Κοσμος

Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: «Πατρίδα του ουκρανικού λαού είναι η Ευρώπη»

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο
© EPA / JULIEN WARNAND

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και η ομιλία του στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον πόλεμο

«Πατρίδα του ουκρανικού λαού είναι η Ευρώπη», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του το μεσημέρι της Πέμπτης (9.2) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στήριξη που παρέχουν στην πατρίδα του. «Για τη ρωσική ηγεσία 140 εκατομμύρια πολίτες δεν είναι παρά κορμιά που μπορούν να φέρουν όπλα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι το ρωσικό καθεστώς, όχι μόνο μισεί την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και επενδύει στην ξενοφοβία. «Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και τις αξίες μας, και τις ευρωπαϊκές αξίες, από την πλέον αντιευρωπαϊκή δύναμη που μας επιτίθεται», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι εν μέσω χειροκροτημάτων. Την ίδια ώρα, ευχαρίστησε όσους δεν πέφτουν θύματα της ρωσικής προπαγάνδας. 

«Η Ουκρανία θα γίνει μέλος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που νικά», είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Ουκρανίας και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να επισκεφθούν την πατρίδα του.

Εν μέσω χειροκροτημάτων η είσοδος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο 

Με την είσοδο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αίθουσα της Ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«Η ηγεσία σας έχει εμπνεύσει όχι μόνο τον λαό σας, αλλά και όλον τον κόσμο. Και ενώ οι βόμβες πλήττουν τη χώρα σας, οι σοδειές σας εξακολουθούν να ταΐζουν τον κόσμο και εσείς αποστέλλετε διασώστες στην Τουρκία», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, και πρόσθεσε: 

«Κατανοούμε ότι πολεμάτε όχι μόνο για τις αξίες σας αλλά και για τις δικές μας, και η φυσική θέση της Ουκρανίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έκκληση για την άμεση ικανοποίηση του ουκρανικού αιτήματος σχετικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο. «Η απάντησή μας πρέπει να είναι αντίστοιχη της απειλής» υποστήριξε η κα Μέτσολα. «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί και θα νικήσουμε», είπε προσθέτοντας στα ουκρανικά: «Ζήτω η Ουκρανία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ