Πολιτικη & Οικονομια

QatarGate - Εύα Καϊλή: Οι 750.000 ευρώ και τα ακριβά δώρα από το Κατάρ στο σπίτι της

Τα βελγικά ΜΜΕ για την επιχείρηση

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εύα Καϊλή και QatarGate - Το χρονικό μέχρι τη σύλληψη της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου - Οι 750.000 ευρώ που κατασχέθηκαν - Η έφοδος στο σπίτι στις Βρυξέλλες

Νέα στοιχεία για την Εύα Καϊλή και το QatarGate φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Le Soir». Η βελγική εφημερίδα, όπως και η «L' Echo», είχε αποκαλύψει ότι στο σπίτι της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες είχαν βρεθεί σακούλες με χαρτονομίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή έχει συλληφθεί και κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μετά τις αποκαλύψεις για χρηματισμό και δωροδοκία νυν και πρώην αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ. Εφόσον κριθεί ένοχη βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 5 έτη.

Στο δημοσίευμά της η «Le Soir» εξηγεί ότι οι βελγικές αρχές είχαν προετοιμάσει με μεγάλη λεπτομέρεια και άκρα μυστικότητα την έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου.

Επικεφαλής της ομάδας κατά της διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας Michel Claise. Η ομάδα είχε σαφείς εντολές να βρει τα απαραίτητα πειστήρια για να «δέσει» η υπόθεση με τη δωροδοκία και τον χρηματισμό μελών του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ.

Και γνωστοποιεί ότι σε χαρτοφύλακα - βαλίτσα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της βρέθηκαν 600.000 ευρώ, ενώ στο σπίτι της εντοπίστηκαν σε σακούλες 150.000 ευρώ περίπου. Συνολικά, δηλαδή, 750.000 ευρώ κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Ειδική μονάδα της αστυνομίας περίμενε υπονομετικά έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύντροφο της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς λόγω της ασυλίας της κυρίας Καϊλή δεν μπορούσε να γίνει επιδρομή στο σπίτι» αναφέρει η «Le Soir».

Και συνεχίζει η βελγική εφημερίδα, αναφερόμενη στον σύντροφο της Εύας Καϊλή: «Ο ένας εκ των επικεφαλής της ΜΚΟ Fight impunity, είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους της επιχείρησης κατά της διαφθοράς που οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν εκείνο το πρωί (σ.σ. της 9ης Δεκεμβρίου) και σχεδίαζαν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου».

«Η σύλληψη του Φραντσέσκο Τζιόρτζι αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους» γράφει ακόμη η «Le Soir», γνωστοποιώντας ότι η πρώτη κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα ήταν να κατασχεθεί το κινητό τηλέφωνο του συντρόφου της Εύας Καϊλή. 

QatarGate: Αντόνιο Παντζέρι, ο Ιταλός «εγκέφαλος» του σκανδάλου

Ένα από τα σπίτια στα οποία έγινε έφοδος ήταν και αυτό του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος θεωρείται από τις βελγικές αρχές ο «εγκέφαλος» του QatarGate, καθώς μαζί με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή φέρονται να ξεκίνησαν τις επαφές στο Κατάρ. Ο «σπάταλος» πρώην ευρωβουλευτής (2004-2019) σκορπούσε έως και 100.000 ευρώ στις διακοπές του, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πρόεδρος της ΜΚΟ, Fight Impunity, «ερευνάται για χρηματοδότηση από ξένο κράτος -εν προκειμένω το Κατάρ- για να επηρεάσει με χρήματα και δώρα πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Εκτός από τους Παντζέρι και Τζιόρτζι, οι βελγικές αρχές έβαλαν στο μικροσκόπιο τόσο τον «επικεφαλής» των συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) όσο και ενός ακόμη -ιταλικής καταγωγής- άνδρα, με έντονη παρουσία στην κοινότητα των ΜΚΟ, του οποίου το όνομα -όμως- δεν ανακοινώθηκε, αλλά κυκλοφορεί η ονομασία «Κύριος Τ.».

Ο Αντόνιο Παντζέρι θεωρείται «εγκέφαλος» στο σκάνδαλο QatarGate που εμπλέκεται η Εύα Καϊλή © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Έφοδοι έγιναν και σε σπίτια συμβούλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνδέονται με την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και σε κατοικίες δημοσίων λειτουργών και λομπιστών. Κατάσχονται υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Την ίδια στιγμή «σφραγίζονται» γραφεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μέχρι το μεσημέρι η επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχής. Είχαν ανακαλυφθεί χρήματα και είχαν κατασχεθεί αρκετά terabytes ψηφιακών δεδομένων. Παράλληλα είχαν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνο και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ αρκετά γραφεία βοηθών είχαν σφραγιστεί για περαιτέρω έλεγχο» προστίθεται ακόμη στο δημοσίευμα.

«Ανάμεσά τους τα γραφεία των βοηθών των βέλγων Ευρωβουλευτών, Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα. Η "γραμμή άμυνας" της Αρένα ήταν ότι η βοηθός της εργαζόταν για την ΜΚΟ του Παντσέρι και έτσι εξηγείται η έρευνα των αρχών» αναφέρεται επίσης. 

Ο πατέρας της Εύας Καϊλή και η σύλληψή του με τη βαλίτσα στο χέρι

H «Le Soir» γράφει ακόμη για τη στιγμή που συνελήφθη ο πατέρας της Εύας Καϊλή έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες. Στη βαλίτσα υπήρχαν 600.000 ευρώ.

«Ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν για λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι κρατά μια συνηθισμένη βαλίτσα μόνο που ήταν γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τον προσήγαγε η ομάδα της αστυνομίας» τονίζεται.

«Άμεσα αποφασίστηκε η κινητοποίηση μιας ομάδας αστυνομικών που συμμετείχαν στις πρωινές έρευνες, της 9ης Δεκεμβρίου. Μαζί τους ήταν ο επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας της επιχείρησης. Η έρευνα στο σπίτι μιας εκ των 14 αντιπροέδρων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν ήταν προγραμματισμένη. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη έκπληξη» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη για το σκάνδαλο QatarGate © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως αναφέρει στην κατοικία της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τσάντες και σακίδια, που ήταν γεμάτα με σακούλες με μετρητά. 

«Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» ξεκαθαρίζει πηγή στη «Le Soir». «Τα μετρητά ήταν σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού, καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Αλλά από συγκλίνουσες πηγές προκύπτει με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» υπογραμμίζεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Γεμάτο δώρα από το Κατάρ το σπίτι της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες

«Ακόμα καλύτερα (ή χειρότερα ανάλογα την οπτική) το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επιπλωμένο με δώρα που είχαν την υπογραφή της χώρας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς: μετάλλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από το Κατάρ. Τόσα στοιχεία για τα οποία το ζευγάρι Καϊλή-Τζόρτζι και ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτή έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις το Σαββατοκύριακο» συνεχίζει η «Le Soir».

«Το απόγευμα της Παρασκευής κλαίγαμε από χαρά» σημειώνει άλλη πηγή με γνώση της εισαγγελικής έρευνας. Και ξεκαθαρίζει: «Ακόμα και αν κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που προκαλεί ναυτία».

Η επεισοδιακή έφοδος στο σπίτι του Μαρκ Ταραμπέλα

Το επόμενο επεισόδιο στην αστυνομική έρευνα για το QatarGate εκτυλίχθηκε στο σπίτι του Μαρκ Ταραμπέλα. Ο βέλγος ευρωβουλευτής είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Για να γίνει η έφοδος στην κατοικία του χρειάστηκε να επιστρέψει άρον άρον από τη Μάλτα η προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καθώς αυτό προβλέπεται ξεκάθαρα στο άρθρο 59 του βελγικού Συντάγματος για ευρωβουλευτή που έχει εκλεγεί στο Βέλγιο.

«Η Μετσόλα προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες αργά το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου. Η κλεψύδρα άδειαζε, καθώς οι έρευνες στη Βέλγιο επιτρέπονται μέχρι τις 9 το βράδυ. Τελικά η ομάδα έφτασε εγκαίρως ώστε να κατασχέσει το κινητό του τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του» επισημαίνεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Η βελγική εφημερίδα υπογραμμίζει με νόημα ότι «ενώ αρχικά ο Ταραμπέλα ήταν οργισμένος για το γεγονός ότι το Κατάρ θα φιλοξενούσε το Μουντιάλ 2022, από πέρυσι άρχισε να "μαλακώνει" σημαντικά, φτάνοντας στο σημείο να κάνει και παρεμβάσεις υπέρ της χώρας».

Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες στις Βρυξέλλες, στην Ελλάδα έγινε γνωστό ότι δεσμεύτηκε η περιουσία της Εύας Καϊλή. Το ίδιο ισχύει και για τα συγγενικά της πρόσωπα.