Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 5 - 11 Ιανουαρίου 2023

88% είναι πλέον το overall statistic του Christiano Ronaldo στο παιχνίδι FIFA23, σημειώνοντας «βουτιά» μετά τη μεταγραφή του στην ομάδα Al Nassr της Σαουδικής Αραβίας.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 854
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Cristiano Ronaldo με την εμφάνιση της Al Nassr Player
© Khalid Alhaj/MB Media/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 5 - 11 Ιανουαρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

89 εκατομμύρια άνθρωποι από τον συνολικό πληθυσμό των 100 εκατομμυρίων της πόλης Χενάν, στην κεντρική Κίνα, νοσούσε από covid στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο των τοπικών υγειονομικών αρχών.

30 θανάτους από covid κατέγραψαν οι αρχές από τον Δεκέμβριο, οπότε και εγκαταλείφθηκε η πολιτική του zero-covid. Οι αριθμοί βεβαίως μπορούν να ερμηνεύονται με διάφορους τρόπους και κάτι καχύποπτοι χαρτογιακάδες στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας θεωρούν ότι οι στατιστικές της Λαϊκής Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

11 Αυγούστου είναι η ημερομηνία της τελευταίας επικαιροποίησης στοιχείων για τις εισαγωγές ασθενών λόγω covid στο εξειδικευμένο site της ελληνικής κυβέρνησης.

150 απώλειες είχαμε δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το ίδιο site. Μετά πήραν άδεια ακόμη και τα computers, οπότε δεν καταγράφεται τίποτα. Εντωμεταξύ, έχοντας γλιτώσει, αυξάνονται οι σκεπτικιστές κατά των εμβολίων.


5 ημέρες στην Κούβα θα περάσει στο τέλος του μήνα ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από πρόσκληση της κουβανικής κυβέρνησης.

5η φορά θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο «Οι Αιτίες και η Φύση του Νέου Ψυχρού Πολέμου», στο οποίο φυσικά ο Γιάνης θα είναι ομιλητής. Το περίεργο είναι ότι ο Γιάννης θα μεταβεί στην Αβάνα μαζί με διάφορους συντρόφους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «προοδευτική διεθνής». Ακόμη πιο ανεξήγητο είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων ανθρώπων αντί για προοδευτικούς τους θεωρεί απολιθώματα.


11,4% είναι πλέον η ανεργία στην Ελλάδα από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.


7ος Λόρδος του Έλγιν ήταν ο ληστής των γλυπτών του Παρθενώνα. Παρά την αλητεία που διέπραξε, πιθανώς με στόχο την αιωνιότητα, η ιστορία τον τιμώρησε και ουδείς τον μνημονεύει με το όνομά του, το οποίο “for the record” ήταν Τόμας Μπρους.

78% των αναγνωστών της εφημερίδας Sunday Times επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022.

59% των Βρετανών απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών, στην τελευταία «επίσημη» δημοσκόπηση του YouGov η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

200.000 λίρες Αγγλίας ήταν η αμοιβή της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι για σχετική γνωμοδότηση που συνέταξε και πληρώθηκαν από χορηγία Έλληνα εφοπλιστή. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Αριστείδης Μπαλτάς είχε «παγώσει» τη συνεργασία δηλώνοντας ότι «η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο». Στη συνέχεια φυσικά αρνήθηκε ότι εννοούσε αυτό που νομίζουμε. Δεν παρέλαβε καν τη μελέτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.


7,6% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με το μέσο όρο της Ευρωζώνης να υποχωρεί επίσης στο 9,2%.

5η χαμηλότερη εντός της Ευρωζώνης ήταν η τιμή του πληθωρισμού στην Ελλάδα. «Μεγάλη αύξηση σε σχέση με έναν ήδη υψηλό πληθωρισμό 4,4% του περσινού Δεκεμβρίου» ήταν η ερμηνεία του διδύμου Αχτσιόγλου-Χαρίτση για την υποχώρηση των μεγεθών.

26,4% των εμπορικών επιχειρήσεων σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο συγκριτικά με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2021-22, σύμφωνα με στοιχεία της συνομοσπονδίας εμπορίου.

43,6% των επιχειρήσεων δεν κατέγραψε κάποια μεταβολή. Τα στοιχεία δεν μπορούν φυσικά να θεωρηθούν ακριβή, δεδομένης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.


134 πτήσεις πραγματοποίησε το 2022 ο Elon Musk με το ιδιωτικό του τζετ.

1.895 τόνους CO2 παρήχθησαν από τις συγκεκριμένες πτήσεις. Κατά τα άλλα ο Musk θέλει να σώσει τον πλανήτη παράγοντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Καλού κακού όμως φτιάχνει και πυραύλους μέσω της Space X μήπως και χρειαστεί να την «κοπανήσει».

16 τόνους διοξειδίου παράγει ετησίως ο μέσος Αμερικανός.

4 τόνους παράγουν κατά μέσο όρο ετησίως οι άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο.


6.021 αυτοκίνητα Rolls Royce πουλήθηκαν το 2022 και ήταν η μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία της εταιρείας.


14 θα είναι τελικώς οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κύπρου στις επερχόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Φεβρουαρίου.

2.000 ευρώ κοστίζει η συμμετοχή και το ποσόν επιστρέφεται αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει το 3% του συνόλου των έγκυρων ψήφων.


2.044 ευρώ είναι η αύξηση στον μισθό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε σχέση με το 2021 και θα φτάνει στα 31.250 ευρώ. Το ποσό αφορά κάθε μήνα και όχι όλο το έτος.


50.000 άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΕ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους και μάλιστα για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών.

1.667 ευρώ περισσότερα θα λαμβάνουν (πάντα μηνιαίως) οι επίτροποι και πλέον θα κερδίζουν έως και 25.475 ευρώ.

700 ευρώ είναι η αύξηση στους μισθούς των ευρωβουλευτών και φθάνουν πλέον τα 10.495 ευρώ τον μήνα.

3.272 ευρώ τον μήνα είναι ο κατώτατος μισθός στην ΕΕ και αυξήθηκε κατά 214 ευρώ.

2,4% ήταν η πρώτη αύξηση που ίσχυσε αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ η νέα αύξηση ύψους 7% θα ισχύσει αναδρομικά από τον περασμένο Ιούλιο.


88% είναι πλέον το overall statistic του Christiano Ronaldo στο παιχνίδι FIFA23, σημειώνοντας «βουτιά» μετά τη μεταγραφή του στην ομάδα Al Nassr της Σαουδικής Αραβίας.

90% ήταν η στατιστική του πέρυσι, παρά την απογοητευτική χρονιά στο Μάντσεστερ.

81% από 84% διαμορφώθηκε η ντρίμπλα του και 70% από 74% η αντοχή του.

94% ήταν η κορυφαία συνολική επίδοσή του τις χρονιές 2017 και 2018. 


Χριστόφορος Βερναρδάκης

«Απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου με δάσκαλο τον Δ. Φάμπα, καθηγητής της Κλασικής Κιθάρας, ο Νότης #Μαυρουδής με τα σημερινά μενδώνεια δεδομένα δεν είναι παρά ένας απλός απόφοιτος Λυκείου».
Ακόμη και η απώλεια ενός ανθρώπου δεν μπορεί «να πάει χαμένη» για τον σύντροφο. Παρεμπιπτόντως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κολοτούμπες της αριστεράς, η οποία αρνείται την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά απαιτεί την εξίσωση των ιδιωτικών θεατρικών σχολών με τα πανεπιστήμια.

Ευάγγελος Αντώναρος

«Σιγά μη χάσουν την ώρα τους Μητσοτάκης και κυβέρνηση να πάνε στη...μακρινή Βραζιλία. Προτιμούν τα ταξίδια στο... κοντινό Κατάρ… Είναι πιο αποδοτικά. Ειδικά αν είναι κλεισμένα γειτονικά δωμάτια - 106 & 107».
Μετά τις ημερομηνίες, το «μέντιουμ της Πάτμου» δίνει αριθμούς δωματίων. Σύντομα έπονται και νούμερα παπουτσιών.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Ο Σύριζα έχει καταθέσει σαφέστατη πρόταση, η οποία λέει ότι το Μετρό στα Εξάρχεια δεν πρέπει να γίνει στην πλατεία».
Σεβόμαστε φυσικά τις απόψεις του Σύριζα για το Μετρό. Ωστόσο κατά τη διάρκεια διαβούλευσης την άνοιξη του 2017 από την περιφέρεια Αττικής (επί Ρένας Δούρου), δεν είχε καταθέσει καμία τέτοια πρόταση. Αντίθετα χωροθετήθηκε στην Πλατεία. Όταν αυτό επισημάνθηκε στον Τζανακόπουλο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, εκείνος απάντησε ευθαρσώς ότι δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη θέση. Άρα η κατασκευή του θα ξεκινούσε και θα έβλεπαν στην πορεία πού θα τους βγάλει ο μετροπόντικας. Παρ’ το αλλιώς, θα βρει (ο μετροπόντικας)…

Θέμης Χειμάρας

«Όταν εξελέγην βουλευτής το 2019 δεν γνώριζα πως θα πρέπει να αλλάξω κάτι σε σχέση με την επιχείρησή μου. Επέλεξα να συνεχίζω στο δρόμο της ορθόδοξης επιχειρηματικότητας».
Δεν είμαι σε θέση να ορίσω πόσο ορθόδοξη ή αιρετική είναι η επιχειρηματικότητα του κυρίου Χειμάρα. Μπορώ ωστόσο, όπως και κάθε  Έλληνας, να αναρωτηθώ αν ο βουλευτής-νομοθέτης μπορεί να ξεμπλέκει από μια σοβαρή υπόθεση δηλώνοντας άγνοια νόμου. Διότι αν απλός πολίτης δηλώσει άγνοια νόμου στο δικαστήριο, τον τρώει η μαρμάγκα.


Ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μυλόπουλος με εξώδικη επιστολή του μας γνωστοποιεί ότι θεωρεί μειωτική μια αναφορά στο πρόσωπό του, η οποία έγινε στη στήλη «Νούμερα της εβδομάδας», στο φύλλο της 8ης Δεκεμβρίου.

Στόχος μας ήταν και είναι πάντα να ακούγονται όλες οι φωνές και γι’ αυτό ευχαρίστως δημοσιεύουμε την εξώδικη δήλωση του κύριου Μυλόπουλου. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε όσα παραθέτει στην επιστολή του ο κ. Μυλόπουλος για τη μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων, ούτε φυσικά είχαμε στόχο να τον προσβάλουμε ή να τον πλήξουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Άλλωστε το δικό μας δημοσίευμα δεν περιέχει κάποια κατηγορία ή χαρακτηρισμό, αναφέρει απλώς ότι «είχε κερδίσει τη δημοσιότητα», γεγονός αυταπόδεικτο άλλωστε, αφού, όπως μας πληροφορεί, για τον ίδιο διεξήχθη εισαγγελική ερεύνα η όποια τελικά κατέληξε στην αρχειοθέτηση, ο δε αντιπρύτανης δικάστηκε και αθωώθηκε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY