- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Δένδιας: «Το σημείωμα που θα αφήσω στον επόμενο υπουργό»
Η «πυξίδα» που θα βοηθήσει
Εκλογές 2023 - Νίκος Δένδιας: «Το σημείωμα που θα αφήσω στον επόμενο υπουργό»
«Η ολοκλήρωση μίας κυβερνητικής θητείας αποτελεί ιδανική συγκυρία για μία αναδρομή στο έργο που επιτελέσθηκε, αλλά και για τη σύνταξη ενός σημειώματος που σε ρόλο "πυξίδας" θα βοηθήσει τον επόμενο υπουργό, όποτε και αν έρθει η ώρα της παράδοσης-παραλαβής», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο ερώτημα της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής».
«Σε ένα τέτοιο σημείωμα θα περιελάμβανα τις αρχές τις οποίες τηρήσαμε κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τις οποίες θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσουμε να τηρούμε. Αρχές όπως προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, η προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου κ.ά.», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.
«Στο ίδιο σημείωμα όμως θα πρότεινα συγκεκριμένους τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με την Τουρκία, για την επίλυση της μίας διαφοράς που έχουμε, σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτει.
«Πολυεπίπεδο δίκτυο σχέσεων το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί»
Ακόμη σημείωσε ότι θα υπενθύμιζε ότι κατά τη θητεία του «συγκροτήσαμε ένα πολυεπίπεδο δίκτυο σχέσεων το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί, παράλληλα προς την παρουσία μας στην Ευρώπη, τη στρατηγική σχέση συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ και την ενεργό παρουσία μας σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς».
Όπως, προσθέτει, «ότι επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, με χώρες της Ασίας, με την Αυστραλία. Σχέσεις πολύτιμες για την εξωτερική μας πολιτική».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει κάνει περισσότερα από 200 ταξίδια και έχει διανύσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα σε πολλά σημεία της γης.
«Ο στόχος ήταν η διεύρυνση των οριζόντων της εξωτερικής πολιτικής μας και η εμβάθυνση των συμμαχιών μας και των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη σειράς συμφωνιών, η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας και ακόμη και η επέκταση του χώρου εθνικής κυριαρχίας μας».
«Θεωρώ ότι αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη που θα παραδώσω, όταν κληθώ, όχι όμως και η μοναδική. Εξίσου σημαντική θεωρώ και τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκσυγχρονισμό των δομών του, η οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί», καταλήγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.