- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ευρωκοινοβούλιο διαψεύδει το «Politico» για τα αδήλωτα δώρα της πρόεδρου Μετσόλα
Το δημοσίευμα δεν σχετίζεται με το Qatargate
Ευρωκοινοβούλιο: Διαψεύδει δημοσίευμα του «Politico» για αδήλωτα δώρα της πρόεδρου Μετσόλα
Εξαιρετικά παραπλανητικό χαρακτηρίζει εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου το δημοσίευμα του Politico για την πρόεδρο του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Το άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Politico με τίτλο “Champagne, chocolates and gold: EU Parliament chief reveals massive gift haul” είναι εξαιρετικά παραπλανητικό. Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί στον δημοσιογράφο του Politico από τις υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Γραφείο της Προέδρου: δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της Προέδρου.
Η Πρόεδρος δεν “ξέχασε” να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την Πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού. Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου. Επίσης, δεν υπάρχουν «δώρα που δεν έχουν δηλωθεί», όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου. Οι Πρόεδροι είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες. Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ρομπέρτα Μετσόλα: Τι αναφέρει το Politico
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε 142 δώρα που έλαβε σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές, ωστόσο έχασε τη σχετική προθεσμία για 125 από αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η ομάδα της κ. Μέτσολα υποστήριξε ότι η καταγραφή των δώρων στη σχετική λίστα δεν ισχύει «κατ’ έθιμο» για τους προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο η κ. Μέτσολα προχώρησε στη δημοσιοποίηση των δώρων που έλαβε για λόγους διαφάνειας.
Σε δήλωσή της στο Politico, η κ. Μέτσολα ανέφερε πως όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, δεν είναι υπό την ιδιότητά του ως μέλους του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά εκ μέρους του Σώματος. Παράλληλα, εκπρόσωπος της κ. Μέτσολα πρόσθεσε: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει ένα παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές».
Το δημοσίευμα έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη σκιά της έρευνας για το Qatargate.
Η Μέτσολα, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2013, εκπροσωπώντας τη Μάλτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Οι καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπερκοστολόγηση
«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επαναλάβει το ποσοστό του 2023 με το οποίο έφυγε ηττημένος, κανένα πρόβλημα»
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.