Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηματοδότησε ένα ατελείωτο εκλογικό καλοκαίρι

Τα μπάνια του λαού και η τρίτη κάλπη

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηματοδότησε ένα ατελείωτο εκλογικό καλοκαίρι
@Nick Paleologos / SOOC

Εκλογές 2023: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τρίτη κάλπη τον Αύγουστο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν περιφερειακό, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο ρόλο σε αυτές τις εκλογές. Στην πρώτη προεκλογική περίοδο, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ήθελε να τον «κληρονομήσει» έναντι του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Τώρα, στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έρχεται να καταργήσει την αξία του δόγματος του Ανδρέα ότι εκλογές δεν γίνονται εν μέσω θέρους, «για να μην χαλάσουν τα μπάνια του λαού».

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται πλήρως απαλλαγμένος από τέτοιου είδους στερεότυπα, θέτοντας ως υπέρτατο διακύβευμα της κάλπης την επίτευξη ισχυρής αυτοδυναμίας, προκειμένου να εφαρμόσει απερίσπαστος το πρόγραμμα αλλαγών που προτείνει για τη χώρα και το οποίο υπερψηφίστηκε από το 40,8% των πολιτών.

Το ποσοστό αυτό δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί και οι αναλυτές επισημαίνουν την σοβαρή πιθανότητα οι κάλπες της 25ης Ιουνίου να «γεννήσουν» επτακομματική Βουλή, κάτι που ενδεχομένως να στοιχίσει στη ΝΔ. Ήδη από τις έρευνες υπάρχει η εικόνα πως τόσο το «Νίκη» όσο και η «Πλεύση Ελευθερίας» έχουν τη δυνατότητα να υπερβούν το εκλογικό όριο του 3%. Εφόσον αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, η ΝΔ δεν αποκλείεται να βρεθεί δύο ή τρεις έδρες μακριά από την αυτοδυναμία.

Επιπλέον, από την επομένη της κάλπης της 21ης Μαΐου, υπήρχε η αντίληψη πως κάποιοι ψηφοφόροι της ΝΔ, θεωρώντας δεδομένη την αυτοδυναμία της ΝΔ που διήγαγε μια ιστορική για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα νίκη εκείνη την Κυριακή, είτε δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις «επαναληπτικές εκλογές», είτε θα προτιμήσουν να ψηφίσουν για την αναγκαία «σοβαρή αντιπολίτευση».

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο τον στόχο της «ασφαλούς αυτοδυναμίας» της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα «χαρτιά» του, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για τρίτη κάλπη τον Αύγουστο.

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρκό δελτίο ειδήσων της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επιπλέον, έβαλε για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στην ίδια «αντίπερα όχθη» και χρησιμοποίησε εναντίον τους το βασικό ατού της ΝΔ: το ζήτημα της φορολογίας.

Τρίτη κάλπη τον Αύγουστο

«Για εμένα η αυτοδυναμία και μία ασφαλής αυτοδυναμία, όχι οριακή αυτοδυναμία την οποία προφανώς κανείς δεν θα ήθελε, πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί, είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί.

»Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι "και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση". "Αποποιούμαι", δηλαδή, "της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά".

»Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε».

«Νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για το ενδεχόμενο τρίτου εκλογικού γύρου τον Αύγουστο, λέγοντας: «Στην αρχή είπε "δεν κάνω κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη" και μετά -όταν κατάλαβε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιβάλλει τον Πρωθυπουργό- είπε "δεν κάνω κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία".»

Ο ίδιος εξήγησε: «Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι επτακομματική Βουλή -πιθανό σενάριο- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ατελείωτα περιθώρια ελιγμών, ούτε μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, όπως κάποιοι ενδεχομένως διακινούν.

»Ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε, «αφού είναι δεδομένη, τελειωμένη η αυτοδυναμία, ψηφίστε μας εμάς για να “κοντύνουμε” τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα τώρα δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια επιχειρηματολογία η οποία μπορεί να πείσει τους πολίτες.»

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλυσε διεξοδικά αυτά που θεωρεί ασάφειες στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη φορολόγηση: «Λοιπόν, εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που δεν μιλάει σήμερα για φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους. [...]

»Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έπαιρνε ένα Νόμπελ, θα έπαιρνε το "Νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού". Δεν μας εκπλήσσει αυτό, διότι έτσι έχει μάθει, τάζει τα πάντα στους πάντες, εξάλλου δεν νομίζω ότι πολλοί πίστεψαν ποτέ ότι αυτά μπορούσε να τα εφαρμόσει. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα Νόμπελ, όμως, θα έπαιρνε το "Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας"».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε αυτήν την ενότητα, λέγοντας: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα».

Εκλογικές στοχεύσεις

Άλλωστε, το «κέντρο» αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για τη ΝΔ και βασικός στόχος είναι να μην ενισχυθούν περαιτέρω τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, μέσω διαρρών από τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο, που στον προγραμματισμό των προεκλογικών επισκέψεων έχουν ενταχθεί «ΠΑΣΟΚογενείς» πρώην υπουργοί όπως οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κυριάκος Πιερρακάκης που θα μεταβούν σε νομούς όπως η Ηλεία, η Αχαΐα και η Κρήτη που στο παρελθόν έχουν υπάρξει «πράσινα κάστρα».

Παράλληλα, στην ατζέντα της ΝΔ είναι η Ροδόπη, καθώς είναι ο μοναδικός νομός που δεν «βάφτηκε» γαλάζιος την 21η Μαΐου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε εκ νέου στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ το ζήτημα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ τους. 

«Είναι θέμα του κ. Τσίπρα -γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες- αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού Προξενείου. Το ζήτημα δεν είναι εάν η Ροδόπη είναι «ροζ» ή «γαλάζια», ούτε πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα του εκλογικού χάρτη από το τι θα γίνει στη Ροδόπη ή στην Ξάνθη. Είναι όμως μείζον ζήτημα, κ. Κουβαρά, αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό Προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψήφιους οι οποίοι συντάσσονται με την προπαγάνδα του τουρκικού Προξενείου, αυτό να είναι σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό. Εν πάση περιπτώσει, τα ψηφοδέλτια ακόμα δεν έχουν πλήρως καταρτιστεί και επισημοποιηθεί. Είναι δική του απόφαση από εδώ και στο εξής τι θα κάνει. Πάντως έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του».

Είναι σαφής η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «θωρακίσει» με κάθε τρόπο το εκλογικό ποσοστό της πρώτης κάλπης προκειμένου να επιτύχει ενισχυμένη αυτοδυναμία. Μένει να φανεί εάν θα το καταφέρει ή εάν η χώρα θα συνδυάσει τα μπάνια του λαού με την τρίτη κάλπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ