- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εύα Καϊλή: «Δεν πλάσαρα προσωπική ατζέντα στο Κατάρ» - Ποιους βάζει στο «κάδρο» του Qatargate
Η πρώτη δήλωση από τη φυλακή
Qatargate: Η πρώτη δήλωση της Εύας Καϊλή - Τι απαντά για τα χρήματα - Ποιους εμπλέκει
Μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η Εύα Καϊλή μίλησε για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή για το σκάνδαλο Qatargate.
«Η κα. Καϊλή δεν είχε εικόνα και εγώ της μετέφερα ότι όλος ο κόσμος και οι συνάδελφοί της καταγγέλλουν πως χρηματίστηκε από παράγοντες του Κατάρ. Δυσκολεύτηκε να το πιστέψει και μου λέει “σπάω τη σιωπή μου…”», ανέφερε αρχικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Ως απολύτως ψευδές χαρακτήρισε το γεγονός ότι η ίδια είχε προσωπική ατζέντα για τις χώρες του Κόλπου - συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ - όπως μετέφερε ο συνήγορός της.
Ο κ. Δημητρακόπουλος, πρόσθεσε ότι από το 2019 γίνονταν συζητήσεις από την Κομισιόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούσε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Σύμφωνα με την Εύα Καϊλή, οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ, ήταν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Παράλληλα, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι όλα ήταν σε γνώση της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Κληθείς να σχολιάσει τη φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κ. Καϊλή ή από άλλων συλληφθέντων.
«Βρέθηκαν χρήματα στην κ. Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο Εμίρης του Κατάρ να μιλήσει», προσέθεσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι μόνο ποινική υπόθεση αυτή που αφορά την κ. Καϊλή, αλλά είναι εξόχως πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη (13/12) να τερματίσει τη θητεία της Εύας Καϊλή στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου. Η απόφαση ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές.
Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η κ. Μέτσολα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.
In view of the ongoing investigations,@Europarl_EN has decided that Eva Kaili is no longer one of its Vice-Presidents.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 13, 2022
This decision is effective immediately.
We will continue to fully cooperate with relevant national law enforcement and judicial authorities.
Qatargate: Βρέθηκε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε Καϊλή – Παντζέρι
Συνολικά, περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι και της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε η βελγική Le Soir.
Όπως μεταδίδει η Le Soir, στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή βρέθηκαν από την ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία περίπου 600.000 ευρώ.
Τα υπόλοιπα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι που διατηρούσε στις Βρυξέλλες η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως επίσης και στην κατοχή του πατέρα της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Le Soir
Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον προδικαστικού τμήματος για το Qatargate.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον νέο οίκο ευγηρίας, σε έργα υποδομής και επιχειρήσεις του νομού
Στον πρόεδρο του ΣτΕ η υπόθεση
Η νέα παράταση που δόθηκε και τι πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την ενεργειακή κρίση, τη μάχη κατά της διαφθοράς και τον στόχο της αυτοδυναμίας
Ένας άνθρωπος καταδικασμένος πρωτοδίκως για φοβερά εγκλήματα συνέχιζε τη δραστηριότητά του. Οι κυβερνήσεις έφευγαν, μα η ελευθερία κινήσεων παρέμενε.
Τι ισχύει για τις μεγάλες αλυσίδες και τα συνοικιακά καταστήματα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Γιατί ελήφθη η απόφαση
Τι δήλωσε η υπουργός Εργασίας για τις συμβάσεις
Νέος γύρος άγριας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας με φόντο τη συνάντηση στην Αθηναϊκή Λέσχη
Ο υπουργός απάντησε στην κριτική για τις υποθέσεις φορολογικής απάτης
Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της περιοχής
Σχεδόν 600.000 κάτοικοι απέχουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από τράπεζα
Σε δύο δόσεις οι πληρωμές
Είπαν κάτι που δεν έχουν πει ξανά;
Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Έφτασε τα 165,4 δισ. ευρώ - Αυξήθηκε η κατανάλωση, αρνητικό το ποσοστό αποταμίευσης
Τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.