Πολιτικη & Οικονομια

Who is who στο κόμμα «Νίκη»

Οι «συνάψεις» με μονές του Αγίου Όρους και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και η αντίδραση Ιερώνυμου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Who is who στο κόμμα «Νίκη»
© Alexandros Michailidis / SOOC

Εκλογές 2023 - Νίκη: Οι «συνάψεις» του ακροδεξιού κόμματος με μονές του Αγίου Όρους και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις - Η έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Συνολικά 172.208 ψηφοφόροι, πολλοί εκ των οποίων κάθε άλλο παρά θα αυτοπροσδιορίζονταν ως ακροδεξιοί, ταυτίστηκαν με τις ξενοφοβικές, εθνικιστικές, μισογυνικές και ομοφοβικές θέσεις του «Νίκη». Με το οριακό 2,92% στις κάλπες της 21ης Μαΐου το «Νίκη», που φιλοδοξεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να εισέλθει στη Βουλή, αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη στην εν πολλοίς κατακερματισμένη ελληνική ακροδεξιά και φέρεται να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με μονές του Αγίου Όρους. 

Με βασικό ιδεολογικό πυλώνα το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», τρίπτυχο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μετεμφυλιακή δεξιά, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και αργότερα με τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος «Χρυσή Αυγή», ο επικεφαλής του «Νίκη» θεολόγος Δημήτρης Νατσιός θεωρείται «πολυσυλλεκτικός» στον εκκλησιαστικό χώρο, υπερασπιζόμενος τη «μαχόμενη Εκκλησία».

«Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που "δαιμονοποιήθηκε" αυτό το σπουδαίο τρίπτυχο και δεν είδαμε ούτε ως πρόσωπα ούτε ως κοινωνία την παραμικρή ωφέλεια από την απομάκρυνση αυτή. Είναι τρεις ιερότατες αξίες που καυχόμαστε να υπηρετούμε. Η καλή οικογένεια πλάθει ισορροπημένους και χαρούμενους ανθρώπους, η ευνομούμενη πατρίδα διαμορφώνει υπεύθυνους και έντιμους πολίτες και η κορυφαία αξία όλων, η μαχόμενη Εκκλησία, μας ανοίγει τον δρόμο να αξιωθούμε να γίνουμε κατά χάριν θεοί» έχει δηλώσει.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη

Μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος βρίσκεται η ανιψιά του Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου στα Ιωάννινα, ενώ στην Αχαΐα εντοπίζεται ο θεολόγος Παναγιώτης Γκουρβέλος, αδελφός του προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών αρχιμανδρίτη Αμβρόσιου Γκουρβέλου, στενού συνεργάτη του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης υποψήφιος βουλευτής είναι ο Εμμανουήλ Γκλάβας, αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους, Νικόδημου.

Στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της «Νίκης» κατεβαίνει ο Θανάσης Ρακοβαλής, ο οποίος έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα για την πνευματική του σχέση με τον Άγιο Παΐσιο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, κατήγγειλε «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων» φωτογραφίζοντας, χωρίς να το κατονομάζει, το «Νίκη».

Οι «συνάψεις» με μονές του Αγίου Όρους και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι μοναστήρια που φέρονται να δίνουν την «ευλογία» τους στο κόμμα που ιδρύθηκε στις 17 Ιουνίου 2019, ύστερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, φωτογραφίες από προεκλογική συγκέντρωση του εν λόγω κόμματος στο Περιστέρι, παρουσία ιερωμένων, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ορισμένες αναφορές θέλουν το κόμμα Νίκη να διασυνδέεται με τη θρησκευτική οργάνωση «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», που διαθέτει πάνω από 60 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και περισσότερα από 10 στο εξωτερικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη για την «Καθημερινή», την εν λόγω οργάνωση φέρεται να δημιούργησε γέροντας του Αγίου Όρους ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη δημιουργία του «Νίκη». Ο γέροντας, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι γνωστός ως ο φωτισμένος διάδοχος του Αγίου Παϊσίου, αλλά και ως ο γκουρού των αντιεμβολιαστών του Άθω.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα στις θέσεις του ακροδεξιού, συνωμοσιολογικού «Νίκη», με τον γενικευμένο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, πολλοί εμβολιασμένοι έχουν μετατραπεί σε «μαγνήτες» διότι «έχει διαπιστωθεί» ότι κολλάνε πάνω στο σώμα τους διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, «ακόμη και ολόκληρο επαγγελματικό ψαλίδι».

Η σύνδεση του «Νίκη» με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις γίνεται και σε ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου για το «Βήμα», σύμφωνα με το οποίο στο κόμμα Νατσιού φαίνεται να έχουν στεγαστεί και μέλη μιας άλλης «αδελφότητας» με σημαντική δραστηριότητα από τη δεκαετία του ’60 και η οποία θεωρήθηκε διάσπαση της μητρικής οργάνωσης «Ζωή».

Υπάρχουν όμως πληροφορίες και για άλλα μέλη του κόμματος που διατηρούν επαφές με μοναχούς ή ακόμη και τους ηγουμένους ιερών μονών του Αγίου Ορους, όπως αυτές των Αγίου Παντελεήμονος, Φιλοθέου και Βατοπεδίου, αλλά και αυτές των Ξηροποτάμου, Δοχειαρίου, Κουτλουμουσίου και Καρακάλου, ορισμένες από τις οποίες έχουν σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως με το Ρωσικό Πατριαρχείο.

Έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

«Ως εδώ» διαμήνυσε το Σάββατο (27/5) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μια σκληρή δήλωσή του, απευθυνόμενος σε όσους εμπλέκουν την Εκκλησία και κληρικούς στα πολιτικά δρώμενα. Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το μόρφωμα «Νίκη», χωρίς να το κατονομάζει, χαρακτήρισε «παραχαράκτες της πίστης μας» αυτούς που «εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων και επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς».

«Δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα "υπόγειας" ή "μυστικής" ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ