Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Αλιβιζάτος: Να γιατί κόπηκε ο Κασιδιάρης - Τι πρέπει να προσέξουν οι Αρεοπαγίτες

Όσα είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο podcast του Σταύρου Θεοδωράκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Αλιβιζάτος για κόμμα Κασιδιάρη - Κανελλόπουλου και Άρειο Πάγο: Τι είπε για τις εκλογές ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο podcast του Σταύρου Θεοδωράκη
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος εξηγεί στον Σταύρο Θεοδωράκη τι πρέπει να προσέξουν οι Αεροπαγίτες © pod.gr

Νίκος Αλιβιζάτος για κόμμα Κασιδιάρη - Κανελλόπουλου και Άρειο Πάγο: Τι είπε για τις εκλογές ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο podcast του Σταύρου Θεοδωράκη

Τις επόμενες ώρες ο Άρειος Πάγος αποφασίζει ποια κόμματα μπορούν να κατέβουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Θα είναι μέσα σε αυτά το «κόμμα Κασιδιάρη» ή το «ΕΑΝ» του κ. Κανελλόπουλου;

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος εξηγεί στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο podcast «Απορίες ενός ζαλισμένου ψηφοφόρου» τι πρέπει να προσέξουν οι Αρεοπαγίτες.

Επίσης, απαντά στο ερώτημα τι θα κάνουν τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια εάν υπάρξουν προσφυγές εναντίον της Ελλάδας, επειδή απαγόρευσε την κάθοδο στις εκλογές κομμάτων που σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις.

H συνέντευξη του Νίκου Αλιβιζάτου στον Σταύρο Θεοδωράκη

Κύριε καθηγητά, γεια σας. Θα σας ρωτήσω για αυτό που έχετε πολλές φορές αρθρογραφήσει. Είναι οι αποφάσεις της ελληνικής Πολιτείας για να εμποδίσει την κάθοδο στις εκλογές ενός κόμματος που τα στελέχη του θα έχουν σχέση με μία εγκληματική οργάνωση. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μία ένσταση που ακούγεται. Το Σύνταγμα μας εξ΄αρχής έλεγε ότι κάποιος δε μπορεί να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αν έχει τελεσιδίκως καταδικασθεί...
-Αμετακλήτως.

Αμετακλήτως.
-Δηλαδή και Άρειο Πάγο.

Το λέτε πολύ σωστά. Όχι μόνο Εφετείο αλλά και Άρειο Πάγο. Αμετακλήτως από τα δικαστήρια. Εδώ όμως, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ έχουμε μία απόφαση που ουσιαστικά κάποιοι που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για κάποια αδικήματα δε θα μπορούν να κατέρχονται στις εκλογές. 
-Θα μπορούν να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι. Όχι ως κόμμα. Ως ανεξάρτητοι δε μπορούσε πράγματι κανένας ούτε ο νομοθέτης να τους απαγορεύσει να κατέλθουν στις εκλογές διότι, όπως πολύ σωστά είπατε το 1975 υπό την εμπειρία όσων είχαν προηγηθεί, δηλαδή, 30 χρόνια παρανομίας, ΚΚΕ, διώξεις της αριστεράς, χούντα, είχε γίνει πρόταση να μην αφαιρούνται τα πολιτικά δικαιώματα παρά μόνο όταν έχει αποφανθεί και ο Άρειος Πάγος σαν μία εγγύηση υπέρ των ασχολούμενων με την πολιτική. Αυτό δε σημαίνει εντούτοις ότι η Πολιτεία οφείλει να ανέχεται οργανώσεις που εμφανίζονται ως κόμματα, τα οποία περιλαμβάνουν στις τάξεις τους πρόσωπα τέτοια καταδικασμένα. Αυτό θα σήμαινε στοιχεία της διαμόρφωσης της ελεύθερης βούλησης των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή κόμματα, είναι και οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές. Ποιο είναι το κριτήριο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε; Γιατί μπορεί κάποιος άλλος να σου πει «δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, είναι και κάποιοιάλλοι που βάζαν βόμβες αυτά τα χρόνια» και ούτω καθεξής. Η απάντηση είναι μία. Η χρήση βίας. Όχι επίκληση γενικά της βίας. 

Να κάνω μία παρένθεση εδώ; Προφανώς δε διώκουμε τις απόψεις.
-Όχι βέβαια.

Οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε άποψη ακόμα και αν αυτή η άποψή του είναι η κατάλυση της δημοκρατίας, έχει δικαίωμα να την υπερασπίζεται. 
-Το Κομμουνιστικό Κόμμα για παράδειγμα εξακολουθεί να μιλάει για δικτατορία του προλεταριάτου. Αλλά δεν χρησιμοποιεί τη βία σήμερα. 

Προφανώς, όχι το λέω γιατί η x δημοσιογραφία είναι ότι δε μπορεί ένας φασίστας να κατέβει στις εκλογές. Ένας φασίστας μπορεί να κατέβει στις εκλογές.
- Βεβαίως μπορεί να κατέβει στις εκλογές. 

Οποιοσδήποτε μπορεί να κατέβει στις εκλογές, Αυτό που εξετάζουμε εμείς δεν είναι -όταν λέω εμείς εννοώ εσείς κυρίως με τις γνώσεις σας-
- αλλά και ο νομοθέτης.

Nαι ναι και ο νομοθέτης. Οι ενέργειες.Τις βίαιες ενέργειες. 
- Τα τάγματα εφόδου. Αυτό ήταν το κυριότερο. Και οι δολοφονίες φυσικά που έγιναν. Αυτό είναι το κριτήριο. Νομίζω ότι είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο. Το να λέει κανείς ότι να περιμένουμε την αμετάκλητη απόφαση και σε αυτήν την περίπτωση κατά τη γνώμη μου είναι τρελό. Είναι σαν να λες ότι η δημοκρατία μέχρι ως ότου βγει αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή βάλε 10 χρόνια, θα κάθεται και θα κοιτάει τους άλλους να αλωνίζουν, βάζοντας βόμβες ή τρομοκρατώντας τον κόσμο.

Δεν υπάρχει ο κίνδυνος για την ελληνική Πολιτεία αυτό να καταπέσει με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια;
- Όχι

Δηλαδή να πάει κάποιος και να πει ότι εγώ είχα καταδικαστεί μόνο πρωτοδίκως και μου αφαιρούν το δικαίωμα να ηγούμαι ενός κόμματος έστω και μέσα από τις φυλακές. 
- Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Έχουμε αποφάσεις που αφορούν πρώην κομμουνιστικό κόμμα στη Λετονία αλλά ή τα κόμματα των Βάσκων στην Ισπανία, όπου το δικαστήριο του Στρασβούργου έχει κρίνει ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν περιορισμοί στην κάθοδο στις εκλογές τέτοιων κομμάτων.

Μάλιστα. Άρα δε φοβόμαστε τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;
-Όχι. Όχι. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Άλλη μία παρενθετική ερώτηση. Οι 3 νόμοι που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψουν την κάθοδο του «κόμματος Κασιδιάρη», όπως απλουστευτικά λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, αφορούν και κόμματα που μπορούν να προέλθουν από άλλες εγκληματικές οργανώσεις. Είναι έτσι;
- Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορούν να κατέβουν κόμματα, τα οποία περιλαμβάνουν καταδικασμένους, όπως είπαμε έτσι ή κόμματα στην πραγματική διοίκηση των οποίων περιλαμβάνονται καταδικασμένοι. Το ερώτημα είναι η πραγματική διοίκηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ