Πολιτικη & Οικονομια

Άγνωστα κόμματα στο κατώφλι της Βουλής: Το προβληματικό παράδειγμα του «Νίκη»

Το «ορθόδοξο φρόνημα» κατά της σεξουαλικής αγωγής

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγνωστα κόμματα στο κατώφλι της Βουλής: Το προβληματικό παράδειγμα του «Νίκη»
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI

Άγνωστα κόμματα στο κατώφλι της Βουλής: Το προβληματικό παράδειγμα του «Νίκη»

Μέχρι πρότινος ανύπαρκτο στον εκλογικό χάρτη, το κόμμα «Νίκη» συγκέντρωσε 2,92% στην κάλπη της 21ης Μαΐου μένοντας οριακά εκτός Βουλής. Πρωτοεμφανίστηκε σε δημοσκόπηση της Metron Analysis στις αρχές Μαΐου με ποσοστό 1% και μόλις μισή μονάδα πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας.

Η εμφάνισή του στα δημοσκοπικά ευρήματα τότε, μόνο τυχαία δεν θεωρήθηκε, καθώς ανιχνεύθηκε μετά τον αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του «κόμματος Κασιδιάρη» και άλλων ακροδεξιών, alt-right ή πατριωτικών -όπως αυτοπροσδιορίζονται- κομμάτων, όπως αυτά των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου και Αφροδίτης Λατινοπούλου. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέτυχαν να «διαβάσουν» την προεκλογική ανοδική πορεία του υπερσυντηρητικού «Νίκη».

Ιδρύθηκε το 2019 και πρόεδρος του κόμματος είναι ο θεολόγος Δημήτρης Νατσιός, αρθρογράφος σε ιστοσελίδες εκκλησιαστικού περιεχομένου και παρουσιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης «4Ε». Στο βιογραφικό του αναφέρει ότι είναι «δάσκαλος και θεολόγος με πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς και αρθρογραφία».

Στους 260 υποψήφιους βουλευτές συγκαταλέγεται και η ανιψιά του Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου, η οποία με 1.281 σταυρούς ξεπέρασε τις επιδόσεις των υποψηφίων της Ελληνικής Λύσης στην εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων.

Προωθώντας το «πατριωτικό και ορθόδοξο φρόνημα» το κόμμα διατείνεται ότι «βασίζεται σε ξεκάθαρες αξίες της Ρωμιοσύνης, χωρίς “δεξιές” και “αριστερές” παρωπίδες». Στις θέσεις του, από μαγνητικά πεδία που συνδέονται με εμβόλια για τον κορωνοϊό, ξενοφοβική αντιπροσφυγική ρητορική, αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής αλά Τραμπ, απαγόρευση των αμβλώσεων μέχρι κατάργηση του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Σε συνθήκες ραγδαίας αύξησης της παιδικής κακοποίησης, με τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων να βλέπουν όλο και συχνότερα το φως της δημοσιότητας, το «Νίκη» χαρακτηρίζει «επικίνδυνους πειραματισμούς» και «εν εξελίξει πολιτιστική ευθανασία του λαού μας» τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, όπου και αποδίδει την ευθύνη για την αύξηση των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Υποστηρίζει, αβάσιμα, ότι σε χώρες όπου επί δεκαετίες έχουν εφαρμοστεί προγράμματα διδασκαλίας «παρουσιάζονται αυξανόμενα ποσοστά απόρριψης του θεσμού του γάμου, εξώγαμων τέκνων, διαζυγίων, εκτρώσεων, εφηβικών εκτρώσεων, λήψης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων» και πως «κατ’ αναλογίαν η εικόνα αυτή διαπιστώνεται σταδιακά και στην Ελλάδα».

Μάλιστα, για την προσοχή των ΜΜΕ σε δυσώδεις υποθέσεις όπως αυτή της 12χρονης στον Κολωνό ή εκείνη με τα «πάρτι» βιασμών στα Πετράλωνα με θύματα δύο αδέρφια και βασικό κατηγορούμενο τον πατέρα τους, το κόμμα Νατσιού βλέπει οργανωμένο σχέδιο:

«Σκοπεύουν να οδηγήσουν τις κοινωνίες να καθυβρίζουν και να απαξιώνουν έως κατάργησης τους ιερότερους θεσμούς που στήριξαν την ανθρωπότητα επί αιώνες, δεδομένου ότι οικογένεια και Εκκλησία είναι οι δύο βασικοί αντιστασιακοί πυλώνες στην εγκαθίδρυση της διαβόητης “ατζέντας 2030”, με την οποία η ΝΙΚΗ είναι κάθετα αντίθετη».

Μεταξύ ομοφοβικών παραληρημάτων, το κόμμα Νατσιού χαιρετίζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που προκάλεσε πολιτική καταιγίδα και διεθνές κύμα κατακραυγής τον Ιούλιο του 2022, ανατρέποντας την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v. Wade) που το 1973 κατοχύρωσε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ