Πολιτικη & Οικονομια

Επίσημη έναρξη διαδικασιών για τη διαδοχή Τσίπρα

Την Κυριακή συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίσημη έναρξη διαδικασιών για τη διαδοχή Τσίπρα
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία - Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος

Με την ανακοίνωση ότι την Κυριακή (2/7) στις 12:00 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτείται η έναρξη των επίσημων διαδικασιών για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος θα κληθεί να εισηγηθεί, πιθανότατα χωρίς την παρουσία του παραιτηθέντος προέδρου, τον «οδικό χάρτη» προς την εκλογή νέου αρχηγού και τη διεξαγωγή Συνεδρίου.

Προς συζήτηση είναι τόσο το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής της εκλογής διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Συνεδρίου, καθώς και εάν αυτό θα είναι διαρκές ή έκτακτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν είναι διαρκές το Συνέδριο, δεν θα χρειαστεί η εκλογή νέων συνέδρων και θα πραγματοποιηθεί με τους σύνεδρους του 3ου Συνεδρίου, του 2022.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται πιθανότατα το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Πρώτη προτεραιότητα η εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προγραμματίζονται για το τριήμερο 6 - 8 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα εκπροσώπηση σε επίπεδο ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία θα κληθεί να σηκώσει το βάρος αυτής της πρώτης κοινοβουλευτικής «μάχης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκληθεί την Τρίτη 4 Ιουλίου, καθώς τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που αναδείχθηκαν από τις εθνικές εκλογές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη αρχίσει οι ζυμώσεις, που δεν είναι ανεξάρτητες από τις γενικότερες διεργασίες για τη διαδοχή Τσίπρα.

Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ θα πρέπει να αναδειχθούν γραμματέας της ΚΟ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδροι του κόμματος.

Τα αξιώματα αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από τις διεργασίες για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκ τούτου «ζυγίζονται» για αυτά πρόσωπα που θεωρούνται ως επικρατέστερα για τη διαδοχή, αλλά όχι μόνο, όπως για παράδειγμα η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Όλγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είτε ζητά κάποιες εγγυήσεις προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη μιας επί της ουσίας μεταβατικής ηγεσίας στο κόμμα, είτε -σύμφωνα με άλλη εκδοχή- να εξετάζει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για τη διαδοχή.

Σε περίπτωση που η αποφασίσει να μπει στην κούρσα διαδοχής, η Όλγα Γεροβασίλη δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια για την προεδρία της ΚΟ, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος.

ΣΥΡΙΖΑ
© Aris Oikonomou / SOOC

Οι ζυμώσεις για τον «οδικό χάρτη» της διαδοχής Τσίπρα

Κι αν οι υποψηφιότητες είναι το βασικό ζητούμενο, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι παραιτείται, το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών είναι εκ παραλλήλου η πρώτη προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς την κατεύθυνση της οριστικοποίησης του «οδικού χάρτη» των δικαδικασιών έχουν κινηθεί ήδη οι εσωκομματικές τάσεις, εν όψει της σύγκλησης των οργάνων για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Κατά τις πληροφορίες, οι λεγόμενοι «προεδρικοί» προσανατολίζονται στην εκλογή νέου αρχηγού εντός Σεπτεμβρίου και στη διεξαγωγή Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η εσωκομματική «αντιπολίτευση» της «Ομπρέλας» προκρίνει εκλογή προέδρου στα τέλη Ιουλίου και διεξαγωγή Συνεδρίου εντός Σεπτεμβρίου.

«Φουντώνει» η ονοματολογία για τις υποψηφιότητες

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστούν κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή (2/7), ενώ αμέσως μετά εκτιμάται ότι η ονοματολογία για τις υποψηφιότητες θα περάσει σε πιο επίσημο επίπεδο. 

Ήδη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, του οποίου το όνομα ακούστηκε στο πλαίσιο σεναρίων για τη διαδοχή Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος

Στην «κούρσα» διαδοχής φαίνεται πιθανό να εισέλθει τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως εκπρόσωπος της «Ομπρέλας», ενώ μεταξύ άλλων προσώπων ως επικρατέστερα εμφανίζονται η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ