Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι - «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας»
Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ε.Ε.: Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι - Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία
Ολοκληρώθηκε, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (09.02), η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και άλλους ηγέτες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη την στήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και οι πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που αφορούν την ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και διμερή ζητήματα με αιχμή την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
Επαφές Ζελένσκι με ευρωπαίους ηγέτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ολλανδίας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού στον αγώνα του για ελευθερία».
Un placer volver a verte, presidente @ZelenskyyUa, esta vez en Bruselas.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) February 9, 2023
España y Europa seguirán al lado del pueblo ucraniano en su lucha por la libertad. pic.twitter.com/u1U5NH3MAB
Απευθυνόμενος, το πρωί της Πέμπτης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι για την Ουκρανία «η οδός της επιστροφής στο σπίτι».
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για τη στήριξη που παρέχουν στη χειμαζόμενη πατρίδα του, αρχίζοντας την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος και υποστηρίζοντας με θέρμη τη σημασία της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε πατρίδα του λαού του.
«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και τις αξίες μας, και τις ευρωπαϊκές αξίες, από την πλέον αντιευρωπαϊκή δύναμη που μας επιτίθεται», τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων. Ευχαρίστησε επίσης όσους δεν πέφτουν θύματα της ρωσικής προπαγάνδας, πέρα από την ηθική και υλική στήριξη στον λαό της Ουκρανίας, «δικαιώνοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mε αφορμή τη φύλαξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ
«Αυτή ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση Eurogroup για εμένα»
Ως εναλλακτικό πρότυπο, επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο λιμενικής οργάνωσης
Συζήτησή με τον Ηλία Κανέλλη στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημόσιων εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Από πού παίρνει ψήφους η Καρυστιανού, χαμηλές πτήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά
Ακρίβεια, μειωμένη αγοραστική δύναμη και χαμηλή εμπιστοσύνη σε αγορά, υγεία, ασφάλιση και τράπεζες
Η εκκίνηση μίας αχρείαστης κουβέντας από το πουθενά, ναι, είναι πολιτικό πρόσημο
Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ υπέρ διαλόγου Αθήνας–Άγκυρας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στις δηλώσεις Καρυστιανού και υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Μετατρέποντας τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη σε μια αναξιόπιστη χώρα
Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ευρωζώνης
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.