- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
To χιούμορ της Αριστεράς
Το σκετσάκι «Όλοι είναι αντιδημοκράτες εκτός από εμάς»
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις αντιδράσεις για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να δουν ότι το βασικό γνώρισμα της ελληνικής αριστεράς είναι το χιούμορ. Εκτός αν κάποιος δεν καταλαβαίνει τον όγκο του χιούμορ που χρειάζεται να έχει μια παράταξη προκειμένου να αρνείται οποιονδήποτε εκσυγχρονισμό ή μεταβολή θα φέρει τη χώρα λίγο πιο κοντά στις προηγμένες χώρες του κόσμου και ταυτοχρόνως να αυτοαποκαλείται «προοδευτική». Εκτός αν δεν είναι φανερό το χιούμορ που απαιτείται προκειμένου να θαυμάζεις στυγνούς δικτάτορες, να νοσταλγείς ολοκληρωτικά καθεστώτα με εκατομμύρια θύματα και την ίδια στιγμή να παρουσιάζεσαι ως ο μόνος δημοκράτης και να εγκαλείς άλλους για το δημοκρατικό τους φρόνημα.
Το χιούμορ αυτό έλαμψε με εκθαμβωτικό τρόπο πριν, κατά τη διάρκεια και φαντάζομαι θα συνεχίσει να λάμπει και μετά την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’. Όλες δηλαδή τις μέρες που οι χιουμορίστες σύντροφοι εγκαλούν ως αντιδημοκράτες εκείνους τους συμπολίτες που εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για έναν νεκρό ο οποίος πριν από μισό αιώνα υπήρξε ο συνταγματικός μονάρχης μια βασιλευόμενης δημοκρατίας. Με πρώτους και καλύτερους τους συντρόφους που έστειλαν αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρό τους στην κηδεία ενός τύραννου που λίγο καιρό πριν πεθάνει είχε παραχωρήσει την απόλυτη εξουσία του στον αδερφό του.
Οι άνθρωποι είναι τόσο χιουμορίστες όσο κάποιοι που εγκαλούν τους πιστούς που τρώνε λάδι τις ημέρες της νηστείας την ώρα που εκείνοι, τις ίδιες μέρες, πέφτουν με τα μούτρα στις σπαλομπριζόλες. Ή όσο κάποιος που κρατώντας ένας ζουμερό μοσχαρίσιο μπέργκερ εγκαλεί κάποιους άλλους ως ασυνείδητους επειδή έβαλαν λίγο γάλα στον καφέ τους.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ισχυρίζομαι ότι οι συμπολίτες που πήγαν στη Μητρόπολη να αποχαιρετίσουν τον Κωνσταντίνο ή όσοι εξέφρασαν τη συμπάθεια τους γι’ αυτόν είναι όλοι δημοκράτες. Κάποιοι είναι, κάποιοι έτσι κι έτσι και κάποιοι ακούν δημοκρατία και βγάζουν σπυράκια. Αλλά ακόμα και τους τελευταίους, είναι χιουμοριστικό να τους εγκαλούν όσοι ονειρεύονται δικτατορίες του προλεταριάτου. Ειδικά σε μια περίσταση που αφορά ένα πολίτευμα, τη βασιλευόμενη δημοκρατία, από το οποίο η Ελλάδα απαλλάχτηκε κυρίως χάρη στον ηγέτη της τότε δεξιάς, τον Κωνσταντίνο τον Καραμανλή. Θέλω να πω πως ο γάιδαρος δεν μπορεί να κοροϊδεύει ως κεφάλα ούτε τον πετεινό κεφάλα αλλά ούτε έναν άλλο γάιδαρο. Το πολύ πολύ να τον αγκαλιάζει και να λέει «μα κοίτα τις τεράστιες κεφάλες μας».
Από την άλλη κι επειδή ποτέ κανείς δεν έπαθε τίποτα από υπερβολική δόση χιούμορ, πιστεύω πως αν οι σύντροφοι θέλουν να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριό τους, αν θέλουν να προσθέσουν κάτι ακόμα στον σπαρταριστό «άλλο κόσμο που είναι εφικτός», στον ξεκαρδιστικό πολυτελή αντικαπιταλισμό τους, στην εγωκεντρική αλληλεγγύη τους, στον βολικά συστημικό αντισυστημισμό τους και σε όλα τα υπόλοιπα σκετσάκια της παράστασής τους, το σκετσάκι «Όλοι είναι αντιδημοκράτες εκτός από εμάς» είναι καλοδεχούμενο και αξίζει το χειροκρότημά μας. Και μπράβο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Επίσκεψη και στο υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος - «Μάθημα για τους ζωντανούς»
«Πρωτοφανής η πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Τα λέει ο άνθρωπος ο οποίος έχει ρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ και τον οποίο τον πήρε πίσω η ΝΔ» σημείωσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.