- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπολογίστε τις έδρες της 25ης Ιουνίου μέσω διαδραστικού πίνακα
Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα
Εκλογές 2023: Υπολογίστε τις έδρες της 25ης Ιουνίου μέσω διαδραστικού πίνακα
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και το ERTNEWS δημιούργησε έναν διαδραστικό πίνακα μέσω του οποίου μπορεί κανείς να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο νέος εκλογικός νόμος που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στις επικείμενες κάλπες.
Ο πίνακας υπολογίζει αυτόματα τις έδρες που θα λάβει κάθε κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει στον «β' γύρο» των εθνικών εκλογών.
Το νέο εκλογικό σύστημα -εν αντιθέσει με την απλή αναλογική- προσφέρει ένα κυμαινόμενο μπόνους στο νικητή των εκλογών. Συγκεκριμένα στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% δίνει αυτόματα μπόνους 20 εδρών, ενώ όσο μεγαλύτερο (του 25%) είναι το ποσοστό του, του δίνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους.
Κρισιμότατο ωστόσο ρόλο για τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, παίζουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Όσο μικρότερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, καθώς αυτός ο πήχης ανεβαίνει.
Για παράδειγμα, βάσει του πίνακα μπορούν να υπολογιστούν τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ και το εύρος αυτής.
Ο πίνακας υπολογίζει τα σενάρια αυτά, εφόσον συμπληρωθούν τα ποσοστά των πέντε κομμάτων που μπήκαν ήδη στο κοινοβούλιο (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), αλλά και των τριών που βρίσκονται στο μεταίχμιο της εισόδου (ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα ενισχύουμε και θα δυναμώνουμε τον θεσμό της ναυαγοσωστικής κάλυψης», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Το έργο συνδέει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό
Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν
Τα δέκα συν ένα προγράμματα αφορούν όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Στα 4,12 δισ. ευρώ το κόστος
«Εδωσα μια μάχη όχι για τον εαυτό μου αλλά και για τον Ελληνισμό», είπε για την περιπέτειά του με τις αλβανικές αρχές
Αυτοψίες σε έργα στα Φάρσαλα και τον Δομοκό
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις νέες και τους νέους ανήμερα της ανακοίνωσης των βάσεων
Οι ισχυρισμοί για τις αμερικανικές αρχές
«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ε65 - Προχωρούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Το μήνυμά του στους μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων
Πιάστηκα στην τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Έδωσε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το σχόλιό του για τις διαμαρτυρίες σε επισκέψεις του
Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά ύψους 4,2 δισ. ευρώ
Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.