Πολιτικη & Οικονομια

Άκης Σκέρτσος: «Η μόνη καθαρή πρόταση διακυβέρνησης είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «περισσή υποκρισία»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Άκης Σκέρτσος: Ο υπουργός Επικρατείας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 αναφέρθηκε ο υπουργός Επικράτειας, Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε. Όπως σημείωσε «η κάλπη θα δείξει μέσα από τη λαϊκή ψήφο και εντολή, πού θέλουμε να πάει η χώρα. Υπάρχει μόνο μία καθαρή πρόταση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Η πολιτική έχει ένα και μόνο λόγο ύπαρξης, κατά την προσωπική μου γνώμη. Αυτός είναι να βελτιώνει και να κάνει λίγο καλύτερη καθημερινά τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, είναι, χονδρικά, τρεις προτάσεις διακυβέρνησης: η μία είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Έχουμε καταφέρει να έχουμε πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, να προσθέσουμε 300.000 θέσεις εργασίας στην οικονομία, να αυξήσουμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό, να ψηφιοποιήσουμε ένα σημαντικό μέρος του κράτους, να αλλάξουμε τη λειτουργία κρίσιμων οργανισμών όπως είναι ο ΕΦΚΑ, να αποδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια. Είναι μερικά μόνον από τα επιτεύγματα. Βάσει αυτών θέλουμε να κριθούμε και φυσικά να αναλάβουμε και την ευθύνη για όσα πράγματα δεν κάναμε με την ταχύτητα που έπρεπε και απαιτείται να κάνουμε», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε: 

«Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά από το 2019 αλλά πρέπει να κάνουμε άλματα. Και αυτό το είδαμε με πικρό τρόπο στο δυστύχημα των Τεμπών. Από την άλλη έχουμε μια πρόταση από τα ίδια στον ΣΥΡΙΖΑ, με το ίδιο πρόσωπο στην κορυφή, τον κ. Τσίπρα, με την ίδια ηγετική ομάδα, με το ίδιο και απαράλλακτο ύφος εξουσίας, με τις ίδιες ιδέες που μας είχαν μέχρι το 2019 ουραγό στην ανάπτυξη. Και, έχουμε μια εντελώς ασαφή, ακατανόητη πρόταση από τον κ. Ανδρουλάκη περί κάποιων συνεργασιών χωρίς να γνωρίζουμε ούτε προγραμματικό περιεχόμενο ούτε πρόσωπα. Κατά τη γνώμη μου, είναι και αυτή μια πρόταση από τα παλιά. Γιατί στην πράξη έχουμε δει ότι το ΠΑΣΟΚ όλες τις αναγκαίες και αυτονόητες ιδέες που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει μπροστά, τις έχει καταψηφίσει στη Βουλή. Συνεπώς, δεν βλέπω καθαρές προτάσεις, προτάσεις διακυβέρνησης από την άλλη πλευρά. Βλέπω μόνο μια καθαρή πρόταση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη γνώμη ότι «πρέπει να έχουμε ένα ήπιο προεκλογικό κλίμα, να μιλήσουμε με επιχειρήματα, με στοιχεία, με αυτοπεποίθηση. Γιατί έχουμε, όντως, σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες, καταφέρει να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να πείσουμε τους πολίτες για αυτό. Να καταλάβουν όλα τα πράγματα που έχουν κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή τους -και είναι πολλά». 

Άκης Σκέρτσος: «Περισσή υποκρισία από την αντιπολίτευση»

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Άκης Σκέρτσος έστειλε μήνυμα προς τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης λέγοντας πως «η αντιπολίτευση πολιτεύεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Θα πρέπει και η ίδια να αναλάβει την ευθύνη των παρεμβάσεων και των υποδείξεων που κάνει στην κυβέρνηση. Όταν προκαλείς, όταν δρας, υπάρχει και αντίδραση».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «περισσή υποκρισία» φέρνοντας και δύο παραδείγματα: «Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για επαναφορά φορολογίας. Είπε ότι υπάρχει στη σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρουν τη φορολογία στις γονικές παροχές. Ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περικόψει τη χρηματοδότηση στην κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας ζητώντας η πολιτική αντιπαράθεση να γίνει σε αυτά τα θέματα και τα οποία είναι αυτά που «αφορούν τους πολίτες».

Επικαλούμενος τη ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι «η Ελλάδα όσο εύκολα χαλάει, τόσο δύσκολα φτιάχνει», συμπέρανε ότι «οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ κρίσιμες -και είναι μία εκλογή. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία θα δείξει μέσα από τη λαϊκή ψήφο και εντολή, πού θέλουμε να πάει η χώρα. Σε αυτήν την κάλπη πρέπει να εκφραστεί ο κόσμος. Εκεί θα λυθούν όλες οι απορίες και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις [...] Δεν πρέπει να βλέπουμε καθόλου τέτοια σενάρια για πολλαπλές κάλπες, γιατί προκαλούν ανασφάλεια. Αυτή τη στιγμή περισσεύει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα στον υπόλοιπο κόσμο».

Ενώ επανέλαβε, ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ θολές προτάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα και μια πολύ καθαρή πρόταση διακυβέρνησης. Πρόταση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, αλλά με πνεύμα συνεργασιών, όπως έχει πράξει ο πρωθυπουργός από το 2019. Με ευρύτερες συναινέσεις για βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και τα οποία έχουν προκληθεί, σε ένα μεγάλο βαθμό, και από τις λογικές που υπάρχουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι μέρος της λύσης, οι προτάσεις διακυβέρνησης που υπάρχουν στο τραπέζι από την αντιπολίτευση. Οι λύσεις υπάρχουν στον προγραμματικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Και, συνεχίζοντας, «η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη, η οποία έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Τελεία. Είναι η παράταξη, η οποία έχει σταθεί από τη σωστή πλευρά της ιστορίας διαχρονικά. Είναι η παράταξη, η οποία τα έχει βάλει με το βαθύ κράτος -και το έχει αποδείξει. Έχει εξυγιάνει τις τέσσερις από τις πέντε πιο προβληματικές ΔΕΚΟ, και τώρα ήλθε και η ώρα του ΟΣΕ. Έχουμε καθυστερήσει στον ΟΣΕ, όμως έχουμε πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Έχουμε λάβει νομοθετικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης και του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ όσα μας πλήγωσαν στα Τέμπη. Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τα λόγια του ιδρυτή της είναι η παράταξη η οποία υπηρετεί εθνικά αναγκαίες πολιτικές». Στον αντίποδα, προσέθεσε, «ταξικά μεροληπτική πολιτική εφαρμόζουν τα άλλα κόμματα δυστυχώς. Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει μαι εθνική πολιτική, που δεν κάνει κανένα αποκλεισμό. Όλοι ωφελούνται από τις πολιτικές μας».

Επίσης, «το ΠΑΣΟΚ είναι που δεν θέλει να συνεργασθεί με την ΝΔ», υποστήριξε και έφερε παραδείγματα νομοσχεδίων (νόμων πλέον) που καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: πανεπιστημιακή αστυνομία, ψηφιακή κάρτα εργασίας, ανεξάρτητη επιθεώρηση εργασίας, νέο πλαίσιο ασύλου, είναι μερικά από αυτά. «Τι θέλει το ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνω. Δεν θέλει σίγουρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως συνεταίρο στη διακυβέρνηση. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε. Υπηρετούμε ιδέες που είναι εθνικά ωφέλιμες και πηγαίνουν τη χώρα μπροστά. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να ακολουθήσει».

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για πρόσκληση της κυβέρνησης σε στελέχη άλλων κομμάτων να αποστατήσουν, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ενδεικτικοί του «υπαρξιακού προβλήματος και του προβλήματος ταυτότητας, που έχουν αυτή τη στιγμή και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάνε με λεξιλόγιο του 20ου αιώνα και του μετεμφυλιακού κράτους. Βλέπουν φαντάσματα παντού. Προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα του 21ου αιώνα με λεξιλόγιο και παραστάσεις από τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60. Αυτή είναι η διαφορά μας. Φυσικά το αποκλείουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ