Πολιτικη & Οικονομια

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι επτά Έλληνες από το Σουδάν

Έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στο Σουδάν
© EPA/STRINGER

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλα επτά άτομα - Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας Καΐρου, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Με νεότερη ανακοίνωση το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως ακόμη 10 Έλληνες πολίτες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Νωρίτερα, απογειώθηκε το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.

Σημειώνεται ότι το πρώτο μεταγωγικό C-27, επέστρεψε στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και έναν ακόμη 42χρονο τραυματία, που διακομίστηκε και αυτός στο 401 ΓΣΝΑ σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο 59χρονος που μεταφέρθηκε με ειδική πτήση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 401 ΓΣΝΑ και έχει προγραμματιστεί δεύτερο χειρουργείο, αφού στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο διαπιστώθηκαν κατάγματα στα πόδια και τραύματα από θραύσματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs60wsavg91d)

Στο Ασουάν παραμένει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων του Σουδάν μετά την άφιξή τους

«Ήταν και θέμα τύχης», είπε ένας από τους διασωθέντες για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν.

«Μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε ασφαλείς και σώοι. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11:00 ώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ομογενής, Χρήστος Δέδες, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξη των πρώτων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν.

«Έπεσε μία βόμβα δίπλα στο σπίτι», δήλωσε άλλος διασωθείς στην ΕΡΤ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs60lt478qmx)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ