Πολιτικη & Οικονομια

Ο κατακερματισμένος «χάρτης» στα δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ποιοι είναι οι κομματικοί σχηματισμοί της ακροδεξιάς και οι συσχετισμοί εν όψει της 25ης Ιουνίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κατακερματισμένος «χάρτης» στα δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη
@Alexandros Michailidis / SOOC

Εκλογές 2023 - Ακροδεξιά: Ποιοι είναι οι «πρωταγωνιστές» και ο ρόλος τους στο εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ εν όψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου

Γράφουν η Αγάπη Βαρούνη και η Ηλένα Κρητικού

Με το «Νίκη» να αποκτά σαφή εκλογική ορατότητα πλησιάζοντας τον πήχυ εισόδου στη Βουλή και την Ελληνική Λύση να αυξάνει αξιοσημείωτα την κοινοβουλευτική δυναμική της, βάσει αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου, η κινητικότητα στον χώρο της ελληνικής ακροδεξιάς αλλάζει ταχύτητες για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το «ακροατήριο» που άλλοτε βρισκόταν κυρίως υπό την ομπρέλα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, σε επίπεδο ψήφου διαμοιράστηκε στην αναμέτρηση του Μαΐου, όπου για πρώτη φορά 17 ακροδεξιοί σχηματισμοί ζήτησαν το «πράσινο φως» του Αρείου Πάγου για κάθοδο στις εκλογές. Τελικά συμμετείχαν 11, με πλέον ηχηρό τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη και τον καταδικασθέντα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» να έχει ήδη προαναγγείλει προσπάθεια συμμετοχής στις δεύτερες κάλπες. 

Οι «άστεγοι» ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και το target group Κασιδιάρη ευνόησαν κυρίως την Ελληνική Λύση που πήρε το 24,5%, το 18% πήγε στη Νέα Δημοκρατία, το 8,7% στην Πλεύση Ελευθερίας -που επίσης φλερτάρει με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση-, το 5,8% στον ΣΥΡΙΖΑ 5,8% και το 5,4% στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Marc.

Άλλωστε ο παλιός γνώριμος -και νυν βασικός εκπρόσωπος- της ακροδεξιάς Κυριάκος Βελόπουλος, όταν κλήθηκε στο debate των πολιτικών αρχηγών να εξηγήσει γιατί δεν ψήφισε το μπλόκο σε Κασιδιάρη και αν θέλει τους ψηφοφόρους του, απάντησε πως «ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι εντός και ποιος εκτός Βουλής».

Ο ρόλος του «Νίκη» στο εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ

Στο ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό και δεδομένου ότι η ελληνική ακροδεξιά δεν απέκτησε ποτέ τη μορφή μιας ομοιογενούς «οικογένειας», οι συσχετισμοί δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αλλάζουν εν όψει εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Οι αυτοαποκαλούμενοι αληθινοί πατριώτες και μαχόμενοι υπερασπιστές των χριστιανικών αξιών του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού με το κόμμα «Νίκη», αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη που με όρους ενισχυμένης αναλογικής μπορεί να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στον εκλογικό χάρτη.

Το εύρος της αυτοδυναμίας που μπορεί να κερδίσει η ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου που θα εφαρμοστεί το κλιμακωτό bonus των 50 εδρών, εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής, αλλά και από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλάβει το ιστορικό 40,8% στις δεύτερες κάλπες και το εκλογικό σώμα ακολουθήσει το μοτίβο της 21ης Μαΐου, τότε η ΝΔ θα αναδειχθεί αυτοδύναμη με πάνω από 170 έδρες. Σύμφωνα με τα σενάρια των αναλυτών, ακόμη και το 38% είναι αρκετό για αυτοδυναμία εφόσον μείνει εκτός Βουλής ποσοστό της τάξης του 9%

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα όσα συμβαίνουν στα δεξιά του, καθώς μια πληθώρα μικρών κομματικών σχηματισμών διαγκωνίζεται για την είσοδο στη Βουλή, κάτι που ενδεχομένως έχει επιπτώσεις στην κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άγιον Όρος, την ώρα που μονές του Άθω εκδηλώνουν τη στήριξή τους στο κόμμα «Νίκη».

Who is who στο κόμμα «Νίκη»: Οι «συνάψεις» με μονές του Αγίου Όρους και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και η αντίδραση Ιερώνυμου

Ο Φαήλος, ο Μπογδάνος, η Λατινοπούλου και οι άλλοι

Ο διαχρονικά «διεκδικητής» της alt-right σκηνής και επικεφαλής της «Νέας Δεξιάς» Φαήλος Κρανιδιώτης, που μαζί με τον Θάνο Τζήμερο συγκρότησαν την «Εθνική Δημιουργία» και κέρδισαν 48.000 ψήφους στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη ΝΔ στις δεύτερες κάλπες. Η κίνηση του παλιού πολιτικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά επί Πολιτικής Άνοιξης, που διεγράφη από τη ΝΔ το 2016 επειδή κάλεσε σε εκτέλεση του τότε υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, θύμισε τον Κυριάκο Βελόπουλο στις εκλογές του 2012 που υποστήριξε τη ΝΔ δίχως ωστόσο να συμμετέχει στις εκλογικές λίστες.

Ο Θάνος Τζήμερος, που αρχικά είχε δημιουργήσει μια αίσθηση με τη «Δημιουργία Ξανά», αλλά που ποτέ δεν κατάφερε να μπει πραγματικά στον «χάρτη», ούτε μέσω των συνεργασιών με άλλες ακροδεξιές δυνάμεις, δήλωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική δράση. Εν όψει της νέας κάλπης απέρριψε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο να στηρίξει ΝΔ και τόνισε ότι θα αναζητήσει λύση στα «μικρά κόμματα».

Το «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που συγκέντρωσε 15.177 ψήφους στην κάλπη της 21ης Μαΐου, αποσύρθηκε επίσης από την εκλογική μάχη.

Αντίθετα, «παρών» εξακολουθεί να δηλώνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, έχοντας τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου στο πλευρό του. Η «συμμαχία» αναμένεται να καταθέσει νέο όνομα και σύμβολα στον Άρειο Πάγο με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα «κοπεί». Ο σχηματισμός αυτός εκτιμάται ότι είναι το αντίπαλο δέος για τη «Νίκη».

Ο Πρόδρος Εμφιετζόγλου έχει καλέσει σε συνεργασία όλα «τα πατριωτικά κόμματα, από όλες τις απόψεις και από όλες τις δυνατότητες, μεγάλα και μικρότερα». Όπως αναφέρει «οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε, ώστε να είμαστε ενωμένοι, δυνατοί στη νέα βουλή, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εθνικές καταστροφές που έρχονται» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί, θα μπορέσουμε να προασπίσουμε την Πατρίδα μας και την Πίστη μας».

Τέλος, η Αφροδίτη Λατινοπούλου θα επαναλάβει την προσπάθειά της να λάβει μέρος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στην προηγούμενη αναμέτρηση. Η νέα προσπάθειά της τιτλοφορείται «Φωνή Λογικής» και συνοδεύεται από το γνωστό αμπαλάζ εθνικιστικής, ρατσιστικής, ομοφοβικής ρητορικής που προσφέρει η κατά κύριο λόγο ενεργή στα social media πρώην υποψήφια της ΝΔ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.