Ελλαδα

Kακοκαιρία Gaia: Νέο μήνυμα 112 - Έντονα καιρικά φαινόμενα σε Αμφιλοχία και Αιτωλοακαρνανία (βίντεο)

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα σε Αμφιλοχία και Αιτωλοακαρνανία - Μήνυμα 112 για την κακοκαιρία Gaia

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε κατοίκους της Αμφιλοχίας κι άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα τα μεσάνυχτα στην περιοχή τους, καθώς η κακοκαιρία Gaia έχει αρχίσει να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο από τα δυτικά.

Απαγορευτικό απόπλου για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά έχει τεθεί σε ισχύ, ενώ μόνο με κλειστού τύπου πλοία γίνονται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης.

Το μήνυμα 112 για την κακοκαιρία Gaia αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-άνεμοι) από τα μεσάνυχτα έως μεσημβρινές ώρες της 11/12 σε Αμφιλοχία και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείτε τις οδηγίες Αρχών».

Νωρίτερα, είχε σταλεί ανάλογο μήνυμα 112 στους κατοίκους της Κέρκυρας και της Ηπείρου, με την Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για την κακοκαιρία Gaia

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου (10/12) στην περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας. Επίσης:

  • Από το βράδυ στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και τις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου
  • Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

Ο καιρός την Κυριακή (11/12) - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Gaia

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 οι βροχές, οι καταιγίδες και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις συνεχίζονται. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση ΕΜΥ:

  • Στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες
  • Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα
  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες
  • Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες
  • Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.

Οι συστάσεις προς τους πολίτες για την κακοκαιρία «Gaia» από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο γράφημα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία Gaia αυτήν τη στιγμή στον ελλαδικό χώρο: