Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 1 - 7 Ιουνίου 2023

1,2 εκατομμύρια λίρες εκτιμάται ότι θα πωληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, το χειρόγραφο προσχέδιο του Bohemian Rapsody, γραμμένο από τον ίδιο το δημιουργό του, Freddie Mercury.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 875
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Freddie Mercury
© EPA/FILES UK AND IRELAND OUT

Τα νέα της εβδομάδας 1 - 7 Ιουνίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

91 παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν και διεσώθησαν από νησίδα στον Έβρο την Κυριακή. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Προ.Κε.Κ.Α. Ορεστιάδας. Όποιος σκέφθηκε να ονομάσει τα κέντρα υποδοχής Προ.Κε.Κ.Α. (σημαίνει Προ-Αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) αξίζει να τιμηθεί με το «χρυσούν βραβείον ΣΕΛΕΤΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ», που θα θεσμοθετηθεί ειδικά γι’ αυτόν.

32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 παιδιά βρέθηκαν στη νησίδα. Ευτυχώς, ανάμεσά τους δεν υπήρχε ούτε σκορπιός ούτε κάποια νεαρή μουσουλμάνα, ονόματι Μαρία.

38 άνθρωποι είχαν επίσης βρεθεί σε νησίδα του Έβρου πέρυσι το καλοκαίρι. Οι σύντροφοι αλληλέγγυοι είχαν απαυδήσει τότε καθώς «ανήμερα της Παναγιάς, ένας σκορπιός είχε δαγκώσει και σκοτώσει τη νεαρή Μαρία». Κατήγγειλαν τη χώρα και την κυβέρνηση για αναλγησία ακόμη και εντός του ελληνικού κοινοβουλίου. Ουδέποτε ζήτησαν συγγνώμη.


33,1% των νέων 17-24 ετών ψήφισαν ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Eteron, επικεφαλής του οποίου ήταν ο κύριος Γαβριήλ Σακελαρίδης, εκ των στενών συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ωστόσο αρνείται ότι ανήκει στο επικοινωνιακό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού. Η ΝΔ σημείωσε άνοδο 3,1% στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

31% έλαβε στην ηλικιακή κατηγορία 25 - 34 ετών, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τις εκλογές του 2019. Η έρευνα βασίστηκε στο κοινό exit poll 5 δημοσκοπικών εταιρειών.

24,1% έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ηλικιακή κατηγορία 17 - 24 ετών, σημειώνοντας πτώση 13,9% και διαψεύδοντας τη βεβαιότητα της αριστεράς ότι η νεολαία ψηφίζει αριστερά.

22,9% έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ηλικιακή κατηγορία των 25 - 34 ετών με πτώση 13,1% σε σχέση με το 2019.


12 κόμματα συνιστούν τον «Πατριωτικό Συνασπισμό», ο οποίος κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές. Ο προσανατολισμός είναι σαφώς δεξιός-ακροδεξιός.

1 εξ αυτών, το «Άσβεστη Εθνική Φλόγα Α.Ε.Φ. Ζέρβας», είχε για σήμα του έναν λογότυπο, ο οποίος παρέπεμπε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ο οποίος ΔΣΑ ήταν προσκείμενος στο Κομμουνιστικό Κόμμα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949). Μία δουλειά είχαν να κάνουν οι επικοινωνιολόγοι του κόμματος και ένα λάθος δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Ο λογότυπος αποσύρθηκε αμέσως, αλλά στα social media ξεκίνησε ένα ξέφρενο πάρτι.


475.000 ευρώ πωλήθηκε ο «Μάης», ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του του Γιάννη Τσαρούχη στη δημοπρασία «Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

12 πίνακες –έναν για κάθε μήνα του έτους– περιλαμβάνει η σειρά που φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος, αντλώντας την έμπνευσή του από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος.


50% των αγενών οδηγών στη Βρετανία οδηγούν αυτοκίνητα μάρκας BMW, σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας GoShorty, η οποία διενεργήθηκε σε 2.000 άτομα.

28% των αγενών επιλέγουν Audi, 17% Mercedes και 15% Land Rover.


3,676 ήταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου το πρωί της Τρίτης.

3.662 ήταν την ίδια ώρα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

4.219 η απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου.

4,101 η απόδοση του ιταλικού 10ετούς.

3 από τις 4 προαναφερθείσες χώρες αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα όχι, αλλά δανείζεται με τους ίδιους ή καλύτερους όρους και αυτό προαναγγέλλει άμεση αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.


2,5% ανάπτυξη φέτος και 2,2% για το 2024, η πρόβλεψη της Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία. «H επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη» συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα, υπό τον όρο της πολιτικής σταθερότητας.


1η θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής στην ηλικιακή κατηγορία 14-16 ετών κατέλαβαν τρεις μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής - Γυμνάσιο Ομίλου Σχολείων Βιωματικής Μάθησης Θεσσαλονίκης.

19 ομάδες μαθητών από αντίστοιχες χώρες, υπό την επίβλεψη καθηγητή τους, κλήθηκαν, αξιοποιώντας στατιστικά στοιχεία, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα βίντεο με θέμα την «Ευημερία».


39,6% ήταν ο (επίσημος) πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από 40% τους τελευταίους 16 μήνες.

25 κυβικά μέτρα δωρεάν αερίου θα απολαμβάνουν μηνιαίως οι Τούρκοι πολίτες μέχρι τον Μάιο του 2024 και αυτός ήταν ο λόγος «συγκράτησης» του πληθωρισμού.

105% έως 109% εκτιμούν τον ετήσιο πληθωρισμό οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag). Δεν θα έχουν δει το «Εξπρές του μεσονυχτίο».


22.000 άνθρωποι απειλούνται από πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία. Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του φράγματος.


1,2 εκατομμύρια λίρες εκτιμάται ότι θα πωληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, το χειρόγραφο προσχέδιο του Bohemian Rapsody, γραμμένο από τον ίδιο το δημιουργό του, Freddie Mercury.

15 σελίδες είναι το συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο, πέρα από την τεράστια ιστορική αξία, αποκαλύπτει ότι αρχικά ο frontman των Queen είχε δώσει διαφορετικό όνομα στη δημιουργία του. Ειδικότερα φαίνεται ξεκάθαρα πως ο γεννημένος στη Ζανζιβάρη Mercury έχει διαγράψει την αρχική λέξη «Mongolian» αντικαθιστώντας την με το «Bohemian».

17ο καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών έχει χαρακτηρίσει το 6λεπτο αριστούργημα (5:55), το μουσικό περιοδικό Rolling Stone.


Verba volant

Κυριάκος Βελόπουλος

«Το F-35 είναι πολύ ακριβό αεροσκάφος και έχει βγάλει και μικροπροβληματάκια, δεν είναι τόσο δοκιμασμένο».
Ο πρόεδρος έχει δίκιο. Όσοι έκαναν το λάθος και το πήραν, το έχουν τρεις μέσα (συνεργείο), μία έξω. Όλοι, μα όλοι, διαμαρτύρονται ότι στις χαμηλές στροφές, όταν ζορίζεται, «χτυπάει πειράκια». Γι’ αυτό άλλωστε δεν κυκλοφορούν και πάρα πολλά.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Αγωνιζόμαστε από τη μια άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη για να πάρει το νησί μας το πολιτικό χρώμα που του ταιριάζει».
Πρόεδρε, δεν είμαι καχύποπτος αλλά βλέποντας τις δηλώσεις των στελεχών σας –τα οποία επιμένουν να μιλάνε για νέους φόρους μερικές ημέρες πριν την κάλπη– μου μπαίνουν ιδέες ότι αγωνίζονται για διαφορετική χρωματική παλέτα απ’ αυτή που έχεις στο νου σου.

Γιάννης Οικονόμου

«Η ψηφοσυλλογή δεν είναι έργο που αρμόζει στους ανθρώπους της εκκλησίας».
Κύριε τέως εκπρόσωπε, θα συμφωνήσω μαζί σας, αρκεί να συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου ότι η «με κατάνυξη εξομολογήθηκα» δεν αρμόζει σε σοβαρούς ανθρώπους της πολιτικής.

Εύα Καϊλή

«Δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί, αλλά ήθελα να απομακρύνω από το σπίτι τα χρήματα αυτά, για να τα ξαναδώσω στον Παντσέρι, που νόμιζα ότι ήταν και ο ιδιοκτήτης τους. Δεν σκέφθηκα καθόλου να χρησιμοποιήσω τη βουλευτική μου ασυλία, και αυτό αποδεικνύει ότι δεν ήξερα τι αντιπροσώπευαν, στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά».
Πασοκική τεχνογνωσία που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Στην προκειμένη περίπτωση φέρνει στο νου το γνωστό ανέκδοτο που τελειώνει με το: «Ωχ, ένα ελάφι»…

Ευάγγελος Μυτιληναίος

«Δεν είναι απλό ζήτημα, όμως το σκεφτόμαστε. Σίγουρα δεν είναι πολιτικό και δεν θα απαντήσω τώρα, γιατί φοβάμαι ότι θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».
Ο πρόεδρος του πολυεθνικού πλέον ομίλου μιλά για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας και δηλώνει εξαρχής ότι μια τέτοια απόφαση δεν θέλει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Έχει φροντίσει ωστόσο προηγουμένως να ενημερώσει ότι θα μπορεί να κάνει αποκαλύψεις στις 27 Ιουνίου, 2 ημέρες μετά την κάλπη, μετατρέποντάς το έτσι de facto σε πολιτικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ