Πολιτικη & Οικονομια

«H Τρίπολη παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ»: Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ

Απάντηση της Ελλάδας στη Λιβύη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Εξωτερικών
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Λιβύη: Τις αξιώσεις της Τρίπολης για τα ανατολικά θαλάσσια σύνορά της απορρίπτει η ελληνική πλευρά

Απορρίπτει η Αθήνα τους ισχυρισμούς της Τρίπολης, όπως αυτοί διατυπώνονται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αναφορικά με διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023), σχετικά με διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.

Στην εν λόγω επιστολή της Λιβύης, παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της, η Ελλάδα απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας, σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020)», τονίζουν.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι «τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων συνόρων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα, δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

«Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέλος, στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου τής Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η «δέσμευση της Αθήνας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ