- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ξέραμε τη διαφορά, δεν το λέγαμε γιατί μας λοιδορούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζουν οι δημοσκόποι
Πώς σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Εκλογές 2023 - Δημοσκόποι: Ξέραμε ότι η διαφορά ήταν 20 μονάδες δεν το λέγαμε γιατί μας λοιδορούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα δικά τους σχόλια για το εκλογικό αποτέλεσμα έκαναν σήμερα οι δημοσκόποι, τονίζοντας πως γνώριζαν για τη διαφορά των 20 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους λόγους που δεν την αποκάλυψαν.
Δημήτρης Μαύρος: Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων
Γνώριζαν οι δημοσκόποι την μεγάλη αυτή διαφορά ή έπεσαν για άλλη μία φορά έξω;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε αρχικά ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων Σύμβουλος της MRB, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, όπου ανέφερε πως η τελευταία μέτρηση έδινε στη ΝΔ 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%.
«Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα», τόνισε.
Επίσης, εξήγησε πως τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων.
Γιατί όμως δεν έδωσαν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα;
«Αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν ‘αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα’» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ, συμπλήρωσε.
Θωμάς Γεράκης: Οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ
Παρόμοια εικόνα μετέφερε και ο στατιστικολόγος, Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της MARC, μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό».
«Υπήρχε η εικόνα ότι η διαφορά ήταν χαοτική, αλλά λόγω του μπούλινγκ που έχουν υποστεί οι δημοσκόποι όλα τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησαν να το πουν. Είναι αλήθεια αυτό;», ο κος Γεράκης απάντησε: «Έτσι ακριβώς είναι».
«Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία», εξήγησε.
Στράτος Φαναράς: Βρισκόμασταν διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του, χθες το βράδυ ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis μιλώντας στο Mega έθεσε το θέμα για το «κλίμα» τρομοκρατίας κατά των εταιρειών δημοσκόπησης. Μάλιστα τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αφού βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, δεν ξέρω τι και πώς θα εμφανιστεί», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Φόβοι για νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Γνωστοποίησε την παραίτησή του στον Νικήτα Κακλαμάνη
Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ
«Η ερμηνεία της στο κλασικό "Αθήνα κόρη τ’ ουρανού" χάρισε στην πόλη ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά της αποτυπώματα»
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Οι καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπερκοστολόγηση
«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επαναλάβει το ποσοστό του 2023 με το οποίο έφυγε ηττημένος, κανένα πρόβλημα»
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.