Ελλαδα

Ο «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού δικτύου είχε τάξει στους συλληφθέντες εστιατόριο στο Ιράν

Τέσσερις ύποπτοι στο «μικροσκόπιο» των Αρχών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή
Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τρομοκρατική επίθεση Ψυρρή: Οι νέοι διάλογοι, τα χρήματα, η υπόσχεση για εστιατόριο στο Ιράν και η απολογία σήμερα των δύο συλληφθέντων

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθούν σήμερα (31.3) οι δύο συλληφθέντες που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή στις 5 Απριλίου. Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία, αλλά και νέοι διάλογοι βρίσκουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που οργάνωναν το χτύπημα. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο «εγκέφαλος» και οι συνεργάτες του έψαχναν να βρουν τον κατάλληλο οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 άτομα για να εκτελέσουν τις εντολές του, ενώ φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση κατά και άλλων εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα. Τα 10 από τα 15 άτομα που σχεδίαζαν να στρατολογήσουν κρατούνται για διοικητική απέλαση, ωστόσο άλλα 4 πρόσωπα θεωρούνται από τις αρχές ύποπτα για την εμπλοκή τους στον σχεδιασμό της τρομοκρατικής επίθεσης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crk9ts2fxvrd)

Τρομοκρατική επίθεση Ψυρρή: Νέοι διάλογοι στο «φως»

Οι αρχές από την πρώτη στιγμή αναζήτησαν στοιχεία για την υπόθεση, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων. Στους διαλόγους με τον «εγκέφαλο», διαφαίνεται ότι πέρα από τα 15.000 ευρώ που τους είχαν υποσχεθεί για τον κάθε νεκρό, ο επικεφαλής τους έταζε ότι θα συνδράμει για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση εστίασης, ένα εστιατόριο.  

Οι διάλογοι των συλληφθέντων με τον καθοδηγητή τους

27χρονος συλληφθείς: Έχω έναν φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ.: πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.
30χρονος-αρχηγός: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες όπου τα κρατάς.
27χρονος συλληφθείς: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν». Και πώς θα τα μεταφέρω;

«Είχαν κάποιες επαφές και με ομοεθνείς τους και με κάποιους ποινικούς καθώς προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό», ανέφερε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος είχαν συγκεκριμένες εντολές από τον καθοδηγητή τους από το Ιράν, που τους έταζε χρήματα προκειμένου να στρατολογήσουν και άλλους:

27χρονος: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο όπου θα είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.
30χρονος-αρχηγός: Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δύο, είτε τρία και πες τους το έξω απ' τα δόντια: για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 15.000 ευρώ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;
27χρονος: Θα γίνει, σ' το υπόσχομαι, και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crk9mc7qpq2x)

Τρομοκρατική επίθεση Ψυρρή: «Το Ιράν στρατολογεί άτομα άλλων εθνικοτήτων», λέει ο Ραζ Τσιμτ

Ο ειδικός σε θέματα του Ιράν, Ραζ Τσιμτ, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιρανοί προσπαθούν να οργανώσουν επιθέσεις κατά ισραηλινών, εβραϊκών ή άλλων στόχων. Αυτό έχει σίγουρα να κάνει με τον μυστικό πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ. Βασικός στόχος των Ισραηλινών είναι να καθυστερήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και για να το κάνουν αυτό, έχουν αναμειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος μυστικής δράσης στο εσωτερικό του Ιράν, κυρίως σε στόχους που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα». 

«Αυτό που κάνει το Ιράν είναι να προσπαθεί να στρατολογεί άτομα άλλων εθνικοτήτων. Στην περίπτωση της Ελλάδας ξέρουμε ότι οι δύο Πακιστανοί ήταν γεννημένοι στο Ιράν αλλά δεν ήταν Ιρανοί πολίτες, στρατολογήθηκαν για να κάνουν την ενέργεια», είπε ο κ. Τσιμτ και συμπλήρωσε: «Κάποιες φορές αναμειγνύεται το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών, αλλά συνήθως το Ιράν δεν χρησιμοποιεί Ιρανούς πολίτες για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις, γιατί θέλει να μπορεί να αρνηθεί την ανάμειξή του σ' αυτές. Αν αυτοί οι άνθρωποι συλληφθούν, θα είναι πολύ δύσκολο να κατηγορηθεί το Ιράν».

Τρομοκρατική επίθεση Ψυρρή: Οι συλληφθέντες αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό δικηγόρου

Οι δύο κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται να «στρατολογήθηκαν» με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για ανθρώπινη απώλεια, από κλάδο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Στη δικογραφία αναφέρεται πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση έχει άγνωστος ο οποίος από το εξωτερικό φαίνεται να έδινε εντολές στους δύο. Η δίωξη για το πρόσωπο αυτό, αφορά τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν ο ένας στη Ζάκυνθο και ο άλλος στη Σκάλα Λακωνίας, δεν έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό συνηγόρου που με εντολή του δικαστικού λειτουργού θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους. Η διαδικασία σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να καθυστερήσει την έναρξη των απολογιών ώστε ο διορισθείς συνήγορος να ενημερωθεί για το υλικό της υπόθεσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crk9agaqfs9t)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ