Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας για «κυβέρνηση ανοχής»: Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να αναλάβουν ευθύνη

Τετρακομματική κυβέρνηση η εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Aλέξης Τσίπρας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμα και με τη συνεργασία τεσσάρων κομμάτων, έθεσε ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά που έχει κάνει σε «ανοχή», όταν μιλά για συγκρότηση κυβέρνησης, σημείωσε ότι η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ». Μάλιστα, πρόσθεσε πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».

«Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ειδικότερα πως «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκης, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών

Από την άλλη, μιλώντας για τις εκλογές και τις προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η ΝΔ «φαίνεται να είναι κόμμα ανάδελφο». «Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη φαίνεται όχι να μη θέλει, αλλά να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είπε ειδικότερα ότι «δεν μπορεί με το όμορο κόμμα της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Βελόπουλο, και προσπαθεί να του κλέψει υποψήφιους με αποστασίες». Αν και δεν το απέκλεισε να συνεργαστεί το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ελληνική Λύση, είπε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα «που έχει καταγραφεί ως φιλορωσικό, ακραίο σε πολλές θέσεις». Επίσης είπε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί «και με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του».

Κληθείς να σχολίασε τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού στο κάλεσμα του για ντιμπέιτ μεταξύ των δυο τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως «έχει καταντήσει ανέκδοτο» και επανέλαβε την κριτική του ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει να ξεφύγει μέσα από ένα άχαρο ντιμπέιτ μεταξύ των έξι αρχηγών» και ότι ασχολείται με «ανύπαρκτα θέματα», όπως το τι κάνει ο Βελόπουλος, ο Βαρουφάκης, ο Κασιδιάρης.

Μιλώντας για τα θέματα που θα έθετε στον πρωθυπουργό σε ένα πιθανό ντιμπέιτ μεταξύ τους, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κ. Μητσοτάκης «φοβάται μην ερωτηθεί... τι ακριβώς παρακολουθούσε όλο αυτό το διάστημα». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «βάναυση κακοποίηση της δημοκρατικής λειτουργίας», για την οποία «αν πάρει συγχωροχάρτι» και επανεκλεγεί, «φοβάται τι θα κάνει μετά». Πρόσθεσε πως πέρα από αυτό το καίριο ζήτημα, ο κόσμος θέλει να μάθει για τα «ζητήματα οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια, την παιδεία, την υγεία».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν και χρησιμοποιώντας μία φράση του προέδρου Λούλα της Βραζιλίας, διαμήνυσε πως «είναι προτιμότερο να κυβερνά μια Αριστερά που κάνει ό, τι μπορεί παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.