Ελλαδα

Έφτασαν στην Τανάγρα άλλοι 16 Έλληνες από το Σουδάν

Άλλο ένα αεροσκάφος απογειώθηκε προς Ασουάν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλληνες από το Σουδάν αποβιβάζονται από στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τανάγρα
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σουδάν: Στην Τανάγρα προσγειώθηκε αργά το μεσημέρι αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας με 16 Έλληνες ομογενείς, ενώ συνεχίζονται οι πτήσεις απεγκλωβισμών

Έφτασε στην Τανάγρα αργά το μεσημέρι της Τετάρτης το δεύτερο αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας με 34 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Αναλυτικά, διασώθηκαν 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνοι και 8 Φινλανδοί πολίτες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετά και παιδιά.

Το C-27J Spartan αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου, χθες, στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, απ’ όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες. Επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ’ όπου παρέλαβε 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Τανάγρα.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και επικεφαλής της αποστολής, συμμετείχε στην επιχείρηση και βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι και στη σημερινή επιχείρηση η υποστήριξη από τις πρέσβειρες της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννας Φάρου και στην Ιορδανία Ελευθερίας Γαλαθιανάκη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα στις 16:04 απογειώθηκε άλλο ένα C-27 από την Ελευσίνα με κατεύθυνση το Ασουάν.

Περίπου 80 Έλληνες παραμένουν στο Σουδάν

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων από το Σουδάν, προς ώρας είναι ασαφής και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της Ε.Ε., χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, περίπου 80 Έλληνες θεωρείται ότι παραμένουν ακόμα στο Σουδάν. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν.

Αναφορικά με τους δύο Έλληνες τραυματίες, 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν χθες, υποβλήθηκαν με επιτυχία σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας περιγράφει την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Ανάμεσα στους ανθρώπους που επέστρεψαν νωρίτερα σήμερα σε ελληνικό έδαφος ήταν και ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας. 

Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, περιέγραψε την επιχείρηση απεγκλωβισμού: «Μας ειδοποίησαν να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε. Μας παρέλαβαν με ένα βανάκι. Είχαν κάνει συνεννοήσεις ο οδηγός με τον συνοδηγό να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν ενημερώσει ότι θα πάρουν άτομα από την ελληνική κοινότητα [...] Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς».

«Όσοι βρίσκονταν στα προάστια, έφταναν στο αεροδρόμιο. Εμείς που μέναμε στο κέντρο του Χαρτούμ, ήταν αδύνατο να κινηθούμε είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή που επιχειρήσαμε να πάμε στη Γαλλική πρεσβεία μας χτύπησαν. Δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών, ήμασταν ο στόχος», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Σάββας μίλησε στην ΕΡΤ3 για τον απεγκλωβισμό από το Σουδάν | 26/04/2023 | ΕΡΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων ημερών, ανέφερε: «Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, μαζευτήκαμε σε μία γωνία και είπαμε ήρθε το τέλος μας. Καλύψαμε με τα σώματά μας τα παιδιά για να σωθούν τουλάχιστον αυτά. Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν στη Μητρόπολη».

«Ήταν κόλαση. Δεν μιλάμε για έναν απλό πόλεμο, αλλά για εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς καμία ευαισθησία. Δεν τους ενδιαφέρουν οι άμαχοι. Κανένας. Πρώτος τους στόχος είναι τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα», σημείωσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ