- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προϋπολογισμός 2023: Εγκρίθηκε με 156 «ναι» από τη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση - Πώς τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023: 156 «ναι» και 143 «όχι» - Σε υψηλούς τόνους η πολιτική αντιπαράθεση.
Με 156 «ναι» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και 143 «όχι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023. Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές. Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Απών ο Ανδρέας Πάτσης. Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην εθνική αντιπροσωπεία εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους.
Από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων, ανακοίνωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «10% ο πληθωρισμός, είπε, 10% καλύπτει το κράτος».
Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες. Το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ, με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ. Η διαδικασία θα είναι απλή, με μια ψηφιακή κάρτα, όπως του fuel pass.
Οι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση από τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της. Το δημοσιονομικό κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διϋλιστηρίων.
Με απάντηση στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα «μπινελίκια» με τους τραπεζίτες ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, προτιμά τους σκληρούς διαλόγους, παρά την επιβολή capital controls. Παράλληλα, μίλησε για 10 μύθους που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, στους οποίους, όπως είπε, θα απαντήσει στη συνέχεια της ομιλίας του.
Σε υψηλούς τόνους και με προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «σκοτάδι» κινήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Η ομιλία του κινείται σ. Επανέλαβε δε, το ερώτημα αν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει «μια ώρα αρχύτερα εκλογές».
Σφοδρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά συζήτηση του προϋπολογισμό του 2023.
«Όσα κοσμητικά επίθετα κι αν βάλετε μπροστά από τον προϋπολογισμό, κανένα δεν αναιρεί την πραγματικότητα, αυτή που καταλαβαίνουν γιατί την ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο: Ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός Προϋπολογισμός, όπως τέτοιοι ήταν όποιος και αν τους εισηγήθηκε» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού».
«Από το 1974, όλοι οι προϋπολογισμοί έχουν πέσει έξω και είμαι βέβαιος ότι και με αυτόν τον προϋπολογισμό θα γίνει το ίδιο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού, του έτους 2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ έκανε λόγο «για προεκλογικό προϋπολογισμό που είναι γραμμένος στο πόδι, και περιλαμβάνει ψεύτικα νούμερα».
Θεμέλιο λίθο του τοξικού ψεύδους της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, που συζητείται στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι το αφήγημα περί "success story" έχει αποτύχει, γιατί τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία το διαψεύδουν, αλλά και γιατί το έχει απορρίψει η ίδια η ελληνική κοινωνία, που έχει οδηγηθεί από την κυβέρνηση σε οικονομική ασφυξία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.