχνη που προσφέρθηκε στη μορφή του τηλεοπτικού σόου. 

Πρωταγωνιστής, και σε ρόλο θρησκευτικού εθναμύντορα, ήταν ο αρχηγός ενός κόμματος που κινείται στις παρυφές του 4%, ο Κυριάκος Βελόπουλος. Όταν ρωτήθηκε στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εάν είναι η πίστη του εκείνη που ορίζει την ατζέντα της «Ελληνικής Λύσης» εκείνος απάντησε με δύο απεικονίσεις της Παναγίας που συναντά κανείς στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ' Δημοτικού: την «Παναγία την Γκέισα» και την «Παναγία την Ινδιάνα», όπως είπε. Μπορεί, άραγε, η απεικόνιση της Παναγίας να αποτελέσει «προστυχιά»; Είναι «πρόστυχο» ό,τι δεν είναι βυζαντινό; Ή μήπως οι Ιάπωνες χριστιανοί θα έπρεπε να λατρεύουν τη δική τους Παναγία μόνο με στρογγυλά, θλιμμένα μάτια; 

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφάνισε τις δύο εικόνες στον τηλεοπτικό αέρα, σχολιάζοντας: «Είναι σε βιβλία 3ης Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη –συγγνώμη για τη φράση– Παναγιά. Δεν είναι ντροπή αυτό;». Απαντώντας στο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «Τις πολιτικές μας θέσεις τις υπαγορεύουν οι παραδόσεις της χώρας μας. Ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει απέναντι. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με τα "παρά φύσιν ζειν"». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csj5fb8cymup)

Σε νεότερη ανάρτησή του, σχετικά με την παρουσία του στο debate των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Βελόπουλος στρέφεται κατά των τηλεοπτικών καναλιών, σχολιάζοντας: «Έχουν λυσσάξει εναντίον μας»

«Από το πρωί κάνουν παρέλαση σε όλα τα κανάλια όλα τα κόμματα εκτός από την Ελληνική Λύση! Έναν μήνα εκλογές και συνεχίζουν τα ΜΜΕ να "υποεκπροσωπούν"(παράνομα) εμάς! Προχωράμε μπροστά είμαστε το μοναδικό ελληνικό πατριωτικό κόμμα! Κάθε μέρα δίνουμε μάχη για την Ελλάδα και τους Έλληνες», γράφει ο Κυριάκος Βελόπουλος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ποια είναι η «Παναγία η Γκέισα» και τι γράφει το βιβλίο της Γ' Δημοτικού

Στη σελίδα 56 του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ' Δημοτικού, οι μαθητές συναντούν τις δύο απεικονίσεις της Παναγίας, στην ενότητα για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ποια είναι η «Παναγιά η Γκέισα»
Ποια είναι η «Παναγιά η Γκέισα»

Ειδικότερα, για την «Παναγία την Ινδιάνα», το βιβλίο συνοδεύει τον πίνακα με ένα υπέροχο ποίημα του Τζιάνι Ροντάρι «Φλυαρίες ανάμεσα στον ουρανό και τη γη», το οποίο λέει: 

«Να ένας Ινδιάνος μες στη φάτνη.

Περίεργο. Πώς βρέθηκε εδώ;

Ανάμεσα στα πρόβατα, στους μάγους,

Κάτ’ απ’ τ’ αστέρι, δίπλα στον βοσκό;

– Γκρίζε αητέ, να φύγεις απ’ τη φάτνη.

Πάρ’ το τσεκούρι σου και δρόμο από δω.

Τι θέση μπορεί να ’χει ένας Ινδιάνος

πλάι στο θείο, νιογέννητο μωρό;

Μα εκείνος δεν ακούει, δεν απαντάει.

Κουράστηκε. Ταξίδι μακρινό…

Γυρίζει, τους κοιτάει, χαμογελάει,

χαμόγελο αγάπης, τρυφερό.

Ίσως να άκουσε το μήνυμα της φάτνης

κι έτρεξε να ’ρθει τόσο βιαστικά,

να πει σε όλους μας μ’ αυτό το χαμογέλιο:

«Ειρήνη, αδέλφια, κι αγάπη στην καρδιά».

Οι στόχοι του μαθήματος  το βιβλίο της Γ' Δημοτικού

Οπως αναφέρεται στην εισαγωγή του μαθήματος, «στην Γ΄ Δημοτικού που αποτελεί μέρος του Α΄ θεματικού κύκλου οι θεματικές ενότητες αφορούν την γνωριμία με σύμβολα, εικόνες, γιορτές, τελετουργίες και έθιμα, και την προσέγγιση ιερών προσώπων που οργανώνονται, μέσω βιβλικών αφηγήσεων και θρησκευτικών ιστοριών, γύρω από τις καθημερινές εμπειρίες των παιδιών τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συσχετίσουν σε προσωπικό επίπεδο. Το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται ένα ταξίδι στον κόσμο της θρησκείας με οδηγό τις εικόνες, τις περιγραφές, τα πρόσωπα και τις ιστορίες που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του Φακέλου Υλικού. Στην πορεία των μαθημάτων οι μαθητές θα ανακαλύψουν την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αλλά και κάποια στοιχεία από την παράδοση άλλων θρησκειών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μαζί στον όμορφο κόσμο που μας χάρισε ο Θεός».

Αφού ολοκληρώσουν την ενότητα, οι μαθητές καλούνται να κάνουν μία σειρά από δραστηριότητες με αφορμή όσα διδάχθηκαν. Δημιουργούν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους με τραγουδάκια, παρατηρούν και μαθαίνουν για το πίνακα «Τα Κάλαντα» του Νικολάου Λύτρα που βρίσκεται λίγες σελίδες μετά, κατασκευάζουν στολίδια, μπορούν να οργανώσουν κάποια επίσκεψη σε ίδρυμα για να πουν τα κάλαντα, αναζητούν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου τους.

Σε αντίθεση -όπως φαίνεται- με τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης», ένας άνθρωπος της θρησκείας θα έλεγε πως αυτή η εικόνα δείχνει πως η Χριστιανοσύνη έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Αλλά ο «Μακεδόνας» Βελόπουλος ήθελε προφανώς να φτάσει το πολύ μέχρι τα Γρεβενά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ