Πολιτικη & Οικονομια

Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο

Ποιοι συνδυασμοί πήραν το «πράσινο φως»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Εκτός διαδικασίας το κόμμα Κασιδιάρη
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το κόμμα του καταδικασθέντα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» Ηλία Κασιδιάρη δεν θα μετάσχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (9-1) να μην επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στην απόφαση αυτή μειοψήφισε ο αρεοπαγίτης Φ. Μουζάκης.

Το Α1 πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου βρισκόταν σε διαρκή διάσκεψη από το πρωί της Κυριακής (30/4), ενώ νωρίτερα σήμερα απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση εξαίρεσης που κατατέθηκε από το κόμμα Κασιδιάρη σε βάρος τριών μελών του τμήματος. Η συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των τελευταίων τροπολογιών στην εκλογική νομοθεσία και ζήτησε να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα ΕΑΝ του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με την απόφαση των 10 αρεοπαγιτών του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου στις εκλογές δε θα συμμετέχουν οι «Έλληνες» του Δημήτρη Μιχάκη, καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει τις 200 υπογραφές που απαιτούνταν για τη συμμετοχή, αλλά και το «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ» του Νίκου Νικολόπουλου που δεν κατάφερε να υποβάλλει τα ψηφοδέλτια του κόμματος του εντός προθεσμίας.

ανώτατοι δικαστές, από τον πρώτο έλεγχο που πραγματοποίησαν για τη νομιμότητα των σημάτων και τις επωνυμίες των κόμματων, έθεσαν εκτός εκλογικής αναμέτρησης το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Μπογδάνου - Εμφιετζόγλου και το «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Θεωρείται αναμενόμενο ότι μετά τον αποκλεισμό τους, οι επικεφαλής των κομμάτων θα προσφύγουν στο Εκλογοδικείο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν
1) ΣΥΡΙΖΑ
2) ΚΚΕ (μ-λ)
3) ΟΚΔΕ
4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
7) ΚΙΝΗΜΑ 21
8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
9) ΝΙΚΗ
10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
13) ΟΑΚΚΕ
14) Μ-Λ ΚΚΕ
15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
17) ΤΟΛΜΑ
18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ
20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
21) ΚΟΤΕΣ
22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
23) SOCIAL
24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
26) ΕΑΝ
27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων
1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι
1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ