Πολιτικη & Οικονομια

Τα έξι στάδια για την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου

Το Υπ. Εργασίας για τη διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήματα - Πετρέλαιο θέρμανσης
© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου: Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εργασίας - Τα έξι στάδια

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023 και σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρατίθενται τα έξι στάδια για την εκκίνηση και τη διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, ορίζεται ότι:

1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023.

3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023.

5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.

6. Τέλος, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Τα σενάρια για τα ποσά - Οι δηλώσεις του Υπ. Εργασίας

Αύξηση 8 - 9% του κατώτατου μισθού που μπορεί να αγγίξει έως και τα 780 ευρώ αναμένεται να αποφασίσει το Υπουργείο Εργασίας. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου και θα ξεπερνά τα 40 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια για την αύξηση του βασικού μισθού:

  • Το ένα προβλέπει αύξηση 8%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ
  • Το δεύτερο προβλέπει αύξηση 9%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 780 ευρώ
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cppxv8agf8sp)

Μιλώντας στην ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε ότι πέρυσι δόθηκε διπλή αύξηση ουσιαστικά, περίπου της τάξεως του 10%, που οδήγησε την Ελλάδα όταν δόθηκε η αύξηση να είναι τότε η 9η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 22 χώρες με κατώτατο μισθό και ότι από 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο κατώτατος ανέρχεται στα 713 ευρώ, σημείωσε ότι ξεκινάει μέσα στον Ιανουάριο η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα Ινστιτούτα τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, την πίεση που υπάρχει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και θα καταλήξουμε νομίζω σε αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Διότι αν το παραγνωρίσουμε αυτό θα πάμε να κάνουμε καλό στους εργαζόμενους και τελικά θα κάνουμε ζημιά, διότι οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και ενώ δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα νούμερα, σημείωσε πως καλό είναι να μην υπάρχουν προσδοκίες τέτοιες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες της οικονομίας. «Η αύξηση θα είναι δίκαια, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους», τόνισε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpp6bd8hrbfl)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ