- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τέμπη: O Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συγκάλυψη της αλήθειας
«H ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική»
Τραγωδία στα Τέμπη - Επίθεση Αλέξη Τσίπρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη - Τον κατηγορεί για συγκάλυψη της αλήθειας
Για απόπειρα «συγκάλυψης» της αλήθειας για την τραγωδία στα Τέμπη, που περιλαμβάνει την ψήφιση του «ακαταδίωκτου» για την Επιτροπή Ελέγχου που διόρισε η κυβέρνηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.
Όπως ανέφερε, «η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη» και αυτήν την απαίτηση έχουν σήμερα «οι οικογένειες που πενθούν», «οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα», «το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
«Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα, και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν: Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους».
«Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί -και σε αυτό το τραγικό συμβάν- στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη», σχολίασε.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, 111 επιπλέον άρθρα που «είναι ετερόκλητες διατάξεις διαφόρων υπουργείων και εξυπηρετήσεις τής τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές». «Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και στους συγγενείς τους», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «καθρεφτίζει σε επίπεδο συμβολισμού, τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σε μια στιγμή».
Συγκεκριμένα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη «βαφτίζει τις πληγές στο σώμα της ελληνική κοινωνίας ως αναπότρεπτες και εισαγόμενες» όπως και «τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων παιδιών, θυσία» και «τις κρίσεις, ως ευκαιρία». «Για ποιον θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Της πανδημίας, της ενέργειας, της ακρίβειας. Ευκαιρία για να αβγατίσουν τον πλούτο τους λίγοι. Και ευκαιρία για περισσότερα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, και ενίσχυση του κομματικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως η «εύκολη δικαιολογία για τον κύριο Μητσοτάκη, σε όλα τα δύσκολα» είναι «ότι δεν έχει την ευθύνη γιατί δεν ήξερε». «Ωραίο επιτελικό κράτος... Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα», σχολίασε, σημειώνοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή ”δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Κάνοντας λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας», ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε σε τι αποσκοπεί ο διορισμός από τον πρωθυπουργό τριμελούς επιτροπής πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα, αφού είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ακόμα πιο «προσβλητικό» και «προκλητικό» ότι φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το «ακαταδίωκτο» της επιτροπής.
«Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «ο δρόμος της συγκάλυψης, όμως, δεν υπάρχει πια. Τελείωσε στα Τέμπη. Δεν ανέχεται άλλη συγκάλυψη η κοινωνία». Υπογράμμισε δε την ανάγκη να «απαντηθούν τα γιατί», που περιλαμβάνουν από την εγκατάλειψη του κέντρου τηλεδιοίκησης μετά την πυρκαγιά του 2019 μέχρι τους «παράνομους» διορισμούς σταθμαρχών. «Αν δεν τα απαντήσουμε θα κρυβόμαστε πίσω από τις διαχρονικές παθογένειες ενός κράτους, όμως, που εσείς φτιάξατε, διατηρήσατε, μοιραστήκατε και εκμεταλλευτήκατε με όλους τους δυνατούς τρόπους», είπε και συμπλήρωσε: «Για να φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι στου κακού τη σκάλα όταν αποφασίσατε να βαφτίσετε επιτελικότητα την αναποτελεσματικότητά του. Και αριστεία την οικογενειοκρατία, το ρουσφέτι, το βόλεμα, τη διαφθορά. Και προστασία τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής στο βωμό κάθε κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας» .
Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως το μήνυμα όλης της κοινωνίας είναι «ως εδώ!», διαμηνύοντας εν όψει εκλογών πως «όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τη ζωή των ανθρώπων η αλλαγή γίνεται ανάγκη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.