Ελλαδα

Για τις 5 Απριλίου σχεδίαζαν το χτύπημα στου Ψυρρή

Συγκεκριμένος ο τρόπος δράσης - Τα ερωτηματικά για τον οπλισμό

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εστιατόριο όπου σχεδιαζόταν επίθεση τρομοκρατών στου Ψυρρή
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Ψυρρή - Τρομοκρατικό χτύπημα: Το σχέδιο για τον τρόπο δράσης, τα ερωτηματικά για τον οπλισμό και η ημερομηνία της επίθεσης

Στις 5 Απριλίου φαίνεται ότι σχεδίαζαν το χτύπημά τους στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή (31.3). Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αλλά και των πρακτόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν και άλλα άτομα, τα οποία είχαν εντάξει στην ομάδα τους οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες.

Είναι ξεκάθαρο για τους αστυνομικούς πως οι δράστες δεν είχαν θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις για να πραγματοποιήσουν την επίθεση τους, αλλά λειτουργούσαν με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον τους. Σύμφωνα με ορισμένα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί, για κάθε νεκρό Ισραηλινό, οι τρομοκράτες θα πληρωνόντουσαν 15.000 ευρώ.

Ψυρρή - Τρομοκρατική επίθεση: Συγκεκριμένος ο τρόπος που σχεδίαζαν να δράσουν

Ο τρόπος δράσης τους, όπως προκύπτει από τα ίδια μηνύματα που αντάλλαξαν με τον εγκέφαλο της τρομοκρατικής οργάνωσης, ήταν συγκεκριμένος. Αρχικά θα χτυπούσαν με αέριο και εν συνεχεία, θα χρησιμοποιούσαν είτε εκρηκτικά, είτε αυτόματα όπλα για να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, που ήταν αυτές που ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές, ήταν συγκεκριμένες. Βάσει αυτών, κατάφεραν να εντοπίσουν σε σύντομο χρόνο τους υπόπτους, τους οποίους έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Για να αποφευχθεί η τρομοκρατική ενέργεια, η οποία πώς σχεδιαζόταν θα λάμβανε χώρα στις 5 Απριλίου, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τους δύο Πακιστανούς 27 και 29 ετών για παράνομη είσοδο διαμονή στη χώρα μας, αφού δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα εισόδου και παραμονής.

Στη συνέχεια πήρα το κινητά τους τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αφού τα ανέλυσαν, εντόπισαν το σχέδιο των τρομοκρατικών επιθέσεων και ακολούθησαν έρευνες στη Ζάκυνθο και στη Σκάλα Λακωνίας στις περιοχές δηλαδή όπου οι δύο τρομοκράτες διέμεναν προτού ετοιμάσου το σχέδιο της τρομοκρατικής επίθεσης. Σε αυτές τις περιοχές αναζητούνται έως και αυτήν την ώρα ομοεθνείς τους τούς οποίους προσπάθησαν να προσηλυτίσουν, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν το σχέδιό τους.

Φυρρή - Τρομοκρατική επίθεση: Γνωστή η ταυτότητα του 30χρονου «εγκέφαλου» στις αρχές

Τα στοιχεία του 30χρονου εγκεφάλου και σχεδιαστή των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι γνωστά στους αστυνομικούς και τους πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και στα στελέχη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών οι οποίες αναζητούν ήδη τα ίχνη του στο Ιράν, όπου φέρεται να βρίσκεται.

Η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης έγινε σε μία περίοδο όπου οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν εθνικές εκλογές και με την τουριστική σεζόν να έχει ξεκινήσει για τη χώρα μας. Αυτό που ακόμη δεν έχουν εντοπίσει οι ελληνικές υπηρεσίες είναι ο οπλισμός των τρομοκρατών. Πού βρίσκονται, δηλαδή, τα αυτόματα όπλα, τα εκρηκτικά και το αέριο με τα οποία σκόπευαν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις που σχεδίαζαν οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες. «Είναι σημαντικό να εντοπιστεί ο οπλισμός», λένε οι Έλληνες αστυνομικοί, αφού κανείς δεν γνωρίζει που τα έχουν κρύψει.

Τέλος, για τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας είναι σημαντικό να διαπιστωθεί εάν μπήκαν με ένα απλό «καραβάνι» μεταναστών ή εάν χρησιμοποίησαν άλλη μέθοδο εισόδου στη χώρα μας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-criq65fpe6bl)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ