Ελλαδα

Οι διάλογοι των τρομοκρατών - Ήθελαν να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν

«Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;»

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή
Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή - Οι διάλογοι των τρομοκρατών

Νέα στοιχεία για το σχεδιαζόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τους δύο συλληφθέντες να ήταν έτοιμοι να αιματοκυλήσουν το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Η ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Υάκινθος», προχώρησε στις συλλήψεις των δύο αλλοδαπών, οι οποίοι αποτελούν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που φέρνει στη δημοσιότητα η Athens Voice. Πρόκειται για μηνύματα που αντάλλαξαν ο 27χρονος με τον 30χρονο στο whatsup.

30χρονος: Στο εστιατόριο μπορεί να το κάνεις και με μπουκάλες. Μπείτε 2-3 άτομα στην κουζίνα και βάλτε φωτιά να ξεκινήσει από κει όταν βρείτε ευκαιρία.

Χαϊντέρ: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο που θα είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.

30χρονος: Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 50 λαχ (σ.σ.: πακιστανικό νόμισμα). Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;

Χαϊντέρ: Θα γίνει, σου το υπόσχομαι. Και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

30χρονος: Ό,τι πληγή ή τραύμα υπάρχει, να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες.

Μήνυμα 30χρονου στο whatsup προς τον 27χρονο

30χρονος: Να σκοτώσουμε 2, να σκοτώσουμε 3, όσους περισσότερους μπορούμε. Για την επίθεση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα και να γαζώσετε το εστιατόριο ή ακόμη χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε οπλισμό και εκρηκτικά, θα πάτε στο εστιατόριο όταν έχει πολύ κόσμο και θα βάλετε φωτιά με φιάλες προπανίου. Έτσι θα καούν όσοι βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Το κρυσφύγετο και ο οπλισμός

Εν τω μεταξύ, το κρυσφύγετο με τον οπλισμό των δύο Πακιστανών αναζητούν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να κλείσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο ερευνών που αφορά τη δράση των τρομοκρατών.

Στα μηνύματα που αντάλλασσαν με τον 30χρονο εγκέφαλο του δικτύου τρομοκρατών, οι δύο αλλοδαποί, εμφανίζονταν έτοιμοι να προχωρήσουν στο χτύπημα τους στο εστιατόριο της οδού Αισώπου 10 στου Ψυρρή, πιθανόν στις 5 Απριλίου ή ελάχιστα αργότερα. Είτε με αέριο, είτε με εκρηκτικά είτε και με βαρύ οπλισμό.

Ο οπλισμός αυτός, ακόμη δεν έχει εντοπιστεί και αποτελεί το κύριο -πλέον- μέλημα των αστυνομικών. Καθώς, δεν γνωρίζουν σε ποιού ανθρώπου τα χέρια βρίσκεται και φυσικά, εάν δεν είναι κρυμμένα κάπου, τι μπορεί να κάνει το άτομο αυτό μετά τις συλλήψεις των δύο συνεργών του.

Οι δύο Πακιστανοί, Ιρανικής καταγωγής, 27 και 29 ετών, αναμένεται να απολογηθούν το πρωί της Παρασκευής στον ανακριτή. Εκεί, θα αποκαλύψουν, εάν τελικά αποφασίσουν να μιλήσουν πως λάμβαναν τις εντολές από τον 30χρονο εγκέφαλο του δικτύου και φυσικά, τις προπαρασκευαστικές κινήσεις τους. Πως επελεγησαν οι στόχοι αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύτηκαν τον οπλισμό, ο οποίος προς το παρόν, παραμένει εξαφανισμένος.

Πώς οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη τους

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) αλλά και πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες στη Σκάλα Λακωνίας αλλά και στην Ζάκυνθο, εκεί όπου διέμεναν τον τελευταίο καιρό οι δύο συλληφθέντες, προτού έρθουν στην Αθήνα για να θέσουν σε εφαρμογή το αρρωστημένο τους σχέδιο.

Εκεί, εντόπισαν ομοεθνείς τους, τους οποίους όπως προέκυψε, είχαν προσπαθήσει να μυήσουν στα άδυτα του δικτύου τρομοκρατών. Πλην όμως, όπως προκύπτει και από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, δεν βρέθηκε κανείς που να θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση.

Οι αστυνομικοί έκαναν κάποιες προληπτικές έρευνες και έλαβαν καταθέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είχαν επαφές με τους συλληφθέντες, χωρίς προς το παρόν να έχουν προκύψει ευρήματα σε βάρος τους.

Η στενή συνεργασία της ΕΥΠ με το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά με τις Ισραηλινές αρχές, τις οποίες ενημερώνουν διαρκώς για τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ηλεκτρονικές συσκευές των δύο Πακιστανών.

Για τους Ισραηλινούς, είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο 30χρονος εγκέφαλος αυτής της τρομοκρατικής ομάδας, η οποία φέρεται να βρίσκεται πίσω και από δύο ακόμη τρομοκρατικές ενέργειες, δύο απόπειρες που ουδέποτε έλαβαν χώρα, χάρη στην κινητοποίηση τους.

Το συγκεκριμένο διεθνές δίκτυο τρομοκρατών με έδρα το Ιράν, θα εμφανιζόταν για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, μετά την απόπειρα δολοφονίας επιχειρηματία Ισραηλινού επιχειρηματία το 2021 στην Κύπρο, κατά την οποία συνελήφθησαν ένας Πακιστανός και ένας Αζέρος, και την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης τον Μάιο του 2022 στην Τουρκία, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, όπως έχουν αναφέρει σε Έλληνες αξιωματούχους, «θέλουν να τελειώνουν μια για πάντα με έναν ορκισμένο εχθρό της Εβραϊκής Κοινότητας». Γιατί, όπως φαίνεται, ο άνθρωπος αυτός, προφανώς και θα συνεχίσει το τρομοκρατικό του έργο. Βέβαια, υπάρχει η δυσκολία του ότι ο άνθρωπος αυτός, ο εγκέφαλος των τρομοκρατών διαμένει στο Ιράν, σε μια χώρα όπου η νόμιμη δράση μυστικών υπηρεσιών, είναι επί της ουσίας, ακατόρθωτη. Όμως οι Ισραηλινές υπηρεσίες, θέλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.

Πληρωμένοι δολοφόνοι - 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον για τις διωκτικές υπηρεσίες, είναι πως οι δύο Πακιστανοί, θα προχωρούσαν στις τρομοκρατικές τους επιθέσεις για να εισπράξουν χρήματα και όχι γιατί είχαν πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Θα λάμβαναν τουλάχιστον 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό Εβραίο. Άρα αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να σκοτώσουν τον οποίονδήποτε, αρκεί να πληρωνόντουσαν τα χρήματα που ζητούσαν.

Προς το παρόν, οι αστυνομικοί συνεργούς δεν έχουν εντοπίσει. Παρά τις έρευνες και στο παράπηγμα που ζούσαν εδώ στην Αθήνα, σε έναν καταυλισμό όπου διαμένουν Πακιστανοί και άλλοι Μουσουλμάνοι στα Λιόσια. Εκεί, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες, έλαβαν καταθέσεις και κατέγραψαν τα στοιχεία αρκετών ατόμων με τα οποία είχαν επαφές οι δύο συλληφθέντες, χωρίς προς το παρόν, να έχουν προκύψει στοιχεία σε βάρος οποιουδήποτε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.