- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο καλός καιρός του Οκτωβρίου ρίχνει τις τιμές του φυσικού αερίου
Κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα
Φυσικό αέριο: Η καθυστέρηση του χειμώνα είναι ευλογία για το ενεργειακό ζήτημα της Ευρώπης - Πώς «βυθίστηκαν» οι τιμές
Πτώση καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, που κινείται στα όρια των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 70% χαμηλότερη από τον Αύγουστο και επανέρχεται σε τιμές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, καθώς η πτώση της τιμής, με σύμμαχο τον καλό καιρό, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρώπης να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, έκανε «βουτιά» 12% το πρωί της Δευτέρας (24/10) και διαμορφώθηκε περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου. Αργότερα η πτώση περιορίστηκε, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 101,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καταγράφοντας δηλαδή πτώση 11%).
Να σημειωθεί πάντως ότι η τιμή παραμένει υψηλή για παραδόσεις Δεκεμβρίου, στα 134 ευρώ, και Ιανουαρίου, στα 143 ευρώ.
Οι θερμότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το τέλος του μήνα στην ήπειρο, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και επιτρέποντας τη συνέχιση της πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων. Τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε αποθέματα υψηλότερα του συνηθισμένου για τέτοια περίοδο του έτους.
Οι βελτιωμένες συνθήκες αφαιρούν μέρος της πίεσης στην έντονα πληττόμενη οικονομία της Ευρώπης. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου είναι άνω των τριών φορών υψηλότερη του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας για τέτοια εποχή του χρόνου και μια επέλαση ψύχους θα μπορούσε να επαναφέρει τους φόβους για την προσφορά.
«Η Ευρώπη είναι ήσυχη αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των αποθεμάτων», ανέφερε ο Graham Freedman, αναλυτής στη συμβουλευτική Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι των μπλακάουτ και των δελτίων υποχωρούν προσώρας. Το πραγματικό τεστ, ωστόσο, θα έλθει μαζί με τον κρύο καιρό».
Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Με σημαντικές συγκλίσεις, αλλά χωρίς τελικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, που συζήτησαν πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Πράγας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας Γιοζέφ Σικέλα τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να τις εξειδικεύσει.
Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου – είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.
Πληροφορίες από ΕΡΤ, Financial Times, Bloomberg
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων
Οι παρεμβάσεις για πιο άνετες μετακινήσεις - Έργα αναβάθμισης σε Μετρό, Ηλεκτρικό και συρμούς
Η υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά της στην εκπομπή Face 2 Face - Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
«Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα»
Δεν θυμάμαι τόσα στελέχη να τινάζουν στον αέρα τα κόμματά τους με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα κόμμα στο οποίο για τους περισσότερους ο ρόλος τους θα είναι αυτός των παιδιών για τα θελήματα
Το πρόγραμμα απασχόλησης επεκτείνεται για πρώτη φορά και στις Περιφέρειες
«Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς» σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κυριαρχία των κινεζικών πλατφορμών χαμηλού κόστους - Επιβολή τέλους από τον Ιούλιο
«Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στο πολιτικό σκηνικό με το σύνολο των πεπραγμένων του» σημείωσε
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
Ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση για την προσωπική διαφορά που αφορά περισσότερους από 630.000 συνταξιούχους
«Τον μισθό μια χαρά τον εισέπραττε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας
Αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να κλείνουν ραντεβού μέσω του νέου συστήματος
Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας προς το πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα πρεσβυγενή πατριαρχεία
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκλείει το σενάριο του «μοναχικού λύκου» στην Κρήτη
Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου
Αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.