Κοσμος

Στα άδυτα του Ευρωκοινοβουλίου: Το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ και η «κουλτούρα ατιμωρησίας»

Αιχμές από τη Διεθνή Διαφάνεια που προειδοποιεί ότι έρχονται και άλλες συλλήψεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωκοινοβούλιο
© EPA/OLIVIER HOSLET

Διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο και το σκάνδαλο με το Κατάρ - Η Διεθνής Διαφάνεια καταγγέλλει απουσία ελέγχων στους ευρωβουλευτές

Στις Βρυξέλλες η υπόθεση με την Εύα Καϊλή και τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ, πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη βελγική πρωτεύουσα.

Η γαλλική «Le Monde», αναφερόμενη στην Εύα Καϊλή και στον σύντροφό της, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται μόνο για την «κορυφή του παγόβουνου». Στις Βρυξέλλες επικρατεί αναβρασμός.

Ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για τη βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). Και ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της: «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (...) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ζητείται έλεγχος στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τον χρηματισμό ευρωβουλευτών από το Κατάρ

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l' Europe της Μπρυζ.

Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργαστούμε με τη δικαιοσύνη» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο «η Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο», καθώς οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν την έφοδο, βρήκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες σακούλες με χρήματα.

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με την Εύα Καϊλή – Τα σενάρια για τη σύλληψή της | 10/12/2022 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ