Πολιτικη & Οικονομια

Θεοδωρικάκος: Οικονομικό το κίνητρο των συλληφθέντων για την τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο

«Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα», δήλωσε ο ΥΠΡΟΠΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δύο συλληφθέντες για την τρομοκρατική επίθεση που σχεδιαζόταν στου Ψυρρή
© Twitter

Τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή - Τάκης Θεοδωρικάκος: Το κίνητρο των δύο συλληφθέντων, ο σχεδιασμός και το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδιαζόταν για τις 5 Απριλίου 2023 σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι «οι Πακιστανοί βρίσκονταν σε επικοινωνία με ομοεθνή τους που φέρεται να ήταν στο Ιράν και όχι στην Ελλάδα». Ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε ότι το κίνητρο των δύο συλληφθέντων φαίνεται «να ήταν οικονομικό».

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε συνεργασία με την αστυνομία και την ΕΥΠ οργάνωσαν επιτυχώς επιχείρηση σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Σπάρτη, ενώ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για οργανωμένη «οπερέτα» ο υπουργός σημείωσε: «Κάνουν ένα απαράδεκτο λάθος. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την εθνική ασφάλεια και την αξιοπιστία της χώρας, για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ». Ο υπουργός τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ότι η Ελλάδα είναι «ασφαλής προορισμός και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε», προσθέτοντας ότι όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα ενισχυθούν με 1.200 αστυνομικούς, που θα διευκολύνουν τους ελέγχους διαβατηρίων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crisgsh699fl)

Τρομοκρατική επίθεση - Ψυρρή: Πού στρέφονται οι έρευνες των αρχών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το τρομοκρατικό δίκτυο στο οποίο φέρονται να ανήκουν οι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ στόχευαν να πραγματοποιήσουν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή, με ανθρώπινα θύματα, στην περιοχή Ψυρρή.

Η επιχείρηση, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος», υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον «εγκέφαλο», έναν 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης, εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ως μέλη της τρομοκρατικής ομάδας που σκόπευε να αιματοκυλίσει το εστιατόριο στου Ψυρρή, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα. Οι οκτώ Πακιστανοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια περιοχή του Πακιστάν με τους δύο κατηγορούμενους ως μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση. Παράλληλα, από την αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων για τρομοκρατία με τον 30χρονο στο Ιράν, που από τους ειδικούς αναλυτές της ΕΥΠ, αλλά και τις πληροφορίες που παρέχει η Μοσάντ, έρχονται στο φως συνεχώς νέα στοιχεία για τις κινήσεις των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν οι παραπάνω πηγές, ο κύριος εκτελεστικός βραχίονας του πυρήνα στην Ελλάδα φέρεται ότι ήταν ο 27χρονος Χαϊντέρ, που συνελήφθη στην Ζάκυνθο, και μετά ο 29χρονος Χουσεϊν, που συνελήφθη στην Σπάρτη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως άτομα «άκρως επικίνδυνα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που θα έκαναν οτιδήποτε για τα χρήματα» ενώ υπάκουαν τυφλά στις οδηγίες του 30χρονου από το Ιράν. Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που φέρνει στη δημοσιότητα η ATHENS VOICE. Πρόκειται για μηνύματα που αντάλλαξαν ο 27χρονος με τον 30χρονο στο whatsup.

30χρονος: Στο εστιατόριο μπορεί να το κάνεις και με μπουκάλες. Μπείτε 2-3 άτομα στην κουζίνα και βάλτε φωτιά να ξεκινήσει από κει όταν βρείτε ευκαιρία.

Χαϊντέρ: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο που θα είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.

30χρονος: Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 50 λαχ (σ.σ.: πακιστανικό νόμισμα). Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;

Χαϊντέρ: Θα γίνει, σου το υπόσχομαι. Και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

30χρονος: Ό,τι πληγή ή τραύμα υπάρχει, να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες.

30χρονος: Να σκοτώσουμε 2, να σκοτώσουμε 3, όσους περισσότερους μπορούμε. Για την επίθεση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα και να γαζώσετε το εστιατόριο ή ακόμη χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε οπλισμό και εκρηκτικά, θα πάτε στο εστιατόριο όταν έχει πολύ κόσμο και θα βάλετε φωτιά με φιάλες προπανίου. Έτσι θα καούν όσοι βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crj40o56iq41)

Ο καθοδηγητής ζητάει η επίθεση να γίνει σε κλειστό χώρο, ώστε να υπάρχουν πολλά θύματα, ενώ ο Χαϊντέρ λέει ότι πρέπει να είναι πολλοί οι νεκροί για να αξίζουν τα χρήματα που θα πάρουν. Ο καθοδηγητής ζητάει επίσης μετά το χτύπημα να τραβήξουν βίντεο που να φαίνονται οι πληγές των θυμάτων καθαρά.

Οι ίδιοι κύκλοι της ΕΥΠ, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από την Μοσάντ για τον «εγκέφαλο» στο Ιράν. Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές στου εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες. Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο στρατολογητής και καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητα και γνωρίζονταν από πριν. Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

Ο 27χρονος και ο 29χρονος είναι παράνομα στην Ελλάδα περίπου τέσσερα χρόνια, φιλοξενούνταν σε διάφορα σπίτια ομοεθνών τους και μετακινούνταν από μέρος σε μέρος, όπου απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές εργασίες. Στην Αθήνα φιλοξενούνταν σε δύο σπίτια ομοεθνών τους, από την ίδια περιοχή του Πακιστάν στους Αγίους Αναργύρους, τα οποία ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Τρομοκρατική επίθεση - Ψυρρή: Το κρυσφύγετο και ο οπλισμός

Εν τω μεταξύ, το κρυσφύγετο με τον οπλισμό των δύο Πακιστανών αναζητούν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να κλείσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο ερευνών που αφορά τη δράση των τρομοκρατών.

Στα μηνύματα που αντάλλασσαν με τον 30χρονο εγκέφαλο του δικτύου τρομοκρατών, οι δύο αλλοδαποί, εμφανίζονταν έτοιμοι να προχωρήσουν στο χτύπημα τους στο εστιατόριο της οδού Αισώπου 10 στου Ψυρρή, πιθανόν στις 5 Απριλίου ή ελάχιστα αργότερα. Είτε με αέριο, είτε με εκρηκτικά είτε και με βαρύ οπλισμό.

Ο οπλισμός αυτός, ακόμη δεν έχει εντοπιστεί και αποτελεί το κύριο -πλέον- μέλημα των αστυνομικών. Καθώς, δεν γνωρίζουν σε ποιού ανθρώπου τα χέρια βρίσκεται και φυσικά, εάν δεν είναι κρυμμένα κάπου, τι μπορεί να κάνει το άτομο αυτό μετά τις συλλήψεις των δύο συνεργών του.

Οι δύο Πακιστανοί, Ιρανικής καταγωγής, 27 και 29 ετών, αναμένεται να απολογηθούν το πρωί της Παρασκευής στον ανακριτή. Εκεί, θα αποκαλύψουν, εάν τελικά αποφασίσουν να μιλήσουν πως λάμβαναν τις εντολές από τον 30χρονο εγκέφαλο του δικτύου και φυσικά, τις προπαρασκευαστικές κινήσεις τους. Πως επελεγησαν οι στόχοι αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύτηκαν τον οπλισμό, ο οποίος προς το παρόν, παραμένει εξαφανισμένος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crisgsh699fl)

Τρομοκρατική επίθεση - Ψυρρή: Πώς έφτασαν στα ίχνη των δύο συλληφθέντων οι αστυνομικοί

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) αλλά και πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες στη Σκάλα Λακωνίας αλλά και στην Ζάκυνθο, εκεί όπου διέμεναν τον τελευταίο καιρό οι δύο συλληφθέντες, προτού έρθουν στην Αθήνα για να θέσουν σε εφαρμογή το αρρωστημένο τους σχέδιο.

Εκεί, εντόπισαν ομοεθνείς τους, τους οποίους όπως προέκυψε, είχαν προσπαθήσει να μυήσουν στα άδυτα του δικτύου τρομοκρατών. Πλην όμως, όπως προκύπτει και από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, δεν βρέθηκε κανείς που να θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση.

Οι αστυνομικοί έκαναν κάποιες προληπτικές έρευνες και έλαβαν καταθέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είχαν επαφές με τους συλληφθέντες, χωρίς προς το παρόν να έχουν προκύψει ευρήματα σε βάρος τους.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά με τις Ισραηλινές αρχές, τις οποίες ενημερώνουν διαρκώς για τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ηλεκτρονικές συσκευές των δύο Πακιστανών. Για τους Ισραηλινούς, είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο 30χρονος εγκέφαλος αυτής της τρομοκρατικής ομάδας, η οποία φέρεται να βρίσκεται πίσω και από δύο ακόμη τρομοκρατικές ενέργειες, δύο απόπειρες που ουδέποτε έλαβαν χώρα, χάρη στην κινητοποίηση τους.

Το συγκεκριμένο διεθνές δίκτυο τρομοκρατών με έδρα το Ιράν, θα εμφανιζόταν για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, μετά την απόπειρα δολοφονίας επιχειρηματία Ισραηλινού επιχειρηματία το 2021 στην Κύπρο, κατά την οποία συνελήφθησαν ένας Πακιστανός και ένας Αζέρος, και την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης τον Μάιο του 2022 στην Τουρκία, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, όπως έχουν αναφέρει σε Έλληνες αξιωματούχους, «θέλουν να τελειώνουν μια για πάντα με έναν ορκισμένο εχθρό της Εβραϊκής Κοινότητας». Γιατί, όπως φαίνεται, ο άνθρωπος αυτός, προφανώς και θα συνεχίσει το τρομοκρατικό του έργο. Βέβαια, υπάρχει η δυσκολία του ότι ο άνθρωπος αυτός, ο εγκέφαλος των τρομοκρατών διαμένει στο Ιράν, σε μια χώρα όπου η νόμιμη δράση μυστικών υπηρεσιών, είναι επί της ουσίας, ακατόρθωτη. Όμως οι Ισραηλινές υπηρεσίες, θέλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.