- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
CNBC για το νησάκι της Ρεβυθούσας: Ο αφανής ήρωας της ενεργειακής κρίσης
Η Ευρώπη έχει γεμίσει με επιτυχία τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 95%
CNBC στη Ρεβυθούσα: Ο αφανής ήρωας της ενεργειακής κρίσης
Aφιέρωμα στη Ρεβυθούσα από το CNBC με τη δημοσιογράφο του δικτύου να ταξιδεύει στο ελληνικό νησί. «Ελληνικό νησί βοηθά την Ευρώπη να αποφύγει την ενεργειακή κρίση», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που σημειώνει ότι αποτελεί τη μοναδική στη χώρα υποδομή υποδοχής και αποθήκευσης LNG,που μετατρέπεται ξανά σε αέριο. Η Ρεβυθούσα χαρακτηρίζεται ως ο «αφανής ήρωας» ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως σημειώνει το CNBC, καθώς η Ευρώπη έσπευσε να ενισχύσει τα ενεργειακά της αποθέματα στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, φαίνεται ότι απέτρεψε το χειρότερο σενάριο για αυτό τον χειμώνα. Και το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό χάρη στο LNG.
Για χρόνια, η Ευρώπη εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο που έστελνε η Ρωσία μέσω αγωγών. Αλλά μετά τον πόλεμο, η Ευρώπη δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει σε αυτές τις ροές φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να στραφεί επιθετικά στο LNG, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αυστραλία και την Αλγερία.
«Η Ευρώπη έχει γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 95%, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσει να βγάλει αυτόν τον χειμώνα. Αλλά ο επόμενος χειμώνας είναι μια διαφορετική υπόθεση», σημειώνει το CNBC.
Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό και η Handelsblatt η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφερόταν στο ζήτημα: «Η Ρεβυθούσα, μια βραχονησίδα 180 στρεμμάτων δυτικά της Αθήνας, ήταν ακατοίκητη μέχρι τη δεκαετία του 1980. Οι Έλληνες θα το χρωστούν στη Ρεβυθούσα αν όλα πάνε καλά φέτος τον χειμώνα στο μέτωπο της διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας. Στις εγκαταστάσεις προσβλέπουν και μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ακόμα και η Ουκρανία. Για το λόγο αυτό η διαχειρίστρια εταιρία ΔΕΣΦΑ επεκτείνει ήδη τις χωρητικότητες στην Ρεβυθούσα, ενώ την ίδια στιγμή ιδιώτες επενδυτές σχεδιάζουν νέους τερματικούς σταθμούς. Στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει με αυτόν τον τρόπο ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.