Πολιτικη & Οικονομια

Εύα Καϊλή: Ανεστάλησαν οι αρμοδιότητές της στο Ευρωκοινοβούλιο

Ξεκίνησε η διαδικασία για την καθαίρεσή της από αντιπρόεδρο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εύα Καϊλή, Ευρωκοινοβούλιο και σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ - Η απόφαση για αναστολή των αρμοδιοτήτων της - Προς καθαίρεση από αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την Εύα Καϊλή, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ και τον χρηματισμό ευρωβουλευτών με «πετροδόλαρα», προκειμένου το αραβικό κράτος του Κόλπου να έχει λόγο σε πολιτικές αποφάσεις που λάμβανε το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως έγινε γνωστό, οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνουν στον «πάγο» μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας για διαφθορά, στην οποία εμπλέκεται. Η απόφαση ελήφθη από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Yπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» έγραψε στο Twitter.

Την είδηση έκανε νωρίτερα γνωστή μέσω Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης (επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

«Η @EP_President Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του @Europarl_EN Εύα #Καιλη. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ» έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Βελγικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Εύα Καΐλή θα περάσει μία ακόμη νύχτα στο κρατητήριο, την ώρα που οι εισαγγελείς συλλέγουν επιπλέον στοιχεία για να «δέσουν» την υπόθεση χρηματισμού και δωροδοκίας στο Ευρωκοινοβούλιο από αξιωματούχους του Κατάρ.

Την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν οι Ευρωσοσιαλιστές

Το θέμα της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή και της αντικατάστασής της στη θέση του αντιπροέδρου έχουν σηκώσει ψηλά οι Ευρωσοσιαλιστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί επί τάπητος στη διάσκεψη των προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό».

Ειδικότερα, η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Οι S&D θα ζητήσουν ένα νέο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο. 21 του εσωτερικού κανονισμού».

Και πρόσθεσε: «Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού & η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Το μεσημέρι της Κυριακής οι ανακοινώσεις της εισαγγελίας για την Εύα Καϊλή και το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ανακριτής και εισαγγελέας στις Βρυξέλλες θα κάνουν ανακοινώσεις νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (11/12) για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ και τις συλλήψεις στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα αναφερθούν και στην Εύα Καϊλή, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από την εισαγγελία στη βελγική πρωτεύουσα βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι πριν γίνουν οι έφοδοι σε 17 σπίτια και γραφεία είχε προηγηθεί προετοιμασία αρκετών μηνών υπό άκρα μυστικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 5 συλληφθέντες για το σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου με τις δωροδοκίες από το Κατάρ είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή.