Πολιτικη & Οικονομια

Qatargate: Αύριο κρίνεται η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή - Έρευνες σε Βέλγιο και Ελλάδα

Δηλώνει «αθώα» μέσω του δικηγόρου της

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα Καϊλή
© Theodore Manolopoulos / SOOC

Εύα Καϊλή: Την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος - Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας - Έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αύριο, Τετάρτη, θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία:

  • 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και
  • περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Εύα Καϊλή, η πρώτη αντίδραση για την εμπλοκή στο QatarGate: «Είμαι αθώα»

«Αθώα» δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της, η Εύα Καϊλή αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές σχετικά με την εμπλοκή της στο QatarGate.

«Είμαι αθώα, δεν έχω καμία σχέση με χρηματισμούς του Κατάρ» δηλώνει, όπως είπε στο Open TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο δικηγόρος της οικογένειας στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Βέλγιο: Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έγινε έρευνα της αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας. Εταιρεία real estate είχε συστήσει η Εύα Καϊλή πριν ένα μήνα με έδρα το Κολωνάκι ενώ δεσμεύτηκε η περιουσία της στην Ελλάδα και μελών της οικογένειάς της.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ'αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

Κύπρος-Λ. Φουρλάς: Αρνήθηκα να καταθέσω τροπολογίες που μου ζητήθηκαν από το γραφείο της κας Καϊλή για το Κατάρ

Γραπτή δήλωση σχετικά με τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και την υπόθεση της κας Εύας Καϊλή εξέδωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.

Στην δήλωσή του ο κος Φουρλάς αναφέρει:

«Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα: Στις 13 Οκτωβρίου επικοινώνησαν από το γραφείο της κα Καϊλή με την παράκληση να καταθέσω δύο τροπολογίες, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην οποία είμαι αναπληρωματικό μέλος. Το περιεχόμενο των τροπολογιών αφορούσε εργασιακά θέματα στο Κατάρ χαιρετίζοντας τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα.

Μετά από επικοινωνία και συντονισμό και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκα να καταθέσω τις συγκεκριμένες τροπολογίες αφού θεώρησα ότι ήταν ενάντια στις δικές μου θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη Ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα.

Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Χαίρομαι που δεν επέτρεψα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς.

Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ξεπουλιούνται. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις. Είμαι σίγουρος ότι αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

QatarGate: Οι Σοσιαλιστές διέγραψαν την Εύα Καϊλή από την Ευρωομάδα

Παράλληλα, τη διαγραφή της Εύας Καϊλή ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη συνεδρίαση στο Στρασβούργο, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

Επιπλέον, οι Σοσιαλιστές ζητούν να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει επιπλέον ευθύνες και πιο συγκεκριμένα για ξένες παρεμβάσεις στις αποφάσεις του ΕΚ, τονίζοντας μάλιστα ότι το S&D θα ξεκινήσει την δική του εσωτερική έρευνα. Επίσης, ζητούν να ανασταλούν ψηφοφορίες και τρέχοντα θέματα για χώρες του αραβικού Κόλπου. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρεμβάσεις, τότε να επιβληθούν κυρώσεις σε κράτη αλλά και άτομα που εμπλέκονται.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά».

QatarGate - Τα άλλα πρόσωπα: Σφραγίστηκαν τα γραφεία τεσσάρων Ιταλών

Σημειώνεται ότι η ιταλική εφημερίδα, «La Repubblica» κάνει αναφορά σήμερα σε άλλα τέσσερα ονόματα Ιταλών τα γραφεία των οποίων σφραγίστηκαν.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σφραγίστηκε το γραφείο της Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι - σήμερα είναι βοηθός της ευρωβουλευτού Αλεσάντρα Μορέτι– η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στην Ντόχα για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε για το Κατάρ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της. Η Γκαρμπανιάτι ωστόσο, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Αντόνιο Παντζέρι τον φερόμενο «εγκέφαλο» του σκανδάλου.

Ο δεύτερος είναι ο Τζουζέπε Μερόνι. Έχει και αυτός παρελθόν ως βοηθός του Παντζέρι και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia.

Η τρίτη είναι η Ντονατέλα Ροστάνιο με ειδικότητα στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, πρώην συνεργάτης του Παντζέρι και τώρα της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Μαρία Αρενά. Και πάνω απ’ όλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία ιδρύθηκε επίσης από τον Παντζέρι και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.

Ο τέταρτος είναι ο Νταβίντε Ζότζια ένα σημαντικό όνομα της ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια. Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος. Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Μερόνι με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.

Εύα Καϊλή: Η στήριξη της αδελφής της - Έρευνα στο πόθεν έσχες του πατέρα της

Υπενθυμίζεται ότι η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, πήρε θέση σήμερα σε δελτίο τύπου που εξέδωσε διά του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αναφέροντας ότι «αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που της αποδίδονται».

Στο δελτίο τύπου της αδελφής της ερευνώμενης για σοβαρές κατηγορίες ευρωβουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Κατανοώντας και σεβόμενη το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να πληροφορηθεί τα όσα συμβαίνουν με την αδελφή μου, δημοσιοποιώ όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής.

Ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες, που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα από τους δικηγόρους, που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που της αποδίδονται. Οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση υπάρξει για την αδελφή μου, άμεσα θα ενημερώσω, σεβόμενη την διαχρονική εμπιστοσύνη, την υποστήριξη των συμπολιτών μας στο πρόσωπο της και αντιλαμβανόμενη πόσο δυσαρεστημένοι θα νοιώθουν τώρα. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση της».

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος μπαίνει και το «πόθεν έσχες» του πατέρα της Εύας Καϊλή.

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη εξετάζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πατέρα της Εύας Καϊλή, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται, εκ του νόμου, σε υποβολή των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ήδη, ο κ. Βουρλιώτης κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο προκειμένου να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή και των στενών συγγενών της, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρίες και λοιπά).

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα, δηλαδή τους γονείς και τα αδέλφια της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ