Πολιτικη & Οικονομια

Qatargate: Συνελήφθη η Εύα Καϊλή - Kατηγορίες για συμμετοχή της σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

H ανακοίνωση της εισαγγελίας των Βρυξελλών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εύα Καϊλή εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Εύα Καϊλή εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο © EUROKINISSI

Qatargate-Εύα Καϊλή: Οι κατηγορίες από την εισαγγελία των Βρυξελλών 

Ο δικαστής επικεφαλής της έρευνας Μισέλ Κλεζ απήγγειλε κατηγορίες και έθεσε υπό κράτηση τέσσερα άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για την υποψία διαφθοράς από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Oι συλληφθέντες θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες της L'Echo ανάμεσα τους είναι και η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκεται ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και ο πατέρας της. Όπως αναφέρει η βελγική L’Echo, η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωβουλής».

Και συνεχίζει: «Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή που ηγείται της έρευνας στις Βρυξέλλες. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή». «Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα». 

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αποφάσισε, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών, να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την καθαίρεση της κυρίας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή. Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι βελγικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα ύπαρξης κυκλώματος, με εγκέφαλο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή και προσήχθη για ανάκριση. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Knack, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά στον Παντζέρι που σήμερα είναι 67 ετών. Σύμφωνα με όσα εξετάζουν οι Βέλγοι ερευνητές, ο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας». Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι κινήσεις του και αν, κατόπιν αιτήματός του, έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι και ο σύζυγος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ για την ίδια υπόθεση ανακρίνεται και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και η συνάδελφός του, Μαρί Αρενά -και οι δύο από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ