Πολιτικη & Οικονομια

QatarGate-Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι βελγικές φυλακές όπου κρατείται

Πότε θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
QatarGate: Αυτές είναι οι φυλακές στο Βέλγιο που κρατείται η Εύα Καϊλή
© WikimediaCommons

QatarGate: Αυτές είναι οι βελγικές φυλακές όπου κρατείται η Εύα Καϊλή

Προσωρινά κρατούμενη για τρίτη κατά σειρά νύχτα, στις γυναικείες φυλακές του Σαιν-Ζιλ οδηγήθηκε, κατά πληροφορίες, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Εισαγγελίας του Βελγίου, η οποία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις στην πολύκροτη υπόθεση «Qatar-gate».

Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα, στοιχείο που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφόρω.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Qatargate: Oι μεσαιωνικές φυλακές που κρατείται η ελληνίδα ευρωβουλευτής

Το τεράστιο, νεομεσαιωνικού ρυθμού συγκρότημα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Joseph Jonas Dumont και χτίστηκε μεταξύ 1878 και 1884 από τον αρχιτέκτονα François Derre.

Οι φυλακές σχεδιάστηκαν με βάση τις θέσεις των αγγλοσαξονικών εγκληματολόγων και αναπτύχθηκαν από τον Édouard Ducpétiaux, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα σχέδια πολλών βελγικών φυλακών. Το σύστημα που εφαρμόστηκε προβλέπει μια διάταξη χώρων που επιτρέπει τη βέλτιστη επιτήρηση όλων των κρατουμένων από ένα κεντρικό σημείο.

Η φυλακή διαθέτει πέντε πτέρυγες που εκτείνονται από έναν κεντρικό πυρήνα, με την κουζίνα, το αρτοποιείο, το ιατρείο και τα πλυντήρια στο ενδιάμεσο, που συνδέονται με το κέντρο με έναν μακρύ διάδρομο.

Στο εν λόγω σοφρωνιστικό κατάστημα είχε παραμείνει και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, πριν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΕΚ

Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Στρασβούργο σήμερα ξεκινά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και να ζητούν άμεσες κινήσεις.

Νωρίτερα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, σήμερα Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου. Εάν το 60% πει «ναι», χάνει το αξίωμα. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της ταξιδιωτικής βίζας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ