Πολιτικη & Οικονομια

Κατώτατος μισθός: Το σενάριο για το ύψος της αύξησης

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήματα - Ευρώ
© Pixabay

Κατώτατος μισθός: Πληροφορίες για αύξηση μέχρι και 780 ευρώ - Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

Αύξηση 8 - 9% του κατώτατου μισθού που μπορεί να αγγίξει έως και τα 780 ευρώ αναμένεται να αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου και θα ξεπερνά τα 40 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια για την αύξηση του βασικού μισθού:

  • Το ένα προβλέπει αύξηση 8%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ
  • Το δεύτερο προβλέπει αύξηση 9%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 780 ευρώ
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpnw3adpa28x)

Μιλώντας στην ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε ότι πέρυσι δόθηκε διπλή αύξηση ουσιαστικά, περίπου της τάξεως του 10%, που οδήγησε την Ελλάδα όταν δόθηκε η αύξηση να είναι τότε η 9η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 22 χώρες με κατώτατο μισθό και ότι από 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο κατώτατος ανέρχεται στα 713 ευρώ, σημείωσε ότι ξεκινάει μέσα στον Ιανουάριο η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα Ινστιτούτα τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, την πίεση που υπάρχει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και θα καταλήξουμε νομίζω σε αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Διότι αν το παραγνωρίσουμε αυτό θα πάμε να κάνουμε καλό στους εργαζόμενους και τελικά θα κάνουμε ζημιά, διότι οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και ενώ δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα νούμερα, σημείωσε πως καλό είναι να μην υπάρχουν προσδοκίες τέτοιες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες της οικονομίας. «Η αύξηση θα είναι δίκαια, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους», τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ