Πολιτικη & Οικονομια

Η ρωσική connection, οι μονές του Αγίου Όρους, οι αντιεμβολιαστές και η «ΝΙΚΗ»

Αυτή την εκδοχή της ακροδεξιάς επέλεξε να στηρίξει στην Ελλάδα ο ρωσικός παράγων

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 875
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Το κόμμα «Νίκη», η στήριξή του από τον ρωσικό παράγοντα στην Ελλάδα, το ιδεολογικό μείγμα ακραίου εθνικισμού και ακραίας θρησκοληψίας.
© ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Το κόμμα «Νίκη», η στήριξή του από τον ρωσικό παράγοντα στην Ελλάδα, το ιδεολογικό μείγμα ακραίου εθνικισμού και ακραίας θρησκοληψίας.

Όταν πριν από χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωνε την απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς αντέδρασε αρνητικά. Το «Ξανθό Γένος» του αθωνίτη Παΐσιου, η ελληνορωσική φιλία των «κολλημένων» στη δήθεν ιστορικότητα των σχέσεων με τη ρωσική Ορθοδοξία, όλα αυτά τα επιεικώς ευτράπελα και ανιστόρητα αλλά και η προκλητική στήριξη των «ελλήνων φίλων» από τους ολιγάρχες της Μόσχας με διάφορα μέσα, λειτούργησαν προφανώς καταλυτικά. Ήταν, βλέπετε, και η υπόθεση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Ο ρωσικός παράγων δεν ήθελε ούτε να ακούσει για μία συμφωνία που θα συμφιλίωνε τα Σκόπια με την Αθήνα. Εδώ και ενάμιση αιώνα η Μόσχα επένδυε στη διατήρηση της αντιπαλότητας αυτής. Από τότε, δηλαδή, που υιοθέτησε τους ακραίους εθνικιστές της VMRO τους οποίους είχε εντάξει στη φαρέτρα της. Όπως και τους Σέρβους εθνικιστές, όπως και τους Μαυροβούνιους. Πιόνια στα χέρια του ρωσικού παράγοντα ώστε να διαθέτει τη δυνατότητα αιματοκυλίσματος των Δυτικών Βαλκανίων ανά πάσα στιγμή. Στη Βοσνία, στην Κροατία, στο Κόσσοβο, στη Βόρειο Μακεδονία. Αυτό το άθλιο παιγνίδι βρίσκεται και σήμερα σε εξέλιξη λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα. Στο Βόρειο Κόσσοβο. Με μία, όμως, διαφορά. Για πρώτη φορά στην ιστορία εμπλέκεται στο βαλκανικό παζλ και η Κίνα. Είναι αυτός ο παράδρομος του Δρόμου του Μεταξιού, που ξεκινά από το λιμάνι του Πειραιά, διασχίζει τη Βόρειο Μακεδονία και τη Σερβία, περνά στην Ουγγαρία και δυτικότερα διασχίζει την Κροατία για να εισέλθει στην Αυστρία. Πρόκειται για έναν στρατηγικό άξονα η απρόσκοπτη λειτουργία του οποίου απασχολεί βεβαίως το Πεκίνο.

Ήταν πριν από μήνες άρχισαν να καταφθάνουν στην Αθήνα πληροφορίες για βαλίτσες (ή και σακούλες) με χρήματα από τον Άθω που φορτώνονταν σε λιμουζίνες για να καταλήξουν σε κάποιες «ειδικές» τσέπες ατόμων που σχετίζονται με συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους της Ακροδεξιάς, πάλι οι περισσότεροι κούνησαν τα κεφάλια τους με δυσπιστία. Και έχουν δίκιο. Κάποιοι Αγιορείτες να εμπλέκονται σε κύκλωμα χρηματοδότησης της ελληνικής Ακροδεξιάς; Ακούγεται σαν μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας.

Πριν από χρόνια, το 2011, όταν στη Μόσχα ήταν πρωθυπουργός ο Μεντβέντεφ, ιδρύθηκε ένα ίδρυμα στήριξης της Μονής Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος. Είχε αρχίσει ήδη μία αυξανόμενη ροή Ρώσων που κατέληγαν στην Αθωνική Πολιτεία για να μονάσουν. Είχε εκφραστεί και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον Άθω και τη Μονή Παντελεήμονος. Στο ρωσικό τόξο επιρροής εντάχθηκαν και άλλες μονές. Σε αυτό το μπλοκ φιλορωσικών και αντιπατριαρχικών μοναστηριών ανήκουν οι Φιλόθεου, Καρακάλλου, Κωνσταμονίτου και Ξηροποτάμου, πέρα από τη Μονή Παντελεήμονος. Σε αυτά τα μοναστήρια κυριαρχεί ο θρησκευτικός φανατισμός. Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας είχαν κλείσει τις πόρτες τους στους εμβολιασμένους προσκυνητές. Οι μονές αυτές έχουν ταχθεί υπέρ των δικαίων του Πατριαρχείου της Μόσχας και αντιμάχονται το Φανάρι από τη στιγμή που ο οικουμενικός θρόνος αναγνώριζε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Πρόκειται για Ζηλωτές.

Κάποια στιγμή, εν μέσω Πανδημίας, η Μονή Φιλοθέου επλήγη σκληρά από τον Covid 19. Ένα αεροσκάφος με γιατρούς και φάρμακα απογειώθηκε εσπευσμένως από τη Μόσχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μεταφερθεί έκτακτη βοήθεια στο Μοναστήρι.

Mια ιδιαίτερη, τέλος, περίπτωση χρηματοδότη του Όρους αποτελεί και ο ακροδεξιός ολιγάρχης Konstantin Malofeev. Ο ιδιοκτήτης του υπερσυντηρητικού ρωσικού καναλιού Tsargrad ίδρυσε το 2007 τον οργανισμό «Άγιος Βασίλειος ο Μέγας», που χρηματοδοτεί μέσω δωρεών μονές της Αθωνικής Πολιτείας. Το Tsargrad TV πήρε το όνομά του από το σλαβικό όνομα της Κωνσταντινούπολης (σημαίνει Βασιλεύουσα). Ο Malofeev προσέλαβε τον πρώην παραγωγό του Fox News, John “Jack” Hanick για να τον βοηθήσει να ξεκινήσει το κανάλι. Το κανάλι άρχισε να εκπέμπει το 2015. Ο Aleksandr Dugin, ο υπερεθνικιστής νεοναζιστικών πεποιθήσεων και μέντορας του Πούτιν, διορίστηκε αρχισυντάκτης την ίδια χρονιά. Έκτοτε αντικαταστάθηκε από την Έλενα Σαρούκινα. Πρόκειται για έναν τηλεοπτικό σταθμό γνωστό για τις συντηρητικές του θέσεις που βασίζονται σε ένα πολιτικό μείγμα όπου συνυπάρχουν η Ρωσική Ορθοδοξία, ο παραδοσιακός ρωσικός εθνικισμός αλλά και η μετέπειτα εξέλιξή του σε έναν ιδιότυπο σοβιετικό εθνικισμό. Είναι το ιδεολογικό μείγμα που εκφράζει το καθεστώς Πούτιν από τότε που έπεσαν οι μάσκες και κηρύχτηκε ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας.

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος, του Μοναστηριού με τους φανατικούς του Αγίου Όρους, ξεσπαθώνει κατά των Μοναστηριών που στηρίζουν ανοιχτά την ελληνική Ακροδεξιά και συγκεκριμένα το κόμμα «ΝΙΚΗ», που φιλοδοξεί να εισέλθει στη Βουλή.

Δηλώνει, λοιπόν, ο ηγούμενος Βαρθολομαίος: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως ό,τι έχει σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα αναφερόταν στους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί το φίδι έχει γεννήσει τα αυγά του και τώρα τρέχουμε όλοι πίσω από μία “ΝΙΚΗ”. Το ότι έχουν κάποιες επαφές με κάποιους ανθρώπους εντός Αγίου Όρους, αυτό είναι σίγουρο γιατί όλοι το βλέπουμε, όλοι το διαβάζουμε και στο διαδίκτυο κάποιοι το λένε και εμφανώς, άλλοι δεν το λένε, το υποκρύπτουν, είναι κάτι το οποίο υπάρχει, δεν μπορεί κανείς να το αποκρύψει. Αυτό το φαινόμενο υπήρχε πριν και στον πολιτικό και στον εκκλησιαστικό χώρο. Ήταν πιο παλιά η Χρυσή Αυγή, ήταν και οι ΑΝΕΛ. Πάντα σε αυτό το πνεύμα υπάρχουν οι άνθρωποι που ζουν με αυτό τον τον τρόπο και να εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα».

Στο πλευρό του κόμματος «ΝΙΚΗ» και του προέδρου του κ. Νατσιού φέρεται να πορεύεται και μια ιδιαίτερα γνωστή στις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις φιγούρα, ο μοναχός Ευθύμιος της Καψάλας, ο οποίος εγκαταβιεί σε κελί κοντά στις Καρυές από όπου μεταδίδει, μέσω φανατικών οπαδών του αλλά και του διαδικτύου, χρησμούς στην έξωθεν κοινωνία των πιστών. (Ο Ευθύμιος Καψάλας θεωρείται από τους γνωστούς εκκλησιαστικούς κύκλους «διάδοχος» του Παΐσιου, άρα κάποιοι, και ο ίδιος, ενδεχομένως να πιστεύουν στη μελλοντική αγιοποίησή του).

Συνεχίζει όμως ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Πλούσιοι Ρώσοι και οι αποκαλούμενοι ολιγάρχες πάντα έρχονταν στο Άγιο Όρος. Όλοι το ξέρουν αυτό, όχι μόνο εγώ. Έχουν χαρίσει πολλά χρήματα σε μερικά μοναστήρια, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία τους, ούτε οι δωρεές τους ήταν τυχαίες». Δεσπόζουσα θέση στη λίστα των ρώσων χορηγών σε μονές του Άθω κατέχουν και οι δισεκατομμυριούχοι ολιγάρχες Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παιδικοί φίλοι του Πούτιν. Την Dream Team του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος συμπληρώνει ο ολιγάρχης Αλεξάντερ Μπέγκλοφ. Διείσδυση του ρωσικού στοιχείου εντοπίζουν επίσης οι εκθέσεις των ελληνικών αρχών και στη Μονή Βατοπεδίου. Οι σχέσεις με το Κρεμλίνο θεωρούνται εξαιρετικές».

Ας πάρουμε το νήμα από την αρχή. Κάποιοι ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι απολαμβάνουν της προσωπικής εμπιστοσύνης του Πούτιν και με την καθοδήγηση του πατριάρχη του ρωσικού εθνικισμού με νεοναζιστικούς όμως προσανατολισμούς, του Αλεξάντερ Ντούγκιν, έχουν εδώ και χρόνια διεισδύσει στην Αθωνική Πολιτεία και έχουν θέσει υπό την επιρροή τους μία σειρά από μονές. Με αυτούς του ρωσικούς κύκλους φαίνεται πως συνυπάρχουν και κάποιοι ελληνικοί επιχειρηματικοι κύκλοι οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν «πολιτικό όχημα» εντός Βουλής προκειμένου να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Τα συμφέροντά τους αφορούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο συνιστωσών, της ρωσικής connection και κάποιων ελληνικών επιχειρηματικών κύκλων, στηρίζει το κόμμα του κ. Νάτσιου (θεολόγου - εκπαιδευτικού) το οποίο είναι δραστήριο περισσότερο στη Βόρειο Ελλάδα. Το κόμμα αυτό είναι φιλορωσικό, αντιπατριαρχικό, υπέρ των Αγιορειτών Ζηλωτών. Τάσσεται κατά των εμβολιασμών. Συνδυάζει ένα ιδεολογικό μείγμα ακραίου εθνικισμού και ακραίας θρησκοληψίας. Καλλιεργούν με φανατισμό την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

Αυτή την εκδοχή της ακροδεξιάς επέλεξε να στηρίξει στην Ελλάδα ο ρωσικός παράγων. Στη Γαλλία επέλεξε τη Μαρίν Λεπέν. Στη Γερμανία τους Εναλλακτικούς. Στην Ιταλία στην αρχή επέλεξε τη Λέγκα του Βορρά αλλά είναι ικανοποιημένος και με την πρωθυπουργό Μελόνι. Στην Ουγγαρία στηρίζει τον Ορμπάν. Στη Σουηδία και τη Φιλανδία επέλεξε βεβαίως να στηρίξει τα ακροδεξιά σχήματα που άσκησαν κριτική (έμμεση έστω) στις επιλογές των δύο αυτών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα στηρίζει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Όπου και όποτε την ανακαλύψει.

Στην Ελλάδα οι Ρώσοι «σκόνταψαν» πάνω σε «δευτεροκλασάτους» αλλά ενδεχομένως και αυτοί θα αρκούσαν για να κάνουν τη δουλειά τους. Και κάτι ακόμη. Υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν σε όλο αυτό το σκηνικό συγκεκριμένους μητροπολίτες η φιλορωσική δράση των οποίων εντοπίζεται από την περίοδο των κινητοποιήσεων για τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντέδρασε έντονα (και σωστά) στις πληροφορίες περί ανοικτής στήριξης του κόμματος «ΝΙΚΗ» από Μονές του Άθω. Μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί και με τα δρώμενα συγκεκριμένων δεσποτάδων του;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ